Learnit Training

Spelen met SQL: SQLFiddle

Wilt u de queries op deze blog zelf uitvoeren? Of wilt u snel iets met SQL uitproberen zonder een SQL-server te installeren? Gebruik SQL fiddle! SQL fiddle is een online tool waarmee u queries kunt uitproberen en delen met anderen. Het gebruik ervan is er eenvoudig:

Stap 1
Ondanks dat er een ANSI SQL standaard is zijn er verschillen tussen SQL-servers. In het bijzonder als u aan de slag gaat met functies en stored procedures. Gelukkig ondersteunt SQL fiddle 7 verschillende SQL servers.

Stap 2
Nadat u de server hebt geselecteerd kunt u het schema (de tabellen met gegevens) aanmaken. De queries hiervoor gaan in het het linker deel van het scherm. De database met de resultaten van onze studenten staat hier.

Stap 3
Als het aanmaken van het schema is gelukt kunt u de queries gaan schrijven. Dit kan in het rechter scherm. Let op: met MySQL kunt u alleen selectie queries doen en geen records toevoegen of tabellen aanpassen.

Met Run SQL wordt de query naar de server gestuurd en krijgt u het resultaat onderin uw scherm. (De verwerkingstijd hangt af van de drukte op de server).

De query kunt u delen met anderen door simpelweg de URL te kopiëren en door te sturen.