5. Aanpassingen maken

Nu we in de vorige hoofdstukken hebben gezien waar welke onderdelen van Photoshop zitten en hoe we in een nieuw aangemaakt document kunnen schilderen, inzoomen en navigeren wordt het nu tijd om een echte foto erbij te pakken en een aantal verbeteringen te maken. De foto in het volgende voorbeeld kunt u verkrijgen door op deze link te klikken en de afbeelding rechts te klikken en hem op te slaan (ofwel de eerste foto van google afbeeldingen wanneer u zoekt op portrait Rembrandt). Open hem vervolgens in Photoshop via de menubalk "Bestand" en kies dan "Openen".

5.1 Kleurtoon en verzadiging aanpassen

Om de kleuren van de foto te wijzigen of om de foto zwart wit te maken kunnen we gebruikmaken van enkele aanpassingen in het menu "Aanpassingen" op de menubalk. Kies "Afbeeldingen", "Aanpassingen" en kies vervolgens voor "Kleurtoon/verzadiging". In het dialoogscherm wat verschijnt kunt u door de drie schuifbalkjes te verplaatsen de kleuren van de afbeelding aanzienlijk veranderen. Wanneer u alleen de verzadiging op -100 zet zal de afbeelding in zwart wit worden getoond. Maar u kunt ook de kleurtoon op -1 zetten en de verzadiging op +60 om een aardig oranje tint te krijgen.

Let op wanneer u op "OK" klikt en weer het zelfde kleurtoon/verzadiging scherm opent zullen de waarden weer allemaal op nul staan. Als u de wijziging ongedaan wil maken om het opnieuw te proberen kunt u altijd in de menubalk kiezen voor "Bewerken" "Ongedaan maken".

De Schilder Rembrandt in Learnit Oranje