3. Beheren van uw werkgebied

3.1 Werkgebied aanpassen

U kunt het werkgebied van Photoshop volledig aanpassen naar wens. Laten we eens kijken naar de mogelijkheid om vensters te verplaatsen. Als u Photoshop geopend heeft, beginnen we met het aanmaken van een nieuwe lege afbeelding. Dit doet u door linksboven in de menubalk te klikken op “Bestand” en dan “Nieuw”. Kies in het dialoogscherm bij "Voorinstellingen" voor "Internationaal Papier". Zorg dan dat er bij "Grootte" het papierformaat "A4" staat. Laat de overige instellingen voor wat ze zijn en druk op de knop "OK". U heeft nu een nieuw venster in uw beeld met daarin een wit vlak ter grote van een A4tje.

Het nieuwe lege document heeft een tabblad gekregen. In dit tabblad kunt u lezen dat de naam van het nieuwe document "naamloos-1" is. Zodra u het document zelf opslaat zal deze tijdelijke naam vervangen worden voor uw zelfgekozen naam. Achter de naam in het tabblad staat ook een percentage. Omdat het vaak voorkomt dat een afbeelding niet volledig past op het beeldscherm is het handig dat er wordt uitgezoomd zodat er wel een totaal beeld ontstaat. De mate van in- en uitzoomen wordt weergegeven met dit percentage. Handig om te weten is dat 100% altijd de ware grote van de afbeelding is. Is het percentage kleiner dan 100% dan geeft dat aan dat er is uitgezoomd en dat het werkelijke document groter is dan past op het beeldscherm.

U kunt nu het tabblad met de naam "naamloos-1" slepen naar beneden zodat er een los scherm ontstaat die u overal kunt plaatsen. Wanneer u de titelbalk van het nieuwe venster (met de naam "naamloos-1") weer terug probeert te slepen naar zijn oorspronkelijke plek zult u merken dat er op een bepaald moment, tijdens het slepen, een blauwe lijn ontstaat. Wanneer u tijdens het slepen van het venster de blauwe lijn ziet kunt u het best de (linker) muisknop loslaten om te stoppen met het verplaatsen. Als het goed is gegaan is het venster weer opgenomen bij de overige schermonderdelen en bent u weer terug bij de begin situatie.

De handeling die u zojuist heeft uitgevoerd kan ook op alle andere venster / paletten worden geprobeerd. Zo kunt u bijvoorbeeld het palet "lagen" verplaatsen door enkel het tabblad van het palet, met de naam "lagen", te verslepen naar het midden van het scherm. Probeert u het maar eens.

3.2 Werkgebied herstellen

Als gevolg van het verplaatsen van allerlei paletten en knoppenbalken kan het zijn dat uw scherm in een minder overzichtelijke toestand is geraakt. Het zou ook mogelijk kunnen zijn, indien andere mensen dezelfde computer gebruiken, dat uw voorganger het scherm en dus Photoshop zo heeft achtergelaten. Prettig is het dan om te weten hoe je Photoshop weer kunt terugbrengen naar de originele situatie. De meest eenvoudige manier is om in de menubalk te kiezen voor "venster" en vervolgens voor "werkruimte" als laatste kiest u dan voor "essentiële elementen opnieuw instellen". Photoshop keert dan terug naar de oorspronkelijke situatie.