In deze training leer je het beleidsveld in kaart te brengen, na te denken over uitgangspunten en mogelijkheden, en een duidelijk beeld te scheppen van je oplossing.

 • Kleine groepen
 • Ervaren docent
 • Online mogelijk
 • Praktische training

Hoe help je jouw organisatie doelstellingen te bereiken? Een noodzakelijke verandering door te voeren? Of een nieuwe koers in te slaan? Hoe zet je duidelijk op papier welk doel je voor ogen hebt en welke stappen nodig zijn? Hoe creëer je draagvlak? Hoe zorg je ervoor dat het niet bij een papieren oplossing blijft? Als je beleid ontwikkelt, schrijf je niet alleen om gelezen en begrepen te worden, maar ook om de lezer erbij te betrekken en hem te overtuigen. De training Beleidsteksten schrijven leert je het beleidsveld in kaart te brengen, na te denken over uitgangspunten en mogelijkheden, en een duidelijk beeld te scheppen van je oplossing.

De training Beleidsteksten schrijven is gericht op schrijvers met invloed op de koers van een organisatie(onderdeel). Je bent deskundig op jouw gebied, bijvoorbeeld personeelsmanagement, ICT, organisatiemanagement of productontwikkeling, maar niet noodzakelijk in het schrijven van voorstellen, adviezen of implementatieplannen. In twee dagen ontvang je handvatten voor overtuigende doel- en lezergerichte beleidsteksten, zoveel mogelijk aan de hand van jouw eigen beleidsvraag.

Onderwerpen

Hieronder vind je een overzicht van onderwerpen die aan de orde komen in de training Beleidsteksten schrijven. Dit programma kan aangevuld worden met onderwerpen van de deelnemers die uit de intake naar voren komen.

 • Wat is een beleidsproces? Welke stappen doorloop ik bij ontwikkelen van beleid?
 • Wat moet ik precies ontwikkelen? Waar moet ik rekening mee houden?
 • Welke teksten schrijf ik tijdens het ontwikkelen van beleid?
 • Wat is de kernboodschap? Welke informatie is relevant om op te nemen?
 • Hoe structureer ik een beleidstekst? Wat komt eerst? Waarmee sluit ik af?
 • Waarvan moet ik de lezer overtuigen? Welke handvatten heb ik daarvoor?
 • Hoe formuleer ik prettig en gemakkelijk leesbaar?

Lesmethodiek

Deze training is bij uitstek praktijkgericht. Vanzelfsprekend wisselen we luisteren, meedenken, uitproberen en reflecteren af (ook onderling). Tijdens de training ga je uit van je eigen organisatie en beleidsvraag. De inbreng van de trainer en de andere deelnemers helpen je een goed beeld te vormen van de situatie, het doel en de mogelijkheden. Ook voor het 'bijslijpen' van de beleidstekst (of een deel daarvan) die je schrijft voor de tweede bijeenkomst spelen zij een belangrijke rol. Zo leer je een systematische aanpak van schrijftaken rond de ontwikkeling van beleid.

Doelgroep

De training Beleidsteksten schrijven is geschikt voor iedereen die voor zijn werk voorstellen, adviezen, evaluatierapporten en/of implementatieplannen schrijft die moeten overtuigen. Die niet in een la moeten blijven liggen. Doelgericht en helder schrijven speelt daarbij een een belangrijke rol.

De training richt zich vooral op het Nederlandse taalgebied. Maar als jij voor je werk ook Engels, Duits of Frans moet schrijven, kun je met de theorie, de structuren en de meeste tips toch goed uit de voeten.

Schrijf je voornamelijk documenten waarin informeren een grotere rol speelt dan adviseren, dan is de training Heldere teksten schrijven misschien beter voor jou. In de trainingen Commercieel en creatief schrijven en Tekstschrijven voor intranet en intranet is de aandacht vooral gericht op een extern publiek dat verleid moet worden tot actie: reageren, aanmelden, kopen. Schrijf je voornamelijk korte informatieve documenten als brieven en e-mails, dan is de training Klantgericht schrijven een goede keuze. Belangstellenden die voornamelijk vragen hebben over foutloos schrijven, bevelen wij de training Nederlandse spelling en grammatica van harte aan. Neem gerust contact op met Learnit om je te laten adviseren!

Maatwerk

De onderwerpen hierboven krijgen zeker aandacht omdat ze direct bijdragen aan doelgerichte, meer overtuigende en beter leesbare beleidsteksten. Hoe het programma precies ingevuld wordt, hangt verder af van de intakes die de trainer kort voor de trainingsdata afneemt, per mail of telefonisch. Je kunt dus zeker aandachtspunten aandragen.

Heb je in je team of op de afdeling collega's die met dezelfde vragen rondlopen? Of wil je een training die nog meer is afgestemd op jouw werkpraktijk en/of die van je collega's? Neem dan contact op om de maatwerkmogelijkheden te bespreken.

Voorkennis

De training Beleid schrijven gaat uit van hbo-niveau of hoger. Deelnemers hebben bij voorkeur enkele jaren werkervaring.

Taal

De training wordt standaard verzorgd in het Nederlands. De trainer beheerst de Engelse taal. Er kan gebruik gemaakt worden van Engelstalig cursusmateriaal. Bij inschrijving van minimaal 3 deelnemers kan de training ook geheel in het Engels verzorgd worden.

Certificaat

Na afronding van de training wordt een Learnit-certificaat uitgereikt als bewijs van deelname.

De beste training voor jou

Bij Learnit vind je altijd een training waarmee je verder komt. Van (technische) IT skills tot communicatie of persoonlijk leiderschap. Daarbij kan je kiezen uit de trainingsvorm die jij het prettigst vindt: een klassikale training, een maatwerktraining bij jou op kantoor, een online cursus of een e-learning. Wij hebben voor iedereen de juiste training en trainingsvorm. Want leren op de manier die het best bij jou past, zorgt voor de beste resultaten.

Waarom kiezen voor een training bij Learnit?

 • Altijd en overal persoonlijk

  Persoonlijke aandacht en een prettige sfeer. Of je nou een cursus volgt bij ons, op kantoor of op je pc, wij zorgen dat je je genoeg thuisvoelt om je grenzen te verleggen.

 • Gewoon doen!

  Nieuwe mogelijkheden ontstaan als je in beweging komt. Scherp blijft. Steeds nieuwe stappen zet. Wij stimuleren je om de stap te wagen en er echt voor te gaan.

 • Groeien door kennis en inspiratie

  Ontdek iets nieuws. Versterk je kwaliteiten. En kies je eigen weg. Wij helpen je groeien met trainingen en leervormen die echt bij jou passen.

 • Skills voor de toekomst

  We denken altijd in mogelijkheden en win-win. En we werken elke dag aan nieuwe oplossingen voor morgen. Door opleidingen te bieden waarmee jij goed voorbereid bent op de toekomst.

 • Samen werken aan kwaliteit

  Aan loze beloftes doen wij niet. Maar wel aan kwaliteit, kennis en ervaring. Een breed cursusaanbod mogelijk gemaakt door onze geïnspireerde medewerkers en trainers.

 • Begrijpen en begrepen worden

  We luisteren naar wat er bij jou leeft. Waar jij behoefte aan hebt. Want daar begint onze oplossing, ons maatwerk. Elkaar goed begrijpen en helder communiceren, daar geloven wij in.

Bekijk meer over Learnit

Samen verder komen

Een training volgen bij Learnit betekent samen leren. Samen met jouw ervaren trainer, samen met je cursusgroep of samen met je collega’s. En of je de training nou thuis, op jouw kantoor of op één van onze trainingslocaties volgt, wij zijn altijd bereikbaar om je te helpen. Onze kennis met jou te delen op zo’n manier dat jij er echt wat aan hebt. Samen verder komen door persoonlijke aandacht en elkaar goed begrijpen; daar geloven wij in.

Direct toepassen in je werk

Theorie uit een boekje leren waar je vervolgens weinig mee kan in je werk? Niet bij Learnit! Welke training je ook volgt bij ons, je kan er direct mee aan de slag op je werkplek. Door jouw unieke leerdoelen die je aan het begin van de training samen met de trainer bepaalt. Door de afwisseling van theorie en (interactieve) praktijkopdrachten. En door de uitdagingen waar jij tegenaan loopt in je dagelijks werk mee te nemen naar de training.

Referenties

Wat anderen zeggen over deze training

Cursus Beleidsteksten schrijven referenties - Gemiddeld cijfer 8.2

 • "Goede inhoudelijke training; toegesneden op de vraag van de cursist."

 • "Ik vond alles goed! Perfect"

 • "Geweldig"

 • "Leuke, praktische training."

 • "Training op maat! Vanuit de intake is de training aangepast op onze (mijn) wensen. De training sluit mooi aan op de praktijk."

  Learnit referenties