Learnit Training

Online trainen en presenteren: in gesprek met Leah

Trainen tijdens en wellicht ook na de COVID-19 pandemie zal een ander soort aanpak vragen. In de blog van deze week gaan we in gesprek met Learnit expert-trainer Leah. Binnen Learnit draagt zij een grote verantwoordelijkheid voor alle trainingen op het gebied van (online) trainen, ook wel de “train de trainer” training genoemd. Zodoende heeft ze door de jaren heen veel kennis en ervaring op dit gebied vergaard.

Om jou te helpen om tijdens en na de COVID-19 pandemie een betere online trainer en presentator te zijn organiseert Learnit op 9 februari tussen 9:00 - 12:00 uur een interactief webinar genaamd: “Online trainen en presenteren”. Klik hier voor meer informatie. Om je vast een voorproefje te geven vertelt Leah in het onderstaande interview meer over het webinar.

Hoi Leah! Allereerst wellicht een simpele vraag: op wat voor manieren verschilt online trainen ten opzichte van het klassieke, fysieke trainen?

Op veel verschillende manieren. Ik zal er één toelichten; je bent niet in dezelfde ruimte, maar er zit een scherm tussen jou en de deelnemers. Dat lijkt in eerste instantie een belemmering, een obstakel. Maar als je nou dat scherm voor je laat werken en nog meer onderdeel van je training maakt dan de standaard Powerpoint, dan kun je ook andere online- tools inzetten en daarmee je training juist verrijken.

In hoeverre heb jij zelf al kennis met het online trainen?

Sinds maart 2020 zijn bijna alle fysieke trainingen van Learnit naar een online vorm overgegaan. Deze hebben we met het team vertaald naar een online versie; met aangepaste werkvormen, didactiek en tijden. Daarbij heb ik zelf veel moeten uitvogelen, maar ook geleerd van collega’s, netwerken en Blogs/LinkedIn.

Wat vind jij nou echt leuk aan het online trainen?

Het online trainen blijft trainen, waarbij de ander tot nieuwe inzichten komt en ander gedrag komt. Dat blijft zo! Bijkomend voordeel, vind ik dat sinds we online trainen, ik zelf zoveel nieuwe interessante online tools eigen heb gemaakt. Dus als trainer ben ik in een soort van stroomversnelling gekomen in mijn eigen ontwikkeling.

En zou je ook kunnen aangeven wat je minder leuk/lastig vindt aan online trainen?

Zelf kom ik uit een stroming van geschoolde trainers, waarbij je veel bij de groep laat, met andere woorden, terughoudend met beurten geven. Dat werkt soms minder goed online. Er lijkt dan een grotere drempel te zijn om iets in te brengen. Dat is iets waar ik goed mijn aandacht bij houdt iedere online training.

Op 9 februari geef je een webinar over dit onderwerp, kun je alvast een tipje van de sluier oplichten van wat je dan gaat bespreken?

We gaan met online tools aan de slag en je krijgt tips om de interactie te bevorderen. Dus de deelnemers gaan ook aan de slag; het is immers interactief!

Klinkt goed! en wat nou als ik zelf geen trainer ben, is het webinar dan ook interessant om aan mee te doen?

Ja, zeker! Tegenwoordig zitten vergaderen veel mensen online. Tips voor om interactie te bevorderen en verschillende online tools, kunnen ook een goede bijdrage zijn voor weer een online- meeting.

Dankjewel Leah! Ben je nieuwsgierig geworden? Klik dan hier voor meer informatie over het webinar. en schrijf je in!