Learnit Training
« Terug naar alle thema's

Trainingen InDesign

Hieronder vind je een overzicht van onze InDesign trainingen. Je kunt onze InDesign cursussen volgen door heel het land, zowel incompany als op een trainingslocatie van Learnit.

[link]

InDesign: dé trends voor 2021

Adobe InDesign is een van de meest bekende softwareprogramma’s als het aankomt op het ontwerpen van de lay-out van tijdschriften, boeken, folders en overige soorten publicaties. Jaarlijks voorspelt InDesign welke trends we het jaar erop vaker terug zullen zien komen, gebaseerd op zowel ontwikkelingen in het nieuws als ontwikkelingen op het gebied van design. Het afgelopen jaar zijn er verschillende nieuws thema’s geweest die van invloed zijn op de mogelijke trends voor 2021. Ben jij benieuwd hoe InDesign de corona pandemie linkt aan trends binnen het programma? Of wil jij weten hoe je zaken als het klimaatactivisme of het black lives matter (BLM) activisme kunt terug laten komen in jouw ontwerpen? Lees dan deze blog!

 • Vernieuwingen omtrent de promotie van medische middelen. Komend jaar zullen er hoogstwaarschijnlijk veel medische campagnes ontwikkeld worden om een aantal medische middelen omtrent COVID-19 te promoten onder een groot publiek. Traditioneel gezien zijn medische verpakkingen afgebeeld met een opvallende lay-out, waarin je de typische groene kleur en veel steriel wit ziet terugkomen. Tegenwoordig kennen we veel meer manieren om te laten zien dat het om medicijnen gaat. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om herkenbare graphics te gebruiken, te kiezen voor meer kleur in de verpakking en ook het ontwerp van de verpakking mag er opvallender uitzien.
 • Het creëren van fantasierijke omgevingen. Videobellen (op kantoor) is nog nooit zo populair geweest als op dit moment. Misschien pas je zelf wel eens voor de grap je eigen achtergrond aan naar een mooi vakantieoord als je in een Zoom meeting zit of misschien videobel je wel eens met collega’s die op een andere planeet lijken te zitten. Tegenwoordig is het allemaal mogelijk door de 3D en virtual reality technologie. Mede doordat we komend jaar nog veel thuis zullen zitten, verwacht InDesign dat realistische maar ook fantasie achtergronden een grote trend gaan worden in 2021. Wie wil er inmiddels nou niet graag ontsnappen uit zijn vertrouwde omgeving, na al bijna een jaar thuis zitten?
 • Inspelen op activisme. 2020 kende veel protesten en stakingen op het gebied van klimaat en racisme. De verwachting is dat deze trends zich zal doorzetten naar 2021. Hoe kun jij hier als ontwerper op inspelen? Een verschil met een aantal jaar geleden is dat dergelijke protesten en stakingen tegenwoordig een groot publiek aantrekken. Dat betekent automatisch ook dat promotiemateriaal een bredere doelgroep moet aanspreken. Denk hierbij aan virtuele afbeeldingen die geen uitleg nodig hebben om te kunnen begrijpen waar de afbeelding voor staat.
 • Het gebruik van simpele infographics. Data en de bijbehorende statistieken worden steeds belangrijker voor organisaties. Om deze op een duidelijke en overzichtelijke manier te presenteren aan een publiek, zie je dat veel ontwerpers gebruik maken van infographics. Deze infographics/simpele illustraties kunnen complexe onderwerpen beknopt weergeven, waardoor je publiek makkelijker de kern van je boodschap begrijpt. Daarom verwacht InDesign dat we dergelijke infographics veelal zullen zien terugkomen in redactionele ontwerpen en sociale afbeeldingen in 2021.
 • Durf anders te zijn dan de rest. Typografisch gezien zagen we in 2020 veel serif lettertypen voorkomen in de marketinguitingen van organisaties. Deze lettertypen worden voornamelijk gebruikt om meer autoriteit en persoonlijkheid uit te dragen in vergelijking met de anderen zogenoemde minimal sans serif lettertypen. Vooral voor logo’s en headings gaan we deze trend nog vaker zien terugkomen in 2021. Wil je toch nog een beetje opvallen tussen alle serif lettertypen? Ga dan voor serifs met een rauwe en rustieke style.

Interactief webinar InDesign

Learnit biedt nu de mogelijkheid aan om je in te schrijven voor het interactieve webinar Digitale brochures in InDesign maken, waarbij jij alles leert over de ontwerpmogelijkheden in InDesign. Daarnaast ga je samen met Learnit expert-trainer Mike aan de slag om zelf een digitale brochure te ontwerpen, zodat je je opgedane kennis direct in praktijk kan brengen. Ben jij benieuwd naar dit interactieve webinar? Klik dan hier. Liever een van onze trainingen in Indesign volgen? Klik dan hier om de mogelijkheden te bekijken. [link]

Webdesign: vijf trends in 2017

Wat brengt 2017 als het om webdesign gaat? We werpen een kleine blik vooruit en gaan in op de trends en verwachtingen voor het nieuwe jaar.

1. Websites worden nog mobielvriendelijker

Websites worden mobieler. De designs groeien mee in die trend. In 2017 worden websites dan ook nog meer mobile friendly (echt goed responsive en geschikt voor mobiele telefoons). Daarnaast zul je in 2017 zien dat het aantal websites dat in beginsel voor mobiele telefoons wordt ontworpen (en dus zogenoemd ‘mobile first’ is), zal toenemen. Niet alleen het design zal meer en meer voor een klein scherm worden gemaakt: in de content zal flink worden gesneden. (En dat heeft uiteraard gevolgen voor het uiteindelijke design.) Veel webdesigners zullen op zoek gaan naar de balans: ‘mobile first’ is in de desktop-versie soms best een uitdaging.

2. Atomic design komt helemaal terug

Atomic design is een manier van designen waarbij je steeds dingetjes opnieuw gebruikt. (Atomen vormen moleculen en moleculen vormen op hun beurt stoffen.) Kijken we nu naar een website, dan zien we los van elkaar allemaal kleine elementjes: zoekknoppen, icoontjes, tekstvelden… Die losse elementen vormen samen één ander element, namelijk een zoekveld. Dat zoekveld vormt samen met het menu dan weer de header. En zo ga je door. Nieuw is het niet, atomic design. Maar in 2017 zullen veel webdesigners weer zo naar ontwerpen kijken. Het voordeel is dat je basiselementen in verschillende volgorden hergebruikt, hetgeen de huisstijl en de totale look and feel van het design ten goede komt. Daarnaast is het prettig om op deze manier te ontwerpen: de kleine brokjes bieden houvast. En ze zijn makkelijk te gebruiken door bijvoorbeeld een dtp’er of communicatiespecialist.

3. Hamburgermenu’s winnen terrein

Afgelopen jaar steeg het aantal hamburgermenu’s op desktop-websites al gestaag. De fullscreen-navigatie die eraan gekoppeld is, schrikt sommigen af. (Je klikt op een icoon en ineens is je hele scherm gevuld met linkjes…) Maar deze manier van navigeren heeft ook voordelen: de gebruiker kiest heel bewust om zijn navigatieroute te starten.

4. Het mag weer 3D

Het flat design zien we komend jaar steeds minder. Dankzij de populariteit van materiaal design zijn diepte, ronde corners en versieringen terug. Hoe uitbundig het design zal worden, wachten we af. We zijn benieuwd!

5. Meer gebruikersvriendelijke designs

Veel bedrijven nemen geen enkel risico als het gaat om gebruikerspaden: ze willen iets waarvan is bewezen dat het lekker navigeert en aansluit bij de wensen en vragen van de websitebezoeker. Gelukkig is er een groot aantal uitgebreid geteste UX-designs en frameworks, dat meer en meer de basis vormt van verschillende ontwerpen. (Overigens liggen deze frameworks ook aan de basis van veel populaire Wordpress-thema’s.) Natuurlijk is maatwerk altijd het best, maar toch geloven we dat de populariteit van de ‘bewezen’ frameworks een beetje bijdraagt aan het gebruiksvriendelijker maken van het world wide web.

Zelf aan de slag? Volg dan één van onze webdesign-trainingen.

[link]

Opmaaktips voor InDesign

Dankzij de uitgebreide mogelijkheden voor kleurbeheer, stijlen en typografie kun je met InDesign jouw materiaal precies zo opmaken zoals jij het voor ogen heeft. In deze blog geven wij je 5 opmaaktips.

Tip 1: Typografische aanhalingstekens (smart quotes) in- en uitschakelen

Adobe InDesign: typografische aanhalingstekens instellen Uiteraard heb je onder de Voorkeuren ingesteld dat InDesign typografische aanhalingstekens (smart quotes) moet gebruiken, je weet wel, die mooie met een bolletje en een krul (‘ ’ en “ ”). Maar wat als je een keer het foot of inch-teken, die rechte streepjes (' of ") nodig heeft? Gebruik dan de toetsencombinatie Shift + Optie + Command + de enkele of dubbele aanhalingstekenstoets (Mac) of de Shift + Alt + Control+ de enkele of dubbele aanhalingstekenstoets (Windows). Hiermee schakel je de typografische aanhalingstekens uit.

Om terug te schakelen naar de typografische aanhalingstekens, gebruik je dezelfde toetsencombinatie. Deze toetsencombinatie fungeert als een aan- en uitknop. Bij een Mac kan het nog sneller: alleen maar de Control-toets indrukken bij gebruik van de aanhalingstekentoets.

Tip 2: Letters verschuiven met afspatiëring

Adobe InDesign: typografische aanhalingstekens instellen Vind je zo'n initiaal (beginletter) aan het begin van een hoofdstuk ook zo mooi? In InDesign maak je dit met Alinea-instellingen, bijvoorbeeld in het Regelpaneel.

Het is echter best lastig om het de initiaal subtiel te plaatsen. De beste manier is om te werken met afspatiëring: plaats een spatie vóór de initiaal als je hem wat naar links wilt verplaatsen, bijvoorbeeld om de O iets te laten uitsteken. Vergeet dan niet om de initiaal over twee karakters (spatie en letter) heen te laten lopen. Zet de cursus tussen de initiaal en spatie en vul een negatieve waarde in in het spatiëringsveld:

Adobe InDesign: typografische aanhalingstekens instellen Adobe InDesign: typografische aanhalingstekens instellen
Standaard Met extra spatie en
aanpassing spatiëring

Ook de ruimte na bijvoorbeeld de I heeft meestal aanpassing nodig. Plaats dan de cursor na de initiaal en spaieer dan aan. Met de spatietruuk steekt de I ook wat uit de kolom:

Adobe InDesign: typografische aanhalingstekens instellen
Standaard Met extra spatie en
aanpassing spatiëring

Tip 3: Rechts uitlijnende tab

In InDesign maak je met de toetscombinatie Shift + Tab een rechts uitlijnende tab. Dit is handig wanneer je een slotpunt wilt plaatsen, bijvoorbeeld met een dingbat:

Adobe InDesign: slotpunt met een dingbat

Of in een inhoudsopgave:

Adobe InDesign: inhoudsopgave

Soms is het ook fraai om een uitvul-teken te gebruiken. Haal na de toepassing van de toetscombinatie Shift + Tab de tabliniaal tevoorschijn, plaats een uitvul-tabteken ergens op de liniaal en kies een uitvul-teken, bijvoorbeeld een bullet (Optie + 8 (Mac) of Alt + 8 (Windows)). Je kunt ook kiezen voor een punt, zoals hier:

Adobe InDesign: inhoudsopgave met uitvultabteken

Met spaties aan het begin en het eind, corpsgrootte en aanspatiering kun je de uitvulling op smaak brengen:

Adobe InDesign: inhoudsopgave met aangepast uitvultabteken

Tip 4: Werken met reliëf

Voor fotografische effecten met tekst hoef je helemaal niet naar Photoshop binnen InDesign zijn er ook vele mogelijkheden.

Adobe Indesign: tekst effecten, reliëf

Adobe Indesign: tekst effecten, reliëf Effecten > Schaduw binnen en Schuine kant en reliëf:

Adobe Indesign: tekst effecten, reliëf

Adobe Indesign: tekst effecten, reliëf

Adobe Indesign: tekst effecten, reliëf De spiegeling maak je zo:

 1. Kopieer het kader.
 2. Verplaats de kopie loodrecht naar beneden met het zwarte selectiepijltje.
 3. Kies Verticaal spiegelen in het Regelpaneel.
 4. Zet in het Effectendeelvenster de dekking op 30%.
 5. Gebruik het gereedschap Verloopdoezelaar om de spiegeling 'weg te laten lopen'.

Tip 5: Doorzichtige vlakken en handig afbreken

Twee tips die vallen in de categorie 'is het een bug?'

Doorzichtige vlakken

Adobe Indesign: doorzichtige vlakken Maak een object(je) en plaats daar een zgn. niet-toegewezen kader zonder vulling (deels) overheen. Met de zwarte selectiepijl kun je het onderliggende object selecteren dwars door het bovenliggende heen. Dat heeft immers Vulling Geen. Maak van het niet-toegewezen kader een tekst- of illustratiekader, nog steeds zonder vulling, en het onderliggende object is niet meer selecteerbaar, tenzij je doorklikt met de Command-toets (Mac) of Control-toets(Windows).

Handig afbreken

Vink in het Alineadeelvenster > Afbreken uit terwijl er geen document open is, nu wordt dit een programmavoorkeur. Maak een tekstkader in een nieuw document en de tekst breekt niet af. Maak nu een illustratiekader, zet dat met het tekstgereedschap om in een tekstkader en ra, ra, in het Alineadeelvenster staat Afbreken weer aangevinkt! Doe je hetzelfde met een niet-toegewezen kader, dan blijft Afbreken netjes uitgevinkt.

Toegift

InDesign heeft enkele ingebouwde grapjes, zogenaamde 'Easter eggs'. Een mooie: kies bij de opties van Lijndeelvenster > Lijnstijlen > Nieuw en tik alleen ‘Lights’ in het naamvenster. Of ‘Happy’ of ‘Feet’ of ‘Woof’.

Let op de beginkapitaal.; Maak een lijn, bijvoorbeeld met het Potlood en selecteer je fantasielijn in het Lijndeelvenster > Soort.

Adobe Indesign: easter eggs

Wil je liever onder begeleiding van een ervaren trainer (verder) aan de slag met InDesign? Kijk dan in ons InDesign-aanbod.

[link]

Handige short-cuts in InDesign

Short-cuts zijn even wennen, maar als je dezelfde handeling vaak moet uitvoeren in InDesign zijn ze jouw tijd en moeite vaak waard. In deze blog lees je enkele handige short-cuts, zoals het schakelen naar andere documenten, handig objecten verplaatsen, snel in- en uitzoomen en het aanpassen van de referentiepunten van een object.

Tip 1: Snel naar een ander documenten

Snel wisselen tussen meerdere tabs in Adobe InDesign Als je meerdere documenten tegelijkertijd hebt openstaan kun je met Command + ~ (tilde) (Mac) of Control + ~ (Windows) bladeren tussen de verschillende documenten. Met Shift erbij blader je in omgekeerde richting. Dit werkt trouwens niet alleen in InDesign, maar in vrijwel alle programma's waarbij je met meerdere documenten kunt werken.

Tip 2: Handig objecten verplaatsen met de pijltjestoetsen

In Voorkeuren (Preferences) > Eenheden en toenamen (Units & Increments) kun je bij Toetsenbordspecificaties (Keyboard Increments) > Cursortoets (Cursor Key) de afstand instellen die een object aflegt wanneer je het aanstuurt met jouw pijltjestoetsen.

Adobe InDesign: Afstand cursustoets instellen

Neem een gemiddelde, bijvoorbeeld 0,25 mm. Wil je een object wat verder verplaatsen, druk dan de Shift-toets in terwijl je op de pijltjestoetsen drukt, de verplaatsing gaat dan 10x zo snel. Om een object heel nauwkeurig te plaatsen: druk op Command + Shift (Mac) of Control + Shift (Windows) terwijl je op de pijltjestoetsen drukt, de verplaatsing gaat dan in stapjes in stapjes van 1/10x.

Tip 3: Snel in- en uitzoomen

In- en uitzoomen in Adobe InDesign Wil je graag overzicht op de hele lay-out van de pagina houden, maar soms ook details van (zeer) nabij bekijken? Uiteraard kun je de opties in het rolmenu Weergave (View) gebruiken of het vergroot-/verkleinglaasje uit de gereedschapsbalk. Het is echter het handigst om eerst de ene weergaveoptie die je wenst te kiezen, bijvoorbeeld rolmenu Weergave (View) > Pagina in venster passen (Fit Page in Window), om vervolgens met jouw vergrootglaasje een detail uit te vergroten. Vervolgens kun je in Optie + Command + 2 (Mac) of in Alt + Control + 2 (Windows) switchen tussen beide vergrotingen.

Tip 4: De referentiepunten van een object aanpassen

Adobe InDesign: referentiepunt van een object aanpassen Als je veel met de x- en y-coördinaten van kaders werkt, kun je de referentiepunten links in het Regelpaneel goed gebruiken. Maar wat zijn ze klein! Voor je het weet heb je weer de verkeerde aangeklikt. Dit kun je voorkomen door met Command + 6 (Mac) of Control + 6 (Windows) naar het eerste veld in de regelpaneel te springen en vervolg met Shift + Tab naar de proxy van de referentiepunten te gaan. Met de pijltjestoetsen kun je nu naar het juiste punt.

And now something completely different

Tekst schuin in een kader plaatsen zal niet iets zijn wat je dagelijks nodig hebt, maar het is wel leuk om het te kunnen. Je doet dit als volgt:

 1. Teken een tekstkader.
 2. Teken op dit tekstkader een tweede, kleiner tekstkader.
 3. Geef het kleinere tekstkader de rotatie die je voor de tekst wilt.
 4. Selecteer beide kaders en maak er een geheel van via rolmenu Object (Object) > Pathfinder (Pathfinder) > Toevoegen (Add).
 5. Klik met jouw tekstgereedschap in het resultaat en begin met typen.
 6. Kleur de achtergrond en stel een tekstinzet in via rolmenu Object (Object) > Opties Tekstkader (Text Frame Options) > Inzetafstand (Inset Spacing).

Adobe InDesign: tekst schuin in een vlak plaatsen

Wil je liever onder begeleiding van een ervaren trainer (verder) aan de slag met InDesign? Kijk dan in ons InDesign-aanbod.

[link]

5 InDesign-tips om snel van start te kunnen

Adobe's InDesign is een programma waarmee je lay-outs voor print kunt maken, maar ook voor (interactieve) PDF's, e-books en andere interactieve doeleinden: typografisch is niets onmogelijk! Al uw ontwerpen krijgen een strakke, professionele uitstraling die de communicatie met uw doelgroep bevordert. Maar elke beginner die InDesign opent kent het gevoel 'gauw weer dichtdoen en niet meer aankomen!'. Zo veel mogelijkheden heeft 's werelds leidende lay-outprogramma.

Twee of drie dagen hulp om de weg te vinden is voor veel mensen meer dan welkom. Wanneer je de weg al een beetje weet kan wat steun jouw horizon in InDesign aanzienlijk verbreden. Learnit Training biedt beide mogelijkheden gelukkig. Een in de praktijk gepokte en gemazelde trainer staat je tijdens de diverse InDesign-trainingen terzijde en heeft tips en trucs voor de beginner en voor de gevorderde InDesigner.

In deze blog geven we je alvast enkele tips:

Tip 1: Meerdere afbeeldingen tegelijk plaatsen

In veel gevallen is het verstandig om afbeeldingen één voor één te plaatsen, maar soms is het handig om meerdere afbeeldingen tegelijk te plaatsen. Dit doe je op de volgende manier:

 1. Selecteer via Bestand (File) > Plaatsen (Place) (Control + d) meerdere afbeeldingen (figuur 1).
 2. Trek met je cursor een rechthoek op uw pagina, maar laat de cursor niet los. Met de pijltjestoetsen op het (extended) toetsenbord kun je een grid maken waar de plaatjes straks in passen (figuur 2).
 3. Met de pijltjestoetsen op het (extended) toetsenbord kun je een grid maken waar de plaatjes straks in passen (figuur 2).
 4. Met de Control-toets erbij kun je de onderlinge afstand tussen de afzonderlijke kaders beïnvloeden.
 5. Nadat je de cursor hebt losgelaten passen de kaders natuurlijk nooit precies om de plaatjes passen. Maar InDesign heeft speciaal gereedschap om de kaders sluitend om de plaatjes te maken (zie rode cirkel in figuur 3).
 6. Met het selectiegereedschap (zwarte pijltje) kun je de afzonderlijke kaders mooi rangschikken (figuur 4).
     
Figuur 1 Figuur 2 Figuur 3 Figuur 4

Tip 2: Meer grid mogelijkheden

De mogelijkheid om een grid te maken kun je ook benutten voor decoratieve effecten, zoals cirkelvormige kaders en een radiaal verloop of met het lijngereedschap. Ook hier geldt: experimenteer met de pijltjestoetsen, maar laat de cursor (muisknop) pas los als de grid staat.

Tip 3: Hulplijnen aanpassen

Hulplijnen sleep je uit de linialen die je tevoorschijn haalt via rolmenu Weergave (View) > Linialen tonen/verbergen (Show Rulers / Hide Rulers) (Control + r). Wanneer je geen decimalen in de coördinaten (x- en y-waarden) wilt, houd je de Shift-toets ingedrukt tijdens het slepen. De hulplijn blijft dan op de liniaalstreepjes, zonder decimalen.

Tip 4: Extra hulplijnen tonen

Een dubbelklik op een horizontale liniaal levert een verticale hulplijn op. Een dubbelklik op de verticale liniaal een horizontale. Druk je daarbij de Shift-toets in, dan hebben de coördinaten van de hulplijn geen decimalen.

Tip 5: Alinealijnen (Paragraph Rules) gebruiken

Een kopje met een gekleurde achtergrond kan leuk zijn:

Maar wat als de vijfentwintig kopjes die je zo wilt maken allemaal van lengte verschillen? In dat geval kun je beter Alinealijnen (Paragraph Rules) gebruiken. Ze zitten bij de opties van je Alineadeelvenster: rolmenu Venster (Window) > Tekst en tabellen (Type & Tables) > Alinea (Paragraph). De deelvensteroptieknop (mooi scrabblewoord!) zit altijd rechtsbovenin.

Kies Alinealijnen (Paragraph Rules) en vul onderstaande instellingen in.

Nu groeit en krimpt de achtergrond mee als je de tekst verandert.

Wil je liever onder begeleiding van een ervaren trainer (verder) aan de slag met InDesign? Kijk dan in ons InDesign-aanbod.