Learnit Training
« Terug naar alle thema's

Trainingen Unix / Linux

[link]

Besparen met open source software

GroenLinks meent dat de overheid miljarden kan besparen met opensourcesoftware. Dat zegt GL-Kamerlid Arjan El Fassed in een interview met nu.nl. Maar dat geldt niet alleen voor de overheid, ook bedrijven en organisaties die veel gebruik maken van computers kunnen enorm veel besparen door gebruik te maken van open source.

Wat is opensourcesoftware?

Opensourcesoftware wordt niet ontwikkeld door één groot bedrijf zoals Microsoft Office, maar komt vaak tot stand op publiekelijke en gemeenschappelijke wijze. Er wordt samengewerkt door verschillende programmeurs en bedrijven om de software te ontwikkelen en is geheel gratis. Kenmerkend voor deze computerprogrammatuur is dat de broncode wordt vrijgegeven. Hierdoor kunnen gebruikers de software zelfstandig bestuderen, aanpassen en eventueel verbeteren. Het aanbod van open-sourcesoftware is groot. Zo zijn er hele besturingssystemen die Windows kunnen vervangen zoals Ubuntu en Debian. Ook bestaan er opensource CMS systemen, zoals Drupal, Wordpress en Joomla! Hiermee kan relatief eenvoudig een professionele website worden gebouwd. Dan zijn er nog de OpenOffice.org software pakketten. Dit is de gratis tegenhanger van Microsoft's Office pakket en bevat programma's als Writer om in te typen, Calc om spreadsheets mee te maken en Draw om mee te tekenen.

Besparen

Terug naar de politiek. In het interview geeft El Fassed aan dat er diverse onderzoeken zijn uitgevoerd naar mogelijke besparingen op ICT gebied. De Algemene Rekenkamer meent dat er op jaarbasis 88 miljoen euro valt te besparen met de open-sourcesoftware. De interne raming van Binnenlandse zaken is nog gunstiger: zij menen dat er per jaar 3 tot 4 miljard euro bespaard kan worden. Geen kinderachtige cijfers dus. Ook in jouw organisatie zijn besparingen mogelijk. Behalve dat het zeer voordelig kan zijn om over te stappen op opensourcesoftware, is er nog een ander voordeel. Het gebruik van opensourcesoftware zou veiliger zijn dan de gebruikelijke systemen. Een vergelijking die gemaakt wordt is deze: iemand neemt geen medicijn zonder de bijsluiter te hebben gelezen, dat is te onbetrouwbaar. Dat geldt ook voor de computerprogrammatuur. Omdat de broncode bekend is, weet je hoe het programma in elkaar steekt. Een ander voordeel is dat veel virussen alleen schadelijk zijn voor Windows. Deze virussen kunnen geen schade aanrichten op opensourcesoftware.

Training

Learnit volgt de ontwikkelingen rond open source op de voet en maakt zelf ook slim gebruik van de software. Zo maken de eigen medewerkers al enige tijd gebruik van het besturingssysteem Ubuntu en worden er documenten opgesteld met het gratis LibreOffice. Learnit biedt verder verschillende open source trainingen aan, zoals onze Office trainingen. Het is ook mogelijk om een training Wordpress te volgen bij Learnit. Interesse of vragen? Neem gerust contact met ons op via 020-6369179 of stuur een mailtje naar info@learnit.nl.

[link]

7 tips om veiliger te internetten

Internetcriminelen stelen jouw gegevens op gratis wifi netwerken in restaurants, hotels en zelfs op kantoren.

Geweldig, al die netwerken waar je op kunt internetten zonder een wachtwoord in te typen. Helaas is dit niet altijd zonder gevaar. Hackers kunnen zo op een vrij simpele manier wachtwoorden, toetsen commando's en bestanden stelen. Dus wees gewaarschuwd en probeer de volgende simpele tips te volgen:

  1. Wees op je hoede en vraag in het restaurant of ze een beveiligd netwerk hebben. Informeer ook naar de naam (SSID) en het wachtwoord van het netwerk. Het komt namelijk voor dat hackers een eigen wifi-netwerk opzetten, waardoor ze vrij eenvoudig bij jouw gegevens kunnen. Vaak is het aantrekkelijk om op dit netwerk in te loggen omdat er geen wachtwoord op zit, maar pas hier mee op.
  2. Mocht je een site bezoeken waar je een wachtwoord moet invoeren, let er dan op dat de URL begint met 'https://'. Zo niet, type dan geen wachtwoord in. Anderen kunnen dit namelijk zien.
  3. Ga niet internetbankieren, betalen met een creditcard of mail versturen en ontvangen via Outlook, Thunderbird etc. Webmail is veiliger mits je een https verbinding gebruikt.
  4. Zorg dat er een goede firewall op je computer, iPad of telefoon zit.
  5. Encrypt data op je device, gebruik hiervoor TrueCript of AxCrypt of nog beter allebei.
  6. Zorg dat je folders en files niet gedeeld zijn met anderen. Als je dit wel doet, doe dit dan met wachtwoord.
  7. Gebruik een VPN connectie. Als je een VPN connectie opzet kunnen anderen niet meer zien wat je doet. Al het verkeer wordt dan encrypted. Google thuis eens rustig om uit te zoeken hoe je dit kunt doen.

Mocht dit allemaal te technisch worden dan helpen wij graag tijdens één van onze cursussen, bijvoorbeeld Computervaardigheden: Werken met Windows 10 en Office 2016.