Learnit Training
Cursus Proactief handelen
 • Leer jezelf proactiever profileren
 • Krijg inzicht in je eigen denken en doen
 • Word bewust van je persoonlijke manier van communiceren
 • Leer anticiperen en vooruitkijken
 • Geef je zelfvertrouwen een boost

Ben jij iemand die veel over zich heen laat komen, vaak pas nadenkt over iets als het gebeurt of het aan anderen overlaat om te handelen? Wil je dat veranderen en het roer in eigen handen nemen? Dan is onze tweedaagse training echt iets voor jou.

Ja, ik wil meer weten

Cursus Proactief handelen

Ben jij iemand die veel over zich heen laat komen, vaak pas nadenkt over iets als het gebeurt of het aan anderen overlaat om te handelen? Wil je dat veranderen en het roer in eigen handen nemen? En zelf de regie pakken en vooruitkijken, zodat je niet steeds voor verrassingen komt te staan? Dan is onze tweedaagse training Proactief handelen echt iets voor jou.

Je kunt ervoor kiezen om niet af te wachten, maar om zélf mensen te enthousiasmeren om iets aan te pakken, om een project op te zetten of om een groep mensen tot een team te maken. Sterker nog, als een team bestaat uit meerdere proactieve mensen, zijn ze over het algemeen enthousiaster, presteren ze beter en nemen ze meer initiatief.

Proactiviteit zorgt ook voor ruimte voor onverwachte zaken. Omdat je actief handelt is een goede planning nodig en wordt er niet ad hoc gewerkt. Er is overzicht en iedereen is op de hoogte van wat er gebeurt. Wil jij ook efficiënter en effectiever werken, meer overzicht hebben, beter leiding kunnen geven en tot betere resultaten komen? Meld je dan aan voor onze training en leer hoe je proactief kunt handelen.

Onderwerpen

Tijdens de training komen onder andere onderstaande onderwerpen aan bod:

 • Communicatieve vaardigheden:

  Inzicht in hoe het communicatieproces werkt, waarbij we aandacht besteden aan technieken als vertragen, stiltes, doorvragen, samenvatten, beïnvloeden en motiveren.

 • Belemmerende overtuigingen trotseren:

  Belemmerende situaties, gedachten en gevoelens worden geanalyseerd, zodat je je gedrag beter leert begrijpen en effectiever gedrag kunt vertonen.

 • Assertiviteit, zelfvertrouwen en lef:

  Leer zelfbewuster op te treden, mét respect voor anderen. Hierdoor kun je jezelf beter profileren, wat je zelfvertrouwen een boost geeft.

 • Eigenaarschap nemen:

  Je bent zélf verantwoordelijk voor je persoonlijke groei, wat een actieve inzet vergt.

 • Feedback geven en vragen:

  Hierdoor wordt de samenwerking gestimuleerd, het verantwoordelijkheidsgevoel vergroot en kan ongewenst gedrag constructief worden bijgestuurd. We maken hierbij onder andere gebruik van het Johari-venster.

 • Teameffectiviteitsmodel:

  Van missie en visie naar onderlinge verhoudingen: wat is de bijdrage van je team aan het grotere geheel en hoe gaat deze geleverd worden?

 • Persoonlijk leiderschap:

  De kern van een effectieve en productieve samenwerking. Als iedereen zich bewust is van zijn of haar rol en bereid is het beste eruit te halen, zal het team als geheel groeien.

 • Anticiperen:

  Breng je taken in kaart met behulp van het Eisenhower-model. Hierdoor leer je de werkzaamheden in te delen op basis van wat belangrijk/niet belangrijk/urgent/niet-urgent is.

 • Evalueren en reflecteren:

  Neem hier de tijd voor, om tijdig bij te sturen waar nodig.

Resultaten

 • Je kunt jezelf proactiever profileren
 • Je hebt meer inzicht in je eigen denken en doen
 • Je bent je bewust van jouw persoonlijke manier van communiceren en werken en kent je kwaliteiten en aandachtspunten hierin
 • Je kunt anticiperen en vooruitkijken, doordat je meer zicht hebt op je taken en de rol van je team
 • Je weet anderen te enthousiasmeren

Doelgroep

Deze training is bij uitstek geschikt voor deelnemers die minder afwachtend en proactiever willen zijn. Herken je jezelf in één of meer van onderstaande punten?

 • Je wilt beter leren plannen en vooruit kijken
 • Je wilt assertiever en effectiever zijn
 • Je vindt jezelf te afwachtend

Deze lijst is natúúrlijk niet compleet: iedereen is immers anders. Waar wil jíj aandacht aan besteden op het gebied van proactief handelen?

Lesmethodiek

In de training wisselen we af tussen concreet ervaren, experimenteren met gedrag en technieken, reflecteren en theorie verkennen. Hiermee sluit het trainingsprogramma goed aan op alle type deelnemers. Er zit veel actie in de training, zodat je daadwerkelijk ervaart wat het effect is van nieuw gedrag. Dit maakt de herkenning van succes mogelijk. Daarnaast benadrukken we dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn of haar eigen groeiproces en hier het eigenaarschap over moet nemen. In onze training nodigen wij je uit om continue te reflecteren en verbanden te leggen met de praktijk. Ons streven is het inzicht te vergroten en je zélf de vertaalslag te laten maken. Dit zal de kans op werkelijke gedragsverandering vergroten.

Maatwerk

De cursusomschrijving hierboven geeft je een goede indicatie van hoe de training eruit zal komen te zien. Toch kan de inhoud iets verschillen per training, afhankelijk van de voorkennis, praktijkervaring en leerdoelen van de deelnemers. In individuele intakegesprekken voorafgaand aan de training worden de leerdoelen van de deelnemers geïnventariseerd. Op basis daarvan wordt het definitieve programma van de training bepaald.

Investering

Open inschrijving, per persoon, inclusief cursusmateriaal en lunch:


Duur

2 dagen

Prijs per dag (excl. btw)

€ 450,-

Subtotaal

€ 900,-

btw 21%

€ 189,-

Totaal incl. btw

€ 1089,-

Certificaat

Na afronding van de training wordt een Learnit-certificaat uitgereikt als bewijs van deelname.


Referenties

De cursus Proactief handelen is beoordeeld met een gemiddelde van 8.5.