« Terug naar alle thema's

Trainingen Netwerk- en systeembeheer

Hieronder vind je een overzicht van onze trainingen omtrent netwerk- en systeembeheer. Of het nu gaat om verschillende onderdelen van Oracle, ITIL of het leren beheren van Windows Server: Learnit biedt al deze trainingen maatgericht en zowel individueel als voor grote groepen (ook incompany) aan.

“Nuttige en praktische training voor iedereen die de SQL fundamentals onder de knie wil krijgen.” Training: Open Leervorm SQL - Beoordeling: 9.0

Daniel van der Krans, Mobilee Management & Advies

“Een training die je binnen twee dagen op het een niveau brengt, waarmee je vervolgens zelf in de praktijk aan de slag kan. De inhoud van de training sloot heel goed aan op mijn verwachtingen. Ik heb nu de basis van de SQL-taal onder de knie.” Training: SQL Basis - Beoordeling: 8.2

P. Willems, Zorgon B.V.

“Inhoud was goed. Wij hadden een training aangevraagd om de nieuwe functies / vernaderingen in SQL server 2012 te leren. De inhoud hadden we dus grotendeels zelf bepaald. De trainer had dit goed opgepakt en per onderdeel duidelijk uitgelegd wat er veranderd / nieuw is en hoe daarmee om te gaan en voorbeelden gegeven per onderdeel.” Training: Administering Microsoft SQL Server 2012 Databases - Beoordeling: 7.4

M. van Leeuwen

“Ik verwachtte een basis training die het schrijven van queries 'from scratch' van A tot Z behandelde. De training deed precies dat. Een perfecte match dus.” Training: SQL Basis - Beoordeling: 10.0

C. van Lumig. Woonpunt

“Bruikbaar in mijn organisatie waar ik werk” Training: Open Leervorm SQL - Beoordeling: 6.6

Louis Kamphuis, Beaphar B.V.

“Bruikbaar in mijn organisatie waar ik werk” Training: Open Leervorm SQL - Beoordeling: 6.6

Louis Kamphuis, Beaphar B.V.

[link]

De grootste verschillen tussen Linux en Windows

Sinds jaar en dag is er rivaliteit tussen twee of meer partijen, zo ook op het gebied van technologie. De toename van systemen, software en andere functies worden per dag meer omdat de kennis over computertechnologie blijft groeien en iedereen wil de beste service verlenen. Zo is er ook strijd tussen besturingssystemen Linux en Windows, maar wat zijn de kenmerken en voordelen van beide systemen? In deze blog vertellen wij je meer over de verschillen tussen deze twee besturingssystemen.

Wat is Linux?

Lunix is een gratis besturingssysteem die niet aan een bepaald persoon of bedrijf gekoppeld is. Het is niet nodig om een licentie te hebben om de diensten te kunnen gebruiken. Linux is uitgerust met een commando-interface en een grafische interface. Omdat de software vrij is kan iedereen het naar eigen voorkeur aanpassen. Eén van de krachtigste functies van Linux is het scheiden van de gebruiker en het centrale deel van het besturingssysteem (de kernel), die het systeem aanzet tot het omzetten van commando’s in begrijpelijke informatie en instructies.

Wat is Windows?

Windows is één van de grootste besturingssystemen van de wereld en is in 137 talen gelanceerd. Het is niet alleen verantwoordelijk voor computers, maar ook voor smartphones, tablets en andere apparaten. Windows is van Microsoft en heeft verschillende versies beschikbaar voor de doelgroep. In tegenstelling tot Linux heeft het een betaalde licentie, maar het kan ook gratis verkregen worden.

Verschillen tussen Linux en Windows

Linux en Windows hebben een aantal verschillen. Hieronder benoemen we de belangrijkste verschillen.

 • Windows is voor een deel geavanceerder dan Linux, omdat het veel verschillende functies biedt zoals Cortana Digital Assistent, Microsoft Window Edge en Microsoft 3D-lab;
 • Linux is gratis en Windows heeft in de meeste gevallen een betaalde licentie. Tenzij je binnen 12 maanden na lancering een nieuwe versie van Windows upgrade moet je geld betalen, wat kan variëren tussen de 145 en 259 euro. Als je binnen 12 maanden upgrade kan dit vaak gratis;
 • In tegenstelling tot Linux is Windows te beveiligen. Linux is een open source software, maar heeft op zichzelf een goede beveiliging. Bij Windows wordt meteen aangeraden een antivirusprogramma te installeren;
 • Linux laat de software vrij om naar wens te kunnen wijzigen, in tegenstelling tot Windows. Met deze optie kan elk aspect van het besturingssysteem veranderen naar eigen smaak;
 • Linux is vooral interessanter voor mensen met kennis van programmeren of van open software houden, vanwege het feit dat alles aan te passen is;
 • Linux kan veel sneller zijn dan Windows, waardoor je een oude pc nieuw leven in kan blazen. Dit komt omdat Linux over het algemeen minder systeembronnen nodig heeft waardoor het sneller aanvoelt;
 • Systemen op afstand installeren en bijwerken is bij Linux makkelijker dan bij Windows en op desktop niveau is Linux heel gebruiksvriendelijk geworden.

Natuurlijk hebben Linux en Windows ook een grote hoeveelheid overeenkomsten. Zo zijn het allebei besturingssystemen en kunnen ze meerdere toepassingen tegelijk uitvoeren. Ze zijn compatibel met elk netwerk en kunnen beide toepassingen ontwikkelen. Maar ondanks dat ze veel met elkaar overeenkomen zijn de verschillen belangrijk en zorgen die ervoor dat ze net anders werken en voor andere kwesties geschikt zijn.

Training Windows

Wil jij jouw kennis op het gebied van Windows weer opfrissen? Tijdens onze 2-daagse training ’Windows Basis’ leer jij de basisprincipes van Windows en kun jij na de tijd aan de slag met het besturingssysteem! Klik hier voor meer informatie over de training of om je direct in te schrijven.

[link]

Wat zijn de voordelen van SharePoint?

De afweging om wel of niet gebruik te maken van SharePoint kan een lastige keuze zijn voor organisaties. Zeker als je niet helemaal bekend bent met het programma. De mogelijkheden bij SharePoint lijken eindeloos en de toepassingen zijn redelijk divers. Om de juiste keuze te maken is het belangrijk om te kijken naar de behoeften van de gebruikers. Learnit heeft een aantal voordelen van Sharepoint voor je op een rijtje gezet, waardoor de keuze om wel of niet voor SharePoint te kiezen misschien wel gemakkelijker wordt voor jou!

 • Intranet in de cloud. Dat SharePoint beschikbaar is in de cloud is één van de grootste voordelen van het programma. Ongeacht je locatie is het intranet te bereiken via desktop, tablet, smartphone of laptop. Dit maakt het programma aantrekkelijk en eenvoudig nu het werken vanaf verschillende locaties de nieuwe norm is. Daarnaast is SharePoint altijd up-to-date en ben je dus minder tijd en kosten kwijt aan het onderhouden en doorvoeren van updates.
 • Slim samenwerken. Het is gemakkelijk om documenten te delen, omdat SharePoint een sociaal platform is. Je kunt verschillende teamsites maken waarin mensen uit hetzelfde team documenten kunnen maken en delen. Hierdoor wordt de samenwerking effectief en efficiënt.
 • Eén integraal platform. SharePoint is geïntegreerd met Microsoft Teams, de Microsoft Office Suite en back-office systemen. Hierdoor is alle nodige informatie via één portaal te bereiken, dit maakt het informatiebeheer een stuk eenvoudiger.
 • Veilig werken. Bedrijfsinformatie, persoonsgegevens en gevoelige documenten hebben de beste beveiliging nodig. SharePoint heeft verschillende veiligheidsmaatregelen genomen om bijvoorbeeld datalekken te voorkomen. Daarnaast kunnen documenten ook veilig gedeeld worden met externe partijen zoals klanten of partners.
 • Personaliseren zonder ontwikkelaar. Het intranet kan met SharePoint helemaal ingericht worden naar jouw eigen wensen en behoeften en je hebt hiervoor geen hulp nodig van een ontwikkelaar. Daarnaast hoef je gegevens niet meer handmatig in te voeren, waardoor je incorrecte en dubbele data vermijdt.
 • Slimme zoekfunctie. In grote, complexe intranetsites kan het lastig zijn om de juiste, specifieke informatie te vinden. SharePoint heeft een uitgebreide zoekfunctie die direct documenten of intranetpagina's laat zien die overeenkomen met de zoekopdracht.
 • Intelligente werkplek. SharePoint heeft interessante functies door het gebruik van Artificial Intelligence, zoals de chatbot waar medewerkers vragen aan kunnen stellen. De functionaliteiten die AI biedt worden steeds verder ontwikkeld naarmate er meer data is en er meer gebruikers zijn.

Training of E-learning SharePoint

Wist je dat Learnit zowel trainingen als een E-learning in SharePoint aanbiedt? Tijdens onze training SharePoint Basis ga je zowel aan de slag met de mogelijkheden voor eindgebruikers als het zelf opzetten en inrichten van een site. De kern van de training SharePoint Vervolg ligt in het opzetten en beheren van complexere sites. Ga je liever zelf op je eigen tempo aan de slag met SharePoint? Bekijk dan eens onze E-learning SharePoint. [link]

Cybersecurity: hoognodige tips en tools

Bedrijven die privacygevoelige informatie doorverkopen, lekken in de beveiliging en in omvang toenemende cybercriminaliteit: nog nooit was digitale veiligheid en privacy zo’n veelbesproken onderwerp als nu. Netwerk- en systeembeheerders en programmeurs hebben een flinke kluif aan de beveiliging, want anno 2018 is er meer dan alleen een goed wachtwoord voor nodig om gegevens te beschermen. Ook is de 'traditionele' e-mail met een hyperlink of besmette bijlage al lang niet meer het enige risico voor bedrijven en particulieren en zijn er inmiddels nieuwe technieken om ongevraagd computers of databases binnen te dringen. Daarom werd het hoog tijd om in kaart te brengen hoe we onze online veiligheid kunnen verbeteren!

Campagne

Twee derde van de Nederlanders denkt dat de kans om slachtoffer te worden van internetcriminaliteit toeneemt, maar slechts een klein deel daarvan blijkt ook echt maatregelen te nemen om zichzelf beter te beveiligen. Reden genoeg voor het ministerie van Veiligheid en Justitie om een campagne te lanceren. Deze campagne is erop gericht Nederlanders beter te wapenen tegen online bedreigingen. Een aantal simpele handelingen zorgen er immers voor dat criminelen minder eenvoudig bij de gewenste informatie kunnen komen.

Grotere vissen

Echter, steeds meer cybercriminelen richten zich tegenwoordig op de grotere vissen in de digitale vijver. Ter illustratie: bijna 30 procent van de bedrijven uit de financiële- en energiesector kregen te maken met aanvallen van buitenaf, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Bij banken zorgde dit voor uitvallende systemen. Bij energiebedrijven ging het vaak om data die vernietigd, verminkt of gestolen werden. In beide gevallen liep de schade flink in de papieren. Cybercriminaliteit kost bedrijven jaarlijks, schrik niet, zo’n 10 miljard euro.

Cyberincidenten

Aanvallen komen niet altijd van buitenaf. Een gebrek aan kennis over dit onderwerp kan er bij het personeel voor zorgen dat verkeerde links worden aangeklikt of vertrouwelijke informatie wordt gedeeld met de verkeerden. Storingen of lekken op ICT-gebied zijn daarnaast ook een boosdoener. Volgens het CBS heeft 43 procent van de bedrijven wel eens te maken gehad met dit soort ‘cyberincidenten’. Deze incidenten leiden even vaak tot kosten als een aanval van buiten, terwijl oplossingen vaak binnen handbereik liggen. Hierbij kan je denken aan voorlichting en training van het personeel, waardoor korte metten gemaakt wordt met de kennis- en handelingsproblemen.

Meldingen

Het is duidelijk dat het zaak is om je eigen cybersecurity goed voor elkaar te hebben. De politie is nog altijd bezig met het aantrekken van expertise op het gebied van cybercriminaliteit. Zij erkennen dat de kennis en kunde nog niet altijd en overal voldoende aanwezig is. Opmerkelijk is dat 4 van de 5 slachtoffers van cybercriminaliteit verzuimen dit te melden, wat het moeilijker maakt voor de politie om patronen te herkennen, de omvang kan meten en zaken op te lossen.

Handige tools

Op één of andere manier komen we allemaal wel eens in aanraking met cybercriminaliteit. Dit kan bijvoorbeeld via een e-mail zijn waarin je wordt aangespoord je bankgegevens in te vullen. Ook kan het zomaar zijn dat je wachtwoord is opgedoken in een lijst die in maart gepubliceerd werd, waarmee meer dan 3,3 miljoen wachtwoorden op straat kwamen te liggen. Gelukkig zijn er handige websites die je met een aantal simpele tips kunnen helpen om je account beter te beveiligen, zoals de website van Laat Je Niet Hack Maken. Nog een handige tool om je veiligheid bij de basis aan te pakken is de website Test Je Wachtwoord. Aan de hand van een puntensysteem zie je bij het intikken van een wachtwoord precies hoe hackbestendig deze is. Tot slot misschien wel de meest originele tool die we tegenkwamen op het web: Alert Online. Deze website geeft je door middel van een game inzicht in jouw online veiligheid en je kennis hiervan. Tijdens dit vragenspel kom je er achter of jouw kennis aan de norm voldoet of dat je wellicht nog een aantal maatregelen moet treffen.

Trainingen

Proberen te voorkomen dat je in een dergelijke situatie komt lijkt in ieder geval de beste oplossing. Online tools zijn handig, maar om de kans dat jij of jouw organisatie slachtoffer wordt van cybercriminaliteit nog verder te minimaliseren, bieden we bijj Learnit veel trainingen aan op het gebied van ICT-beveiliging. Deze zijn toegankelijk voor zowel voor particulieren als bedrijven. Bekijk het overzicht van verdiepende cursussen in deze categorie en kijk welke training op maat bij jou past!

[link]

Bezoekerswachtwoorden veilig opslaan met PHP? Gebruik Hashing!

Regelmatig lees je in de krant of op het internet dat wachtwoorden van internet gebruikers op straat liggen, en dat terwijl makers van website dit op een eenvoudige manier kunnen voorkomen. Kom erachter hoe je diefstal van wachtwoorden kan voorkomen door deze blog te lezen!

Wat is het gevaar?

In tegenstelling tot computers zijn mensen niet echt goed in onthouden. Toch moet je overal wachtwoorden voor onthouden. Met als gevolg dat veel mensen één wachtwoord gebruiken voor meerdere websites. Dit brengt een groot beveiligingsrisico met zich mee. Als een wachtwoord uitlekt zijn gelijk alle accounts toegankelijk waar dit wachtwoord is hergebruikt.

Hoe voorkom je diefstal van bezoekerswachtwoorden?

De beste oplossing om wachtwoorden niet te laten stelen, is ze simpelweg niet te bewaren! In plaats daarvan gaan we de hash van het wachtwoord opslaan. Een hashfunctie maakt een wachtwoord onherkenbaar. Op basis van de hash is het onmogelijk de invoer te achterhalen. Een hashfunctie levert altijd hetzelfde resultaat op bij dezelfde invoer. Een sterke hashfunctie zorgt daarbij ook voor dat twee verschillende teksten niet in dezelfde hash resulteren (als dit wel gebeurt is er sprake van een collision). Zelfs als het hackers lukt om een database met hashes te bemachtigen hebben ze nog geen wachtwoorden in handen.

Hoe gebruik je de hash functies van PHP?

Sinds PHP 5.5 is het erg eenvoudig geworden om wachtwoorden te hashen met behulp van de functie password_hash(). Deze functie heeft één verplicht argument: het wachtwoord. Daarbij kan met het tweede argument aangegeven worden welk hashing algoritme er gebruikt moet worden. Als je dit niet opgeeft wordt er standaard gebruik gemaakt van het sterke BCrypt algoritme. Naast hashing voegt deze functie ook een Salt toe, die beschermt tegen Rainbow Tables. Het genereren van de hash gaat als volgt:

 
 $wachtwoord = 'Geheim-Wachtwoord';
 $hash = password_hash($wachtwoord, PASSWORD_BCRYPT);
 echo $hash;

De gegenereerde hash is een tekenreeks van 60 karakters en kan er als volgt uit zien: $2y$10$Se3mLsHueAYTM­3G4Wd9hTuyfzPCRYtafI­mcOSO2U0H4290jPU.SGO. Uit deze hash is het onmogelijk het wachtwoord te achterhalen. Deze hash kun je dus veilig in je database opslaan.

Om te controleren of iemand een correct wachtwoord heeft ingevoerd gebruiken we de functie password_verify(). Deze geven we twee argumenten mee, het wachtwoord dat is ingevoerd bij inloggen en de hash die we hadden opgeslagen.


 $hash = '$2y$10$Se3mLsHueAYTM3G4Wd9hTuyfzPCRYtafImcOSO2U0H4290jPU.SGO';
 $wachtwoord = 'Onzin';

 if (password_verify( $wachtwoord, $hash)){
   echo 'Correct wachtwoord';
 } else {
  echo 'Incorrect wachtwoord';
 }

In dit geval zal het gebruikerswachtwoord een andere hash opleveren dan in onze database stond opgeslagen. Zo kunnen we controleren of het ingevoerde wachtwoord correct is, zonder het originele wachtwoord op te hoeven slaan. Zelfs als een hacker toegang krijgt tot onze database is er geen wachtwoord te vinden.

Trainingen PHP

Wist je dat Learnit diverse trainingen in PHP aanbiedt? Tijdens onze training PHP Programmeren Basis helpt jou een stuk vooruit in de wereld van PHP met behulp van praktische voorbeelden. In de training PHP Programmeren Vervolg brengen we jouw PHP programmeervaardigheden naar een hoger niveau waarbij je een professionele programmeerstijl krijgt en alle technieken die nodig zijn voor een volwassen webaplicatie leert. Klik hier voor het gehele overzicht in PHP trainingen van Learnit.