2. Hallo wereld

2.1. De Server

In deze cursus werken we alleen op de zojuist geïnstalleerde lokale server. Het is dus niet mogelijk de dynamische pagina's die u maakt vanaf een andere plek dan de computer waarop u ze maakt te zien. Dit is uiteraard niet de manier waarop het uiteindelijk gaat werken. Op het moment dat u écht uw dynamische webpagina wilt publiceren zult u gebruik moeten maken van óf een provider die PHP ondersteund, of u moet uw eigen PHP webserver opzet die open staat voor het internet.

Deze beperking is echter totaal geen belemmering voor het leren werken met PHP. In tegendeel, in deze enigzins vereenvoudigde opzet hoeft u zich nog even geen zorgen te maken om beveiliging en ingewikkelde server instellingen.

2.2. De Server en Bestanden

In het vorige hoofdstuk zag u al dat het surfen naar http://localhost/ de standaard XAMPP-pagina opleverde. Uiteindelijk willen wij dat http://localhost/phpcursus onze bestanden op gaan leveren. De vraag is nu dus hoe wij onze bestanden op die plek krijgen, of eigenlijk meer: waar staan de bestanden die te zien zijn op http://localhost/?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van uw installatie. In het vorige hoofdstuk installeerde u XAMPP, en als u niets veranderd heeft is dit gebeurd in de map c:\xampp. Als dit het geval is staan de bestanden die op de server staan in de map c:\xampp\htdocs\. Mocht u het programma ergens anders geinstalleerd hebben dan kunt u de bestanden vinden in c:\mijn\eigen\map\htdocs\. Dit wordt de root map genoemd.

Vanuit uw ervaring met HTML weet u waarschijnlijk al dat op een normaal gesproken standaard het bestand index.html wordt weergegeven als u naar een map surft. Op een PHP server wordt standaard index.php uitgevoerd als u naar een map surft en dit bestand aanwezig is. Als u dus naar http://localhost/ surft, verwijst dit dus automatisch naar http://localhost/index.php, en in het standaard geval betekent dat dus dat het bestand c:\xampp\htdocs\index.php uitgevoerd wordt.

2.3. Extensies

Gebruik de Windows Verkenner om naar de root map te bladeren. Maak hier een nieuwe map phpcursus/ aan (rechtermuisknop > nieuw > map). In deze map maak je een nieuw bestand aan (rechtermuisknop > nieuw > tekstbestand). Noem dit bestand index.html. Zorg ervoor dat de bestandsextensies niet verborgen worden (Extra > Maptopties > Weergave > Extensies voor bekende bestandstypen verbergen):

extensies weergeven

Pas de naam van het bestand eventueel aan zodat er niet index.html.txt maar index.html staat. Open dit bestand in kladblok en typ:

<?php
	echo "Hallo Wereld";
?>

Surf naar http://localhost/phpcursus om het resultaat in een browser te zien. Het resultaat is, als het goed gegaan is, een lege pagina. Maar als u in de broncode van de pagina kijkt (Beeld > Bron), ziet u de exactetekst die u intypte. Hernoem nu het bestand naar index.php en surf opnieuw naar http://localhost/phpcursus (Of druk F5 om te vernieuwen). Nu ziet u slechts de tekst 'Hallo Wereld', ook in de broncode. De PHP interpreter is aan het werk geweest!

hallo wereld

De server herkent dat het om een php bestand gaat. Dit is niet zo moeilijk, want de bestandsnaam eindigt op php. Het gevolg is dat eventuele php code die in het bestand staat geïnterpreteerd wordt. Php code is de tekst die tussen <?php en ?> staat.

Dit is niet bepaald wereldschokkend, u had hetzelfde effect gehad wanneer index.php er zo uit had gezien (probeer dit!):

Hallo Wereld

Het enige dat de opdracht echo doet is dat wat erachter staat naar de uitvoer schrijven. Maar echo is natuurlijk niet alles wat PHP te bieden heeft. In het volgende hoofdstuk behandelen we een aantal programmeervaardigheden die het werken met PHP wel zinvol maken.