Learnit Training

Enkele handige short-cuts in InDesign

Short-cuts zijn even wennen, maar als u dezelfde handeling vaak moet uitvoeren in InDesign zijn ze uw tijd en moeite vaak waard. In deze blog leest u enkele handige short-cuts, zoals het schakelen naar andere documenten, handig objecten verplaatsen, snel in- en uitzoomen en het aanpassen van de referentiepunten van een object.

Tip 1: Snel naar een ander documenten

Snel wisselen tussen meerdere tabs in Adobe InDesign Als u meerdere documenten tegelijkertijd heeft openstaan kunt u met Command + ~ (tilde) (Mac) of Control + ~ (Windows) bladeren tussen de verschillende documenten. Met Shift erbij bladert u in omgekeerde richting. Dit werkt trouwens niet alleen in InDesign, maar in vrijwel alle programma's waarbij u met meerdere documenten kunt werken.

Tip 2: Handig objecten verplaatsen met de pijltjestoetsen

In Voorkeuren (Preferences) > Eenheden en toenamen (Units & Increments) kunt u bij Toetsenbordspecificaties (Keyboard Increments) > Cursortoets (Cursor Key) de afstand instellen die een object aflegt wanneer u het aanstuurt met uw pijltjestoetsen.

Adobe InDesign: Afstand cursustoets instellen

Neem een gemiddelde, bijvoorbeeld 0,25 mm. Wilt u een object wat verder verplaatsen, druk dan de Shift-toets in terwijl u op de pijltjestoetsen drukt, de verplaatsing gaat dan 10x zo snel. Om een object heel nauwkeurig te plaatsen drukt op Command + Shift (Mac) of Control + Shift (Windows) terwijl u op de pijltjestoetsen drukt, de verplaatsing gaat dan in stapjes in stapjes van 1/10x.

Tip 3: Snel in- en uitzoomen

In- en uitzoomen in Adobe InDesign Wilt u graag overzicht op de hele lay-out van de pagina houden, maar soms ook details van (zeer) nabij bekijken? Uiteraard kunt u de opties in het rolmenu Weergave (View) gebruiken of het vergroot-/verkleinglaasje uit de gereedschapsbalk. Het is echter het handigst om eerst de ene weergaveoptie die u wenst te kiezen, bijvoorbeeld rolmenu Weergave (View) > Pagina in venster passen (Fit Page in Window), om vervolgens met uw vergrootglaasje een detail uit te vergroten. Vervolgens kunt u in Optie + Command + 2 (Mac) of in Alt + Control + 2 (Windows) switchen tussen beide vergrotingen.

Tip 4: De referentiepunten van een object aanpassen

Adobe InDesign: referentiepunt van een object aanpassen Als u veel met de x- en y-coördinaten van kaders werkt, kunt u de referentiepunten links in het Regelpaneel goed gebruiken. Maar wat zijn ze klein! Voor u het weet heeft u weer de verkeerde aangeklikt. Dit kunt u voorkomen door met Command + 6 (Mac) of Control + 6 (Windows) naar het eerste veld in de regelpaneel te springen en vervolg met Shift + Tab naar de proxy van de referentiepunten te gaan. Met de pijltjestoetsen kunt u nu naar het juiste punt.

And now something completely different

Tekst schuin in een kader plaatsen zal niet iets zijn wat u dagelijks nodig heeft, maar het is wel leuk om het te kunnen. U doet dit als volgt:

  1. Teken een tekstkader.
  2. Teken op dit tekstkader een tweede, kleiner tekstkader.
  3. Geef het kleinere tekstkader de rotatie die u voor de tekst wilt.
  4. Selecteer beide kaders en maak er een geheel van via rolmenu Object (Object) > Pathfinder (Pathfinder) > Toevoegen (Add).
  5. Klik met uw tekstgereedschap in het resultaat en begin met typen.
  6. Kleur de achtergrond en stel een tekstinzet in via rolmenu Object (Object) > Opties Tekstkader (Text Frame Options) > Inzetafstand (Inset Spacing).

Adobe InDesign: tekst schuin in een vlak plaatsen

Wilt u liever onder begeleiding van een ervaren trainer (verder) aan de slag met InDesign? Kijk dan in ons InDesign-aanbod