Learnit Training
« Terug naar alle thema's

Trainingen Illustrator

Hieronder vind je een overzicht van onze Illustrator trainingen. Je kunt onze Ilustrator cursussen volgen door heel het land, zowel incompany als op een trainingslocatie van Learnit.

“Ik heb de training als zeer prettig ervaren, de trainer was erg Professioneel, locatie en lesstof waren ook zeer goed.” Training: Illustrator CC Basis - Beoordeling: 8.8

D. van der Mierde, Pronty B.V.

“Zeer prettige training, ik ben door de training nog meer geinteresseerd geraakt in de module.” Training: Illustrator CS6 Basis - Beoordeling: 8.1

S. Neesan, Stg. Opao

“Dankzij de 3 daagse Illustrator CS6 training van Learnit kan ik eindelijk zelf aan de slag met een lang gekoesterde wens: zelf vormgeven!” Training: Illustrator CS6 Basis - Beoordeling: 8

P. Brouwers

“Een echte aanrader! Ik heb de vaardigheden geleerd, die ik graag onder de knie wilde krijgen. Nu kan ik er in mijn dagelijks werk mee aan de slag.” Training: Illustrator CS6 Basis - Beoordeling: 9

D. Verhoeven, Van der Meulen B.V.

[link]

Webdesign: vijf trends in 2017

Wat brengt 2017 als het om webdesign gaat? We werpen een kleine blik vooruit en gaan in op de trends en verwachtingen voor het nieuwe jaar.

1. Websites worden nog mobielvriendelijker

Websites worden mobieler. De designs groeien mee in die trend. In 2017 worden websites dan ook nog meer mobile friendly (echt goed responsive en geschikt voor mobiele telefoons). Daarnaast zul je in 2017 zien dat het aantal websites dat in beginsel voor mobiele telefoons wordt ontworpen (en dus zogenoemd ‘mobile first’ is), zal toenemen. Niet alleen het design zal meer en meer voor een klein scherm worden gemaakt: in de content zal flink worden gesneden. (En dat heeft uiteraard gevolgen voor het uiteindelijke design.) Veel webdesigners zullen op zoek gaan naar de balans: ‘mobile first’ is in de desktop-versie soms best een uitdaging.

2. Atomic design komt helemaal terug

Atomic design is een manier van designen waarbij je steeds dingetjes opnieuw gebruikt. (Atomen vormen moleculen en moleculen vormen op hun beurt stoffen.) Kijken we nu naar een website, dan zien we los van elkaar allemaal kleine elementjes: zoekknoppen, icoontjes, tekstvelden… Die losse elementen vormen samen één ander element, namelijk een zoekveld. Dat zoekveld vormt samen met het menu dan weer de header. En zo ga je door. Nieuw is het niet, atomic design. Maar in 2017 zullen veel webdesigners weer zo naar ontwerpen kijken. Het voordeel is dat je basiselementen in verschillende volgorden hergebruikt, hetgeen de huisstijl en de totale look and feel van het design ten goede komt. Daarnaast is het prettig om op deze manier te ontwerpen: de kleine brokjes bieden houvast. En ze zijn makkelijk te gebruiken door bijvoorbeeld een dtp’er of communicatiespecialist.

3. Hamburgermenu’s winnen terrein

Afgelopen jaar steeg het aantal hamburgermenu’s op desktop-websites al gestaag. De fullscreen-navigatie die eraan gekoppeld is, schrikt sommigen af. (Je klikt op een icoon en ineens is je hele scherm gevuld met linkjes…) Maar deze manier van navigeren heeft ook voordelen: de gebruiker kiest heel bewust om zijn navigatieroute te starten.

4. Het mag weer 3D

Het flat design zien we komend jaar steeds minder. Dankzij de populariteit van materiaal design zijn diepte, ronde corners en versieringen terug. Hoe uitbundig het design zal worden, wachten we af. We zijn benieuwd!

5. Meer gebruikersvriendelijke designs

Veel bedrijven nemen geen enkel risico als het gaat om gebruikerspaden: ze willen iets waarvan is bewezen dat het lekker navigeert en aansluit bij de wensen en vragen van de websitebezoeker. Gelukkig is er een groot aantal uitgebreid geteste UX-designs en frameworks, dat meer en meer de basis vormt van verschillende ontwerpen. (Overigens liggen deze frameworks ook aan de basis van veel populaire Wordpress-thema’s.) Natuurlijk is maatwerk altijd het best, maar toch geloven we dat de populariteit van de ‘bewezen’ frameworks een beetje bijdraagt aan het gebruiksvriendelijker maken van het world wide web.

Zelf aan de slag? Volg dan één van onze webdesign-trainingen.

[link]

SVG-bestanden (vector): van Adobe Illustrator naar het web

grafiek SVG ondersteuning Al geruime tijd ondersteunen de moderne internetbrowsers afbeeldingen van het formaat SVG (Scalable Vector Graphics). Vector illustraties gemaakt met Adobe Illustrator kunnen op deze manier op het web geplaatst worden en dat creëert mogelijkheden. Een goede reden om te kijken naar enkele voor- en nadelen van dit bestandsformaat, interessant voor elke webdesigner en content manager.

Het meest in het oog springende voordeel van een SVG bestand is ongetwijfeld de schaalbaarheid. Omdat een SVG bestand een vector afbeelding is en geen raster afbeelding, zoals bijvoorbeeld een PNG, kan de SVG onbeperkt vergroot of verkleind worden zonder kwaliteitsverlies.

Op de eerste plaats maakt deze eigenschap het mogelijk om één afbeelding met verschillende grootte op meerdere plekken te plaatsen, zelfs als beeldvullende achtergrond (qua onderhoud is dit een stuk prettiger dan een PNG afbeelding omdat nu bij een wijziging maar één afbeelding vervangen hoeft te worden).

Op de tweede plaats blijft een afbeelding altijd mooi wanneer er met de browser wordt ingezoomd, iets wat veelvuldig gedaan wordt met mobiele apparaten. Dit tweede voordeel is erg interessant wanneer er gewerkt wordt met Ultra-HD beeldschermen of bijvoorbeeld een Retina beeldschermen zoals op de iPad.

vergroting Een ander voordeel van het werken met een SVG afbeelding is de mogelijkheid om de afbeelding, of delen ervan, te manipuleren met JavaScript. Bij een mouseover gebeurtenis kan onder andere de kleur, het formaat, de lijndikte of zelfs de vorm aangepast of geanimeerd worden.

Een nadeel van het SVG formaat (en van vectorafbeeldingen in het algemeen) is dat ze nooit zoveel detail hebben als echte foto's. Een SVG afbeelding is goed te gebruiken voor logo's, iconen of infographics maar een PNG is een betere keus wanneer je een foto wilt laten zien.

Je kunt een foto met Adobe Illustrator omzetten naar een vectorafbeelding (vectoriseren) maar het resultaat is niet altijd bruikbaar. Ten eerste omdat deze afbeelding door zijn complexiteit nauwelijks te bewerken valt en ten tweede omdat het tonen van de afbeelding in vergelijking met een PNG meer rekenkracht van de computer vraagt.

Met andere woorden, het SVG formaat is op sommige momenten een betere keus dan de reguliere raster afbeeldingen (JPG, GIF, PNG) en moet ook gezien worden als een toevoeging aan de bestaande verzameling van 'browser-geschikte-afbeeldingen'. Het inzetten van het juiste afbeeldingformaat komt aan bod tijdens de webdesign trainingen bij Learnit.