“Zonder veel ervaring op het gebied van programmeren heb ik deze twee dagen veel geleerd van SQL. Als je dan kijkt wat voor query je aan het eind van de tweede dag kunt maken, dan zie je ook echt de vordering die je tijdens die twee dagen hebt gemaakt. De trainer had aandacht voor iedereen en hij nam daar ook ruim de tijd voor.” Training: SQL Basis - Beoordeling:
J. Blaas, A.S.R. Verzekeringen
“Theorie en praktijk (oefeningen zelf doen) in de juiste verdeling. Zeer goede training. Professionele trainer. Tempo van de training is juist.” Training: SQL Basis - Beoordeling:
C. Bogaards, T-Mobile
“De trainingis uitermate geschikt voor mensen die niet eerder in aanraking zijn geweest met SQL. Er wordt goed en duidelijk uitgelegd wat de mogelijkheden zijn van SQL. Dit is een goede basistraining. Wanneer je SQL al regelmatig toepast, raad ik een gevorderde training aan.” Training: SQL Basis - Beoordeling:
R. Arentsen, I-Real
“Inhoud was goed. Wij hadden een training aangevraagd om de nieuwe functies / vernaderingen in SQL server 2012 te leren. De inhoud hadden we dus grotendeels zelf bepaald. De trainer had dit goed opgepakt en per onderdeel duidelijk uitgelegd wat er veranderd / nieuw is en hoe daarmee om te gaan en voorbeelden gegeven per onderdeel.” Training: Administering Microsoft SQL Server 2012 Databases - Beoordeling:
M. van Leeuwen
“Mooie uitleg gekregen van alle basis principes binnen SQL en de diverse dialecten ervan. Ook als opfris cursus erg aan te raden!” Training: Open Leervorm SQL - Beoordeling:
Erwin Vos, OFGV
“Deze training heeft een duidelijke structuur en opbouw. Naast de theorie is er veel ruimte om te oefenen en praktijksituaties voor te leggen aan de trainer. Rustige, gekwalificeerde en duidelijke trainer. Wist waar hij het over had en hoe de training in elkaar zit. Al met al een goede manier om een start te maken met SQL.” Training: SQL Basis - Beoordeling:
R. Kemmenaar, Triage-IT
Als je binnenkort een presentatie moet geven op je werk zul je misschien als eerst denken aan PowerPoint, bekend om de slides. In enkele gevallen wordt Prezi, een programma die bekend staat om de mindmap structuur, gebruikt. Maar met welk programma maak jij nou echt indruk met je presentatie en wat zijn de grote verschillen? Wij hebben het voor je uitgezocht!
Wat is PowerPoint?
PowerPoint is een presentatieprogramma van Microsoft dat deel uitmaakt van Microsoft Office. De presentaties bestaan uit meerdere virtuele dia’s die elkaar opvolgen. Je kunt tekst, audio, video, afbeeldingen en 3D-modellen in de dia’s invoegen.
Wat is Prezi?
Prezi is een online presentatieprogramma die in 2009 op de markt is gekomen als alternatief van PowerPoint. In tegenstelling tot de diastructuur van PowerPoint, heeft Prezi een groot canvas waar je onder andere teksten, afbeeldingen, grafieken en video’s kunt plaatsen. Je kunt eenvoudig inzoomen op verschillende delen van de mindmap.
Wat is beter: PowerPoint of Prezi?
Zoals over veel andere programma’s die vergelijkbaar zijn is er ook over PowerPoint en Prezi een discussie over welk programma nou beter is. De één vindt PowerPoint prettiger werken en de ander Prezi. Hoewel iedereen een eigen voorkeur heeft, kunnen we wel onderscheid maken tussen de functionaliteiten.
Training Prezi
Wil jij graag presentaties maken met Prezi en wil jij hier meer over leren? Tijdens onze 1-daagse training ’Presentaties maken met Prezi’ leer je meer over de mogelijkheden van het programma en oefen je met het maken van een presentatie. Klik hier voor meer informatie over de training of om je direct in te schrijven.
[link]Sinds jaar en dag is er rivaliteit tussen twee of meer partijen, zo ook op het gebied van technologie. De toename van systemen, software en andere functies worden per dag meer omdat de kennis over computertechnologie blijft groeien en iedereen wil de beste service verlenen. Zo is er ook strijd tussen besturingssystemen Linux en Windows, maar wat zijn de kenmerken en voordelen van beide systemen? In deze blog vertellen wij je meer over de verschillen tussen deze twee besturingssystemen.
Wat is Linux?
Lunix is een gratis besturingssysteem die niet aan een bepaald persoon of bedrijf gekoppeld is. Het is niet nodig om een licentie te hebben om de diensten te kunnen gebruiken. Linux is uitgerust met een commando-interface en een grafische interface. Omdat de software vrij is kan iedereen het naar eigen voorkeur aanpassen. Eén van de krachtigste functies van Linux is het scheiden van de gebruiker en het centrale deel van het besturingssysteem (de kernel), die het systeem aanzet tot het omzetten van commando’s in begrijpelijke informatie en instructies.
Wat is Windows?
Windows is één van de grootste besturingssystemen van de wereld en is in 137 talen gelanceerd. Het is niet alleen verantwoordelijk voor computers, maar ook voor smartphones, tablets en andere apparaten. Windows is van Microsoft en heeft verschillende versies beschikbaar voor de doelgroep. In tegenstelling tot Linux heeft het een betaalde licentie, maar het kan ook gratis verkregen worden.
Verschillen tussen Linux en Windows
Linux en Windows hebben een aantal verschillen. Hieronder benoemen we de belangrijkste verschillen.
Natuurlijk hebben Linux en Windows ook een grote hoeveelheid overeenkomsten. Zo zijn het allebei besturingssystemen en kunnen ze meerdere toepassingen tegelijk uitvoeren. Ze zijn compatibel met elk netwerk en kunnen beide toepassingen ontwikkelen. Maar ondanks dat ze veel met elkaar overeenkomen zijn de verschillen belangrijk en zorgen die ervoor dat ze net anders werken en voor andere kwesties geschikt zijn.
Training Windows
Wil jij jouw kennis op het gebied van Windows weer opfrissen? Tijdens onze 2-daagse training ’Windows Basis’ leer jij de basisprincipes van Windows en kun jij na de tijd aan de slag met het besturingssysteem! Klik hier voor meer informatie over de training of om je direct in te schrijven.
[link]De afweging om wel of niet gebruik te maken van SharePoint kan een lastige keuze zijn voor organisaties. Zeker als je niet helemaal bekend bent met het programma. De mogelijkheden bij SharePoint lijken eindeloos en de toepassingen zijn redelijk divers. Om de juiste keuze te maken is het belangrijk om te kijken naar de behoeften van de gebruikers. Learnit heeft een aantal voordelen van Sharepoint voor je op een rijtje gezet, waardoor de keuze om wel of niet voor SharePoint te kiezen misschien wel gemakkelijker wordt voor jou!
Training of E-learning SharePoint
Wist je dat Learnit zowel trainingen als een E-learning in SharePoint aanbiedt? Tijdens onze training SharePoint Basis ga je zowel aan de slag met de mogelijkheden voor eindgebruikers als het zelf opzetten en inrichten van een site. De kern van de training SharePoint Vervolg ligt in het opzetten en beheren van complexere sites. Ga je liever zelf op je eigen tempo aan de slag met SharePoint? Bekijk dan eens onze E-learning SharePoint. [link]
Ben jij een fervent gebruiker van draaitabellen? Met Excel kan je moeiteloos data inlezen, draaitabellen invoegen, velden op de juiste plek plaatsen en presto gebruiken. Hierdoor vind je razendsnel de informatie die je nodig hebt.
Enige nadeel: je kan alleen Excel-data gebruiken. Idealiter zou je die data willen combineren met informatie uit andere databases en bijvoorbeeld het CRM-systeem. Daar heeft Microsoft wat op bedacht: met de add-in PowerPivot, die je alleen maar hoeft te activeren, kun je allerlei bestanden samenvoegen in een gegevensmodel. Microsoft PowerPivot – Engels voor krachtige draaitabel – verschijnt nadat je de optie hebt geïnstalleerd als extra tabblad in Excel.
PowerPivot is een handige tool als je gegevens wilt verzamelen binnen jouw organisatie, oftewel een eerste stap wilt doen richting business intelligence. Dat staat voor het proces van gegevens omzetten in informatie, wat vervolgens moet leiden tot nieuwe kennis. Daardoor kun je beter strategische keuzes maken voor je bedrijf.
Om een totaalbeeld van jouw organisatie te vormen, is het belangrijk dat je gegevens uit verschillende databases gebruikt. Die data moet je omvormen, zodat je alles samen kunt gebruiken. Dáárdoor ontstaat waardevolle informatie. Die resultaten wil je vervolgens weergeven in een dashboard of rapportage, waarna je gefundeerde keuzes kunt maken.
PowerPivot is een handig hulpmiddel om tot die keuzes te komen, want je kan data uit verschillende databases combineren. Gegevens uit SQL, Access en zelfs tekstbestanden – mits je die de goede kenmerken meegeeft – kun je importeren. Op deze manier worden jouw draaitabellen een stuk veelzijdiger en vergroot je je mogelijkheden.
Hoewel PowerPivot veel op Excel lijkt, verschillen de twee programma’s in een aantal opzichten van elkaar. Een voorbeeld: vanaf Excel 2010 is het maximale regelaantal ruim één miljoen. Dat lijkt veel, maar bij grotere databases kan dat toch problemen opleveren. PowerPivot kent die limiet niet. Het maximale regelaantal wordt bepaald door het geheugen van je computer.
PowerPivot is evenwel ongeschikt om gegevens aan te passen. Wil je data wijzigen? Doe dat dan in je bronbestanden. Pivot beschikt wel over een aantal andere nuttige extra functies ten opzichte van Excel. Deze extra opties maken het mogelijk om complexe berekeningen te doen.
Wil je meer weten over deze extra formules voor complexe berekeningen? In het webinar PowerPivot: draaitabel on steroids ging Learnit-trainer Roy hier verder op in. Kijk deze hier gratis terug.
[link]Binnen het bedrijf waar je werkt, ga je graag zo effectief mogelijk met gegevens aan de slag. Je wilt graag vooruit en hierin speelt data steeds vaker een relevante rol in beslissingen die je maakt.
Je kijkt namelijk niet alleen naar cijfers uit het verleden, maar je wilt je ook graag ontwikkelen als bedrijf. Door data inzichtelijk te maken, wordt het voor jou eenvoudiger om de juiste stappen te zetten. Grote hoeveelheden gegevens maak je inzichtelijk en visualiseer je met Power BI van Microsoft.
Power BI is een interactieve tool van Microsoft voor het visualiseren van data. Met deze tool zet je data uit je bedrijf of organisatie om in analyses en heldere rapportages. Je maakt onder meer effectieve managementrapportages.
Voorheen deed je dat misschien in Microsoft Excel, maar dat behoort met deze tool tot de verleden tijd. Financiële rapportages worden omgezet in begrijpelijke dashboards en dit resulteert uiteindelijk in nieuwe inzichten.
Voor controllers, managers, financieel directeuren en adviseurs is deze tool een uitkomst. Het gemakkelijk visualiseren van data is namelijk hét doel van Microsoft. Deze clouddienst is beschikbaar in twee versies: een gratis variant en een betaalde versie.
Vanuit de tool haal je de benodigde data van een lokale server of computer en deze worden vervolgens omgezet in een rapportage of dashboard. Daarna is de informatie te delen met die collega's waarvoor het relevant is.
Er zijn diverse redenen op te noemen waarom het zinvol is om met deze tool van Microsoft aan de slag te gaan. Wij zetten de verschillende voordelen voor je op een rij:
Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden van deze tool binnen het bedrijf of de organisatie waar jij werkt? Learnit helpt je op weg met een gratis webinar, dat je hier kunt bekijken.
[link]Één van dé releases op IT-gebied waar al een poos naar wordt uitgekeken is Office 2019. Een jaar geleden werd de nieuwe Office al aangekondigd, maar het zal nu echt niet lang meer duren. Het pakket wordt in de tweede helft van 2018 verwacht en is voor enkele bedrijven al in te zien.
Office 2019 vs. Office 365
Nog even dus en dan lanceert Microsoft de nieuwe softwarebundel. Er zijn een aantal opvallende veranderingen ten opzichte van de 2016-versie. Bij deze veranderingen zal het wel blijven, want in tegenstelling tot Office 365, zullen voor dit pakket geen grote tussentijdse upgrades plaatsvinden. Je betaalt voor Office 2019 dan ook eenmaal voor een eeuwige licentie, waar bij Office 365 een maandelijks of jaarlijks bedrag wordt afgeschreven. Microsoft gebruikt wel dezelfde codebase voor Office 2019 als voor 365. Dit is geen garantie dat Office 2019 dezelfde features zal bevatten, maar het ligt voor de hand dat er een groot aantal overeenkomsten zullen zijn. Voor iedereen die bekend is met Office 365 zullen de veranderingen dus minimaal zijn. Ten opzichte van Office 2016 verandert er natuurlijk wel het één en ander.
OneNote verandert
Zo verandert ook de app OneNote, die veel gebruikt wordt voor het maken van aantekeningen. In Office 2016 zit hiervan een desktop versie en een gescheiden Windows-app voor Windows 10. De bestaande desktop-app van OneNote krijgt dus geen nieuwe functies, maar Microsoft zal het noodzakelijke onderhoud op het gebied van beveiliging en bugs nog wel voor zijn rekening nemen tot oktober 2020. Voor de Windows 10-app daarentegen zullen nog wel updates met nieuwe features volgen. Welke updates dit precies zijn wil Microsoft nog niet loslaten.
Realtime Excel
Vanaf Office 2016 kon men al tegelijkertijd in Word, PowerPoint en OneNote werken, wanneer deze files in OneDrive of SharePoint stonden. In Office 365 werd deze ‘collaboration tool’ ook toegevoegd voor Excel. De verwachtingen zijn dat deze tool ook in Office 2019 beschikbaar is. Hierdoor zijn straks Excel-bestanden voor meerdere mensen tegelijk bewerkbaar. Het is hierbij mogelijk om deelnemers te kiezen en een verloopdatum in te stellen, waarna het bestand voor derden niet meer te bewerken is.
Windows 10 en Mac
Helaas, ook Microsoft wilt in rap tempo doorontwikkelen. Dit betekent voor gebruikers van eerdere besturingssystemen dat Office 2019 op die systemen niet zal werken. In Office 2019 is bijvoorbeeld alleen de Windows 10-versie van OneNote beschikbaar. Dit soort wijzigingen zorgen ervoor dat dit nieuwe pakket enkel en alleen geschikt is voor Windows 10. “En Apple-gebruikers dan?”, horen we je denken. Die kunnen gerust ademhalen, want Microsoft ontwikkelt ook een Mac-versie van dit pakket.
Business Preview
Voor wie écht niet meer kan wachten, biedt de Business Preview wellicht een uitkomst. Met deze preview geeft Microsoft bedrijven de kans om het pakket nog nu al uit te testen. Hier zijn echter wel enkele eisen aan verbonden. Particulieren zullen helaas nog even geduld moeten opbrengen.
Meer over SEO
Goed kunnen omgaan met de verschillende facetten van het Office-pakket is anno 2018 een veelgevraagde vaardigheid. Updates als Office 2019 maken dat organisaties nóg meer baat hebben bij de Office-software. Learnit Training biedt verschillende leerzame en boeiende trainingen aan op het gebied van Office: van de basistraining Access tot aan de experttraining Excel. We bieden maatgerichte trainingen aan, zowel individueel als voor groepen. Neem vooral een kijkje tussen alle Office-trainingen die Learnit aanbiedt en wie weet zit er iets voor je bij!