Learnit Training
« Terug naar alle thema's

Trainingen Video

[link]

Zoom: Hoe ga je om met privacy gevoeligheid?

Afgelopen jaar zullen veel mensen hebben ervaren hoe belangrijk videobellen is geworden. Verschillende tools als Microsoft Teams of Google Meet, zijn ineens een essentieel communicatiemiddel gebleken. Een van de grootste spelers op het gebied van videobellen op de werkvloer in Nederland is Zoom. Het bedrijf kwam in maart in opspraak omdat er mogelijk gegevens van gebruikers gedeeld zouden worden met Facebook, ook zou het makkelijk geweest zijn voor indringers om zomaar in een meeting te infiltreren. Na aanpassingen aan hun systeem en aan hun beveiliging is dit probleem echter verleden tijd, en sinds maart is Zoom alleen maar populairder geworden in Nederland. In deze blog leggen we je precies uit wat Zoom doet om jouw gegevens te beschermen, maar ook wat je zelf kan doen om veiligheid van jouw gegevens te garanderen.

Hoe zorgt Zoom ervoor dat ze privacy en beveiliging kunnen garanderen?

Belangrijke elementen die in het privacy statement van Zoom naar boven komen of waar Zoom nog aan werkt, lees je hier:

  • Zoom is Privacy Shield- en SOC2 type II-gecertificeerd, wat gezien kan worden als een goede privacy standaard voor een Amerikaans bedrijf.
  • Zoom verkoopt geen data van gebruikers aan derden. Het bedrijf deelt gegevens van gebruikers alleen met Google Analytics en Google Ads, mits je toestemming geeft voor advertentie cookies op hun website.
  • Zoom zorgt ervoor dat berichten die gebruikers aan elkaar sturen versleuteld zijn, waardoor derden niet de mogelijkheid hebben om deze gesprekken mee te kunnen lezen.
  • Zoom werkt momenteel aan end-to-end-encryptie, dit kan gezien worden als een extra beveiligingssleutel waardoor geen enkele externe partij (zelfs Zoom niet) kan infiltreren in een vergadering. De host van de vergadering heeft de mogelijkheid om deze functie aan te zetten.

Wat kun je als organisatie of werknemer doen om privacy en veiligheid te garanderen voor, tijdens of na een Zoom call?

Als organisatie of werknemer is het natuurlijk altijd verstandig om na te denken over de beveiliging van belangrijke gegevens en de privacy gevoeligheid die videobellen met zich meebrengt. Een aantal tips om je eigen gegevens extra te beveiligen, lees je hier:

1. Zorg ervoor dat je notificaties ontvangt wanneer je wordt uitgenodigd voor een Zoom meeting. Het kan voorkomen dat je ineens per ongeluk in een Zoom meeting verschijnt, zonder dat je dit doorhebt. Je kan begrijpen dat dit ongemakkelijke situaties kan opleveren. Zorg er daarom voor dat Zoom je altijd eerst een notificatie verstuurd voordat je deelneemt aan een meeting. Dit kan je doen door bij je instellingen het boxje met de tekst ‘Always show video preview dialog when joining a video meeting’ aan te vinken.

2. Let goed op of je een vergadering echt hebt verlaten. Het gebeurd nog wel eens dat een video meeting wordt beëindigd, zonder dat mensen checken of hun geluid of beeldscherm niet meer in contact staan met Zoom. We hoeven vast niet uit te leggen, dat je hierdoor per ongeluk ongewenste informatie met anderen kunt delen. Dit kun je voorkomen door in je instelling het volgende boxje aan te vinken ‘Ask me to confirm when I leave a meeting’.

3. Zet je recording instelling zelf uit. Zoom beschikt over een opname mogelijkheid die mensen in staat stelt om een video recording van jezelf op te nemen. Op het moment dat je privacy gevoelige informatie deelt met anderen, is het verstandig om ervoor te zorgen dat je in ieder geval je eigen recording instellingen zo hebt ingesteld, dat er geen opname van je wordt gemaakt. In de standaardinstellingen van Zoom staat de ‘record video during sharing’ automatisch aan, zet deze dus zelf uit.

4. Wees jezelf als ‘host’ bewust van je verantwoordelijkheid. Als je zelf de host van een meeting bent, is het belangrijk om jezelf te realiseren dat als je een meeting opneemt of bepaalde informatie uit een chat opslaat, je dit wel met de overige gebruikers moet delen. Ook als host is het niet toegestaan om zomaar opnames te maken of gegevens op te slaan, als dit niet is besproken of vastgelegd met de overige Zoom gebruikers in een meeting. Let er dus op dat jij hiervoor verantwoordelijk en aansprakelijk bent, en niet Zoom.

5. Voorkom dat andere gebruikers gesprekken opslaan. Als host heb je de mogelijkheid om ervoor te zorgen dat andere deelnemers niet zomaar gesprekken kunnen opslaan. Wil je dit voorkomen, dan kun je het beste de optie ‘prevent participants from saving chats’ aanvinken bij je instellingen.

Wil jij meer weten over Zoom en hoe je Zoom het beste kan inzetten op de werkvloer? Bekijk dan eens onze training ‘Zoom: online bijeenkomsten organiseren’. In deze 2 sessies van elk 3 uur leer jij alles over hoe je het maximale uit Zoom kan halen, daarnaast komen er meer aspecten aan bod over hoe je gegevens kan beschermen tijdens een Zoom meeting. Klik hier voor meer informatie over de training.

[link]

Tips voor een online sollicitatiegesprek

Solliciteren voor een nieuwe baan brengt vaak een hoop spanning met zich mee. Zaken als ‘Welke outfit zal ik aantrekken?’ of ‘Heb ik wel de juiste competenties voor deze baan?’ kunnen door je hoofd spoken. Anno 2020 kunnen we daar nog een extra ‘zorg’ aan toevoegen. Hoe zorg je er namelijk voor dat jouw sollicitatie succesvol verloopt op het moment dat deze online plaatsvindt? Lees hieronder wat jij zelf kan doen om een online sollicitatie gesprek in goede banen en naar jouw gewenste uitkomst te leiden.

1. Draag een gepaste outfit. Nu we vaak thuis zitten, kan het zomaar zo zijn dat jij steeds vaker kiest voor een comfortabele outfit. Als je een goede eerste indruk wilt maken, is het echter belangrijk om ook voor een online sollicitatie een gepaste outfit te dragen. Daarnaast is het van belang dat je rechtop zit en duidelijk zichtbaar bent in beeld.

2. Let op je achtergrond. Check van te voren altijd in hoeverre je achtergrond zichtbaar is op het moment dat je gaat videobellen. Het speelgoed van je kinderen op je achtergrond, komt wellicht niet zo professioneel over.

3. Voorkom te laat komen door technische problemen. Dat het geen goede eerste indruk achterlaat wanneer je bij een fysiek sollicitatiegesprek te laat komt aanzetten, moge duidelijk zijn. Hetzelfde geldt voor online sollicitatiegesprekken. Check daarom altijd ruim van te voren of je wifi, geluid en camera werken. Zo voorkom je stress vlak voor je gesprek begint.

4. Check waar de camera van je laptop zit. Tijdens een fysiek gesprek is het gemakkelijk om de persoon aan te kijken tegen wie je praat. In een online gesprek, werkt dit natuurlijk net wat anders. Check daarom altijd waar de camera van je laptop zit of hoe je je webcam hebt afgesteld. Als je recht in de camera kijkt, heeft de persoon met wie je het gesprek voert tenminste het idee dat je hem of haar ook daadwerkelijk aankijkt.

5. Voorkom ruis op de achtergrond. Als je het sollicitatiegesprek vanuit je eigen huis voert, kan het zomaar zo zijn dat je gesprekspartner achtergrondgeluiden oppikt. Tijdens een sollicitatiegesprek voorkom je dit natuurlijk liever. Probeer daarom een ruimte te zoeken waarin je ongestoord je gesprek kan voeren, met de deur dicht. Daarnaast kan het soms helpen om jezelf te ‘unmuten’ als je zelf een tijdje niet aan het woord bent, hierdoor hoor je geen achtergrondgeluiden.

6. Stel vragen. Een online sollicitatiegesprek is vaak korter en statischer dan een ‘real life’ gesprek. Vergeet daarom vooral niet om zelf ook vragen te stellen. Een werkgever zal assertiviteit juist waarderen en zo voorkom je dat je gesprek binnen een mum van tijd is afgelopen. Als je vragen stelt, leidt dit namelijk vaak ook weer tot verdere gespreksstof. Dit is een mogelijkheid om meer van jezelf te laten zien.

Wist je dat Learnit een interactief webinar ‘Gesprekken naar je hand zetten’ aanbiedt? Tijdens dit 3-uur durende webinar heb jij de mogelijkheid om alles te leren over technieken die ervoor zorgen dat een gesprek precies zo loopt als jij zou willen, ook een sollicitatiegesprek dus! Klik hier om meer te weten te komen over dit webinar of om je direct in te schrijven.

[link]

Filmen met je telefoon: vier tips

In de training Adobe Premiere Pro leer je hoe je een gelikte video produceert. Maar voordat je kunt monteren, moet je eerst de juiste beelden schieten. Of je nou een promotiefilmpje wilt maken of een video produceert voor een sollicitatie: het begint bij mooie beelden met goed geluid.

Daarvoor kan je een duur marketingbureau inhuren, maar bedrijven kiezen er steeds vaker voor om zelf content te produceren. Dat kan heel simpel: de nieuwste telefoons beschikken over puike camera's, waarmee je video's van hoge kwaliteit kunt maken. Maar hoe pers je alles uit jouw camera van broekzakformaat? Vier tips om je op weg te helpen.

Licht

Bedenk vooraf goed wat je wilt filmen, en waar dat kan. Is het buiten? Of moet het binnen? Over het algemeen reageert de camera van je telefoon het best op natuurlijk licht. Kun je geen gebruik maken van de zon? Dan kun je op internet voor een klein prijsje een lamp aanschaffen. Er zijn kleine lichtbronnen die je gemakkelijk op je telefoon kunt monteren, maar je kan ook voor een groter exemplaar gaan, dat je aan een statief kunt bevestigen.

Belangrijk is in ieder geval dat je de felheid van je lamp kunt verstellen, zodat je ter plekke kunt bepalen welke hoeveelheid licht je nodig hebt. Zorg ervoor dat je video niet te donker is, maar ook niet overbelicht!

Geluid

Geluid kan je video maken of breken. Je kan nog zo'n goede spreker voor de lens hebben, als die moeilijk te verstaan is, zal je productie niet overtuigend overkomen. Bedenk van tevoren dus goed wat je nodig hebt. Is er slechts één persoon aan het woord? Dan kan een simpele dasspeldmicrofoon al volstaan.

Zo'n microfoon is minder geschikt als je een gesprek tussen twee of meer mensen wilt filmen. Sta je op een rumoerige plek met veel omgevingsgeluid? Dan is de handmicrofoon een uitkomst. Deze is vrij prijzig, maar ben je van plan vaker gesprekken te filmen op lawaaierige plekken? Dan is het uitermate geschikt.

Mocht je een gesprek filmen op een rustige plek, dan zijn er goedkopere opties. Op internet is een breed scala aan plug-inmicrofoons te vinden die je simpel op je telefoon kunt aansluiten. Deze zijn vaak net wat beter dat de microfoons van je telefoon, waardoor de video professioneler overkomt.

Stabilisator

De camera's van de meeste nieuwe telefoons beschikken over een stabilisator. Maar wil je écht strakke beelden, dan kunt je een statief of externe stabilisator gebruiken. Het is handig om zowel een groter statief, voor beelden op ooghoogte, en een kleinere variant bij je te hebben.

Wil je beelden schieten waarbij je beweegt met de camera? Dan kan een gimbal uitkomst bieden. De prijzen van deze speeltjes zijn de afgelopen tijd fors gedaald, voor ongeveer 100 euro kun je de kwaliteit van de video's fors omhoog schroeven.

App

Voor simpele video's is de standaardapp van je camera voldoende, maar als je handmatig instellingen wilt wijzigen, dan is de app Filmic Pro een goede keus. Hierin kun je bijvoorbeeld handmatig je focus instellen en de juiste framerate en resolutie kiezen.

[link]

Updates in Adobe CC waar videomakers vrolijk van worden

In april 2018 kondigde Adobe de updates in het populaire pakket Creative Cloud aan en vervolgens werden deze verwerkt. Met name gebruikers van Premiere Pro en After Effects kunnen zich nu uitleven op nóg iets geavanceerdere videobewerkingssoftware dan voorheen. Maar wat zijn nou de veranderingen waar abonnees vrolijk van worden? En heb jij deze allemaal al ontdekt of hebben de programma's misschien toch nog meer geheimen voor je dan je zelf dacht? In deze blog gaan we de belangrijkste toevoegingen in Adobe After Effects en Adobe Premiere Pro stuk voor stuk langs, zodat jij precies weet wat er nog te ontdekken valt! Onderaan vind je een aantal linkjes naar handige tutorials en vertellen we hoe je jouw Adobe-skills naar een hoger plan kan tillen.

Gebruiksgemak in After Effects

Een goede update legt niet altijd de focus op nieuwe features, maar soms ook op gebruiksgemak. Zo richten de updates voor After Effects zich met name op een betere organisatie en efficiëntere workflows. De nieuwe eigenschappen van mastereigenschappen brengen een revolutie teweeg in de manier waarop professionals zullen werken met composities en versies. Ontwerpers kunnen nu snel JSON- en CSV-bestanden importeren en dynamisch animeren. Andere grote updates zijn verbeteringen aan de populaire Puppet Tool, een verbeterd schijfcache managementsysteem en een nieuwe sneltoets voor het doorlopen van maskermodi.

Updates in Premiere Pro

De nieuwste versie van de meestgebruikte videobewerkingssoftware ter wereld bevat niet een handje vol updates, maar een aanzienlijk aantal niet te missen toevoegingen. Deze omvatten nieuwe opties voor kleurafstemming, verbeterde audiotools en een volledig gereviseerd Essential Graphics-paneel. Het Tijdcode-paneel is ook bijgewerkt, samen met nieuwe besturingselementen voor editors die werken in VR, gestroomlijnde samenwerking met Team Projects en ondersteuning voor aanvullende formaten. Je kunt nu zelfs markeringen kopiëren en plakken.

Auto Ducking in Premiere

Als we dan één update uit moeten lichten is het de audio-update waar het programma zo aan toe was. Premiere Pro CC is nu voorzien van een Auto Ducking-functie om het muziekniveau te normaliseren wanneer andere audio wordt gedetecteerd. Met behulp van Adobe Sensei maakt het hulpmiddel het daarnaast gemakkelijker om dialogen en gesproken audio over een soundtrack te mixen. Net als bij Kleurafstemming kan Auto Ducking door de eindgebruiker worden bewerkt. Het is altijd weer even spannend, maar deze update kunnen we bestempelen als 'zeer geslaagd'!

Color Match

Ook niet onbelangrijk zijn de verbeteringen van de tool Color Match. Zelfs als filmmakers voorzichtig zijn, konden tinten variëren van shot tot shot. Een editor moest meestal een arbeidsintensieve kleurcorrectie uitvoeren. De nieuwe gezichtsdetectie tool doet ongeveer hetzelfde, maar kijkt naar huidtinten en of deze overeenkomen. Om kleurcorrectie nóg iets eenvoudiger te maken, heeft Adobe nu ook een gesplitste weergave. Ideaal om in één oogopslag kleuren te vergelijken!

Aan de slag

Heel leuk natuurlijk, die updates, maar als je ze niet weet te vinden of er niet mee overweg kan heb je er weinig aan. Gelukkig zijn er genoeg tutorials en introductievideo's, zoals deze van Cinecom.net of deze tutorial van Premiere Gal, waarin de updates aan de hand van een screen video behandeld worden. Met een beetje zoekwerk op YouTube kom je al gauw terecht bij tutorials die dieper ingaan op specifieke updates, zoals deze video over de Color Match-update.

Trainingen

YouTube alleen is niet voor iedereen een uitkomst. Omdat iedereen op een ander tempo of niveau werkt en persoonlijke begeleiding als prettig kan worden ervaren, biedt Learnit trainingen Adobe op maat aan voor een groot deel van de Creative Cloud-onderdelen. Zo kan je vrijblijvend offertes aanvragen voor trainingen Adobe Premiere Pro of Adobe After Effects. Ook voor andere Adobe-trainingen kan je terecht bij Learnit; zo staan er een aantal cursussen Photoshop mét doorgangsgarantie voor beginners of voor gevorderden gepland. Klik hier voor het totale cursusaanbod in de categorie grafische vormgeving en vraag vrijblijvend advies aan.

[link]

10 belangrijke redenen om zelf een webinar te organiseren

Wie in het verleden een product, dienst of boodschap aan een grote groep mensen bekend wilde maken, kon daartoe een conferentie of zakelijke bijeenkomst opzetten. Vanzelfsprekend moesten de geïnteresseerden die daarbij wilden zijn dan wel de tijd en middelen hebben om naar de afgesproken locatie af te reizen. Dankzij de moderne technologie is dat tegenwoordig niet meer nodig. Met een seminar via internet, ook wel een webinar genoemd, kun je je doelgroep op een veel eenvoudigere manier bereiken. Bovendien hoeven de mensen die je webinar willen bijwonen geen reis te ondernemen. Zo maak je het voor hen een stuk aantrekkelijker om kennis te nemen van je boodschap. Maar er zijn nog veel meer goede redenen om een webinar te organiseren.

1. Een webinar organiseren scheelt alle partijen tijd en geld

Het volgen van een webinar kan in principe tussen de bedrijven door, maar kost niet alleen de geïnteresseerden aanzienlijk minder tijd en geld. Ook voor degene die het webinar organiseert levert het namelijk de nodige besparingen op. Zo hoeft men bijvoorbeeld geen ruimte af te huren of catering te regelen, en kan de online lezing of presentatie voordelig via internet gepromoot worden.

2. Geschikt voor grote en kleine aantallen deelnemers

De deelnemers kunnen het webinar gewoon via hun computer bijwonen. Dit betekent dat je je niet druk hoeft te maken over hoeveel mensen erop afkomen, of de zaal niet te groot of te klein is, of er voldoende parkeergelegenheid is, en of iedereen op tijd arriveert.

3. Direct contact met je doelgroep

Het publiek heeft de mogelijkheid om tijdens een webinar rechtstreeks met je te communiceren. Hierdoor krijg je een nog betere kijk op wat je doelgroep wil en leer je deze optimaal kennen. Dit soort inzichten en informatie zijn voor een ondernemer van onschatbare waarde.

4. Snelle interactie met potentieel geïnteresseerden

Bij een traditioneel seminar luisteren de aanwezigen over het algemeen in stilte naar een betoog. Een webinar organiseren nodigt daarentegen juist uit tot interactie tussen spreker en publiek. Dit is een veel doeltreffender manier om een relatie met je doelgroep op te bouwen dan via eenrichtingsverkeer, zoals met een geschreven tekst of een videoboodschap.

5. Webinar is vaak ook achteraf te bekijken

Omdat een webinar meestal ook nog kan worden bekeken als deze al heeft plaatsgevonden, bereik je je doelgroep zelfs achteraf nog. Daarmee is het een bijzonder krachtig en langdurig marketingmiddel. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je webinar gemakkelijk online is te vinden. Om het publiek erop te attenderen, kun je de link van het webinar naderhand verspreiden via je social media-kanalen.

6. Goede manier om meer naamsbekendheid te krijgen

Vooral wanneer een bedrijf een relatieve nieuwkomer is, kan het organiseren van een webinar helpen bij het genereren van naamsbekendheid. Het biedt ondersteuning bij het creëren van bewustwording bij je potentiële publiek, en tegelijkertijd werk je aan het opbouwen en uitbreiden van je zakelijke netwerk en businesscontacten.

7. Ideaal voor effectieve productpromotie

Een webinar organiseren leent zich perfect voor het maken van reclame voor je boek, product, evenement enz. Als organisator kun je in je verhaal verwijzen naar passages uit je boek, of er gedeeltes van je video in opnemen. Aan het eind van het webinar laat je de kijkers dan een link zien waarop informatie is te vinden over waar en hoe ze het product kunnen aanschaffen.

8. Maak een product van je webinar

Veel webinarservices bieden de mogelijkheid om een live webinar op te nemen. Dit geeft je de kans om er later een podcast of online video van te maken. Desgewenst kan het webinar ook worden uitgebracht op dvd. Je kunt deze dvd gebruiken voor de verkoop of bijvoorbeeld om weg te geven als relatiegeschenk.

9. Webinar organiseren dat direct geld oplevert

Wanneer je als ondernemer bovenop bepaalde ontwikkelingen zit of geregeld noviteiten introduceert, kan een webinar al financieel lucratief zijn op het moment dat deze plaatsvindt. Dit doe je door van de mensen die geïnteresseerd zijn in de laatste nieuwtjes binnen je sector een bijdrage te vragen om het online seminar te kunnen volgen.

10. Verzamel contactgegevens via je webinar

Het organiseren van een webinar leent zich perfect voor het verzamelen van e-mailadressen en andere informatie onder je doelgroep. Je kunt als voorwaarde voor deelname aan het webinar de belangstellenden bijvoorbeeld vragen zich vooraf aan te melden. De gegevens die dit oplevert zijn bijzonder waardevol voor het marketingteam of de verkoopafdeling van een bedrijf.

Wil je na het lezen van de blog ook een webinar organiseren? Schrijf je dan in voor onze tweedaagse training Webinar organiseren of vraag vrijblijvend een offerte aan. Ook kun je contact opnemen met YourWebinaronderdeel van Learnit Training, die de technische aspecten van een webinar volledig voor je uit handen kan nemen.