Learnit Training
Cursus Samenwerking op afstand
 • Samenwerken op afstand, het lijkt moeilijker dan het is.
 • Werk goed samen door te praten én te luisteren voor een goed communicatieproces.
 • Afspraken online opvolgen en zorgen dat anderen dat ook doen.
 • Stel ook bij samenwerken op afstand de juiste (SMART) doelen.
 • Omgaan met weerstand bij samenwerken op afstand.

Hoe werk je goed samen op afstand zonder dat het schadelijk is voor jou, je werk of je collega's?

Ja, ik wil meer weten

Cursus Samenwerking op afstand

Samenwerken op afstand, het lijkt moeilijker dan het is

Draait het bij samenwerken niet altijd om het maken van goede afspraken? Die afspraken maak je normaal gesproken tijdens een vergadering of bijeenkomst, maar het is ook heel goed mogelijk om die online te maken. Omdat je dan niet tegenover elkaar zit, is er een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Bij samenwerken zowel off- als online is het belangrijk om te weten hoe een team functioneert. Werken ze al goed samen? Luisteren ze naar elkaar? Wordt ieders talent geaccepteerd en gerespecteerd? 

Tijdens de training Samenwerken op Afstand belichten we alle zaken die bij goed samenwerken belangrijk zijn. Van communicatie tot omgaan met weerstand.

Communicatie bij werken op afstand

Juist bij op afstand werken, is het belangrijk om echt goed te communiceren. Omdat je de lichaamstaal van de ander voor een deel mist, komt het neer op goed en actief luisteren en zicht hebben op beide kanten van het communicatieproces. Komt jouw verhaal over en begrijp jij precies wat de ander zegt? Ook hier is de LSD-regel van toepassing: luisteren, samenvatten en doorvragen. Begrijp je iets niet? Vraag ernaar. Twijfel je aan het verhaal van de ander? Vat het samen en kijk of je het juist geïnterpreteerd hebt. Zorg voor een actieve houding en laat je niet afleiden.

Afspraken nakomen, heel belangrijk bij samenwerken op afstand

Wanneer er afspraken gemaakt worden, kom ze na op de afgesproken manier en op tijd. Zo laat je zien dat je serieus deelneemt aan het proces. Lukt het niet om een afspraak na te komen? Laat het dan tijdig weten. Er kan van alles mislopen als jij verzaakt en dat is nooit de bedoeling. Komt iemand anders de afspraken niet na? Zorg dan voor goede feedback, volgens de feedbackregels. Voorkom dat de samenwerking spaak loopt en laat zien dat je er alles aan doet om ook op afstand goed samen te werken.

Inhoud van de training Samenwerken op Afstand

Tijdens de training Samenwerken op Afstand komt 'samenwerken' op de eerste plaats. We behandelen hierbij een aantal specifieke methoden (LSD, SMART). Daarnaast komt aan de orde wat er anders is aan het werken op afstand. Wat doet het met je om niet fysiek aanwezig te zijn? Hoe houd jij je aandacht erbij? Hoe zorg je ervoor dat jij je niet laat afleiden tijdens online gesprekken of vergaderen? Hoe onderhandel je op afstand, terwijl je ook de ander iets gunt? Hoe ga je om met weerstand?

Onderwerpen bij de training Samenwerken op Afstand

De onderwerpen die bij deze training aan bod komen, zijn:

 • Hoe functioneert een team op afstand?
 • Hoe zorg je te allen tijde voor commitment?
 • De impact van on- en offline samenwerken.
 • Hoe motiveer jij jezelf en je collega's?
 • Betrokken en in verbinding blijven.
 • Wat is goede communicatie on- en offline?
 • Omgaan met diverse persoonlijkheidsstructuren.
 • Hoe onderhandel je online?
 • Doelen stellen.
 • Omgaan met weerstand.  

Voorkennis

Er is geen specifieke voorkennis vereist

Opmerking

Na de training Samenwerken op Afstand kun je met een gerust hart thuis blijven werken.

Lesvorm

Deze training wordt via internet gegeven, live, door een trainer. Je kunt vanuit huis inloggen en de trainer zal je actief begeleiden samen met andere deelnemers.

Deelname aan een online training van Learnit is laagdrempelig en niet ingewikkeld. We maken hiervoor gebruik van de software van Zoom. Bekijk hier de animatie.

Er is voldoende tijd voor vragen en interactie met de andere deelnemers. Je kunt de training volgen vanaf een laptop, pc of een mobiel device. We raden een laptop of pc met microfoon en webcam aan. Op een laptop zijn deze meestal al aanwezig. Je kunt ervoor kiezen of je wel of geen gebruik wilt maken van je eigen videobeeld en geluid. Je hoeft dus niet zelf in beeld.

Taal

De training wordt standaard verzorgd in het Nederlands. De trainer beheerst de Engelse taal. Er kan gebruik gemaakt worden van Engelstalig cursusmateriaal. Bij inschrijving van minimaal 3 deelnemers kan de training ook geheel in het Engels verzorgd worden.

Investering

Open inschrijving, per persoon, inclusief cursusmateriaal:


Prijs excl. btw

€ 450,-

btw 21%

€ 94,50

Totaal incl. btw

€ 544,50

Certificaat

Na afronding van de training wordt een Learnit-certificaat uitgereikt als bewijs van deelname.


Online

We organiseren deze training ook online. Hiervoor maken we gebruik van Webbex of Zoom. Inloggen met Skype is ook mogelijk. Op verzoek kan deze training ook met Microsoft Teams worden georganiseerd.

De training duurt 2 sessies van 3 uur, verspreid over 2 weken.

 • Tot een jaar na de training mag je gratis nóg een keer deelnemen.
 • Tegen bijbetaling van de cateringkosten mag je ook nog aan een klassikale training meedoen.