Learnit Training

7 tips om veiliger te internetten

Internetcriminelen stelen uw gegevens op gratis wifi netwerken in restaurants, hotels en zelfs op kantoren.

Geweldig, al die netwerken waar u op kunt internetten zonder een wachtwoord in te typen. Helaas is dit niet altijd zonder gevaar. Hackers kunnen zo op een vrij simpele manier wachtwoorden, toetsen commando's en bestanden stelen. Dus wees gewaarschuwd en probeer de volgende simpele tips te volgen:

  1. Wees op uw hoede en vraag in het restaurant of ze een beveiligd netwerk hebben. Informeer ook naar de naam (SSID) en het wachtwoord van het netwerk. Het komt namelijk voor dat hackers een eigen wifi-netwerk opzetten, waardoor ze vrij eenvoudig bij uw gegevens kunnen. Vaak is het aantrekkelijk om op dit netwerk in te loggen omdat er geen wachtwoord op zit, maar pas hier mee op.
  2. Mocht u een site bezoeken waar u een wachtwoord moet invoeren, let er dan op dat de URL begint met 'https://'. Zo niet, type dan geen wachtwoord in. Anderen kunnen dit namelijk zien.
  3. Ga niet internetbankieren, betalen met een creditcard of mail versturen en ontvangen via Outlook, Thunderbird enz. Webmail is veiliger mits u een https verbinding gebruikt.
  4. Zorg dat er een goede firewall op uw computer, iPad of telefoon zit.
  5. Encrypt data op uw device, gebruik hiervoor TrueCript of AxCrypt of nog beter allebei.
  6. Zorg dat uw folders en files niet gedeeld zijn met anderen. Als u dit wel doet, doe dit dan met wachtwoord.
  7. Gebruik een VPN connectie. Als u een VPN connectie opzet kunnen anderen niet meer zien wat u doet. Al het verkeer wordt dan encrypted. Google thuis eens rustig om uit te zoeken hoe u dit kunt doen.

Mocht dit allemaal te technisch worden dan helpen wij graag tijdens één van onze cursussen, bijvoorbeeld Basis cursus PC gebruik.