• Leer de taken en verantwoordelijkheden van een functioneel beheerder.
 • Weet welke rol de functioneel beheerder heeft als schakel tussen de gebruikersorganisatie en ICT
 • Ken de systemen van de gebruikers en IT.
 • Welke gereedschappen behoren bij een goed functionerende functioneel beheerder?
 • Relateer functioneel beheer aan Scrum, Lean en DevOps.

Beheren van de informatievoorziening, dé verantwoordelijkheid van de functioneel beheerder

Als functioneel beheerder beheerder Exin heb je de kennis en vaardigheden die nodig zijn om een goede informatievoorziening te waarborgen. Niet alleen kun je uitleggen wat informatievoorziening inhoudt, maar je kunt het functioneel beheer ook linken aan Lean, Agile en DevOps. Je beschikt over gereedschappen en de kennis om te meten, te analyseren, te verbeteren en te waarborgen.

In deze vijfdaagse training leren zowel beginnende als de meer gevorderde functioneel beheerders én iedereen die functioneel beheerder wil worden de fijne kneepjes van het vak om een echte specialist te worden. Je weet na deze vijf dagen wat de rol is en wat de taken zijn van een functioneel beheerder en welke gereedschappen het best te gebruiken en toe te passen zijn.

De rol van de functioneel beheerder

Een algemene omschrijving van de functioneel beheerder is het beheren van de informatievoorziening voor de gebruikers. Je doet hiermee aan informatiemanagement en informatiebeheer. Het gaat om innovatieve, betrouwbare, flexibele en schaalbare informatievoorziening en om het identificeren van de juiste activiteiten in de verantwoordelijkheidsgebieden met de juiste gereedschappen om het werk op de juiste manier uit te voeren.

De competenties van een functioneel beheerder

Als schakel tussen de gebruikersorganisatie en de ICT werkt de functioneel zowel met gebruikers van de systemen als met IT'ers. Dat betekent dat hij naast technische kennis ook goed moet kunnen communiceren. Luisteren en doorvragen behoort tot zijn vaardigheden om tot het echte probleem te kunnen komen. Naast een analytisch vermogen zijn stressbestendigheid, flexibiliteit en nauwkeurigheid belangrijke eigenschappen.

Leerdoelen

Tijdens de vijfdaagse training Functioneel Beheerder Exin leer je de vaardigheden, kennis en eigenschappen van een functioneel beheerder. Je kunt uitleggen wat de functie van functioneel beheerder inhoudt en je kunt de juiste activiteiten in de verantwoordelijkheidsgebieden identificeren. Daarnaast kun je met de juiste gereedschappen meten, analyseren, verbeteren en borgen.

Onderwerpen vijfdaagse training functioneel beheerder

 • Wat is de rol van een functioneel beheerder?
 • Wat zijn de taken van een functioneel beheerder?
 • Welke gereedschappen gebruikt een functioneel beheerder?
 • Uitleg wat functioneel beheerder inhoudt.
 • Welke vaardigheden heeft een functioneel beheerder?
 • De relatie van functioneel beheer met DevOps, Lean en Agile.
 • Wat zijn de juiste activiteiten in de verantwoordelijkheidsgebieden?

Voorkennis

Zowel de beginnende als de gevorderde functioneel beheerders kunnen deelnemen aan deze training Functioneel Beheerder. De training is ook geschikt voor iedereen die functioneel beheerder wil worden.

Opmerking

Als je de training volgt om je te certificeren, kun je bij ons ook direct het bijbehorende examen erbij boeken. De kosten van een examen bedragen €150,00 (excl. BTW). Je kunt het examen online inplannen en volgen op een voor jou geschikt moment. Tijdens het examen word je door een proctor gemonitord via webcam en microfoon. Indien je dit examen wilt volgen kun je dit aangeven in het opmerkingenveld op het inschrijfformulier.

Taal

De training wordt standaard verzorgd in het Nederlands. De trainer beheerst de Engelse taal. Er kan gebruik gemaakt worden van Engelstalig cursusmateriaal. Bij inschrijving van minimaal 3 deelnemers kan de training ook geheel in het Engels verzorgd worden.

De beste training voor jou

Bij Learnit vind je altijd een training waarmee je verder komt. Van (technische) IT skills tot communicatie of persoonlijk leiderschap. Daarbij kan je kiezen uit de trainingsvorm die jij het prettigst vindt: een klassikale training, een maatwerktraining bij jou op kantoor, een online cursus of een e-learning. Wij hebben voor iedereen de juiste training en trainingsvorm. Want leren op de manier die het best bij jou past, zorgt voor de beste resultaten.

Waarom kiezen voor een training bij Learnit?

 • Altijd en overal persoonlijk

  Persoonlijke aandacht en een prettige sfeer. Of je nou een cursus volgt bij ons, op kantoor of op je pc, wij zorgen dat je je genoeg thuisvoelt om je grenzen te verleggen.

 • Gewoon doen!

  Nieuwe mogelijkheden ontstaan als je in beweging komt. Scherp blijft. Steeds nieuwe stappen zet. Wij stimuleren je om de stap te wagen en er echt voor te gaan.

 • Groeien door kennis en inspiratie

  Ontdek iets nieuws. Versterk je kwaliteiten. En kies je eigen weg. Wij helpen je groeien met trainingen en leervormen die echt bij jou passen.

 • Skills voor de toekomst

  We denken altijd in mogelijkheden en win-win. En we werken elke dag aan nieuwe oplossingen voor morgen. Door opleidingen te bieden waarmee jij goed voorbereid bent op de toekomst.

 • Samen werken aan kwaliteit

  Aan loze beloftes doen wij niet. Maar wel aan kwaliteit, kennis en ervaring. Een breed cursusaanbod mogelijk gemaakt door onze geïnspireerde medewerkers en trainers.

 • Begrijpen en begrepen worden

  We luisteren naar wat er bij jou leeft. Waar jij behoefte aan hebt. Want daar begint onze oplossing, ons maatwerk. Elkaar goed begrijpen en helder communiceren, daar geloven wij in.

Bekijk meer over Learnit

Samen verder komen

Een training volgen bij Learnit betekent samen leren. Samen met jouw ervaren trainer, samen met je cursusgroep of samen met je collega’s. En of je de training nou thuis, op jouw kantoor of op één van onze trainingslocaties volgt, wij zijn altijd bereikbaar om je te helpen. Onze kennis met jou te delen op zo’n manier dat jij er echt wat aan hebt. Samen verder komen door persoonlijke aandacht en elkaar goed begrijpen; daar geloven wij in.

Direct toepassen in je werk

Theorie uit een boekje leren waar je vervolgens weinig mee kan in je werk? Niet bij Learnit! Welke training je ook volgt bij ons, je kan er direct mee aan de slag op je werkplek. Door jouw unieke leerdoelen die je aan het begin van de training samen met de trainer bepaalt. Door de afwisseling van theorie en (interactieve) praktijkopdrachten. En door de uitdagingen waar jij tegenaan loopt in je dagelijks werk mee te nemen naar de training.