« Terug naar alle thema's

Trainingen C/C++/C#

"Perfecte training!! Erg pragmatisch en direct toepasbaar!!!" Beoordeling: 0

"Nuttige en interessante training!" Beoordeling: 0

"Prima training" Beoordeling: 0

"Ik vond het een erg goede training en denk dat ik er veel van geleerd heb. En ook tips heb gehad waar je echt iets mee kan." Beoordeling: 0

"Bij Learnit blijven ze leren van hun eigen lessen. Wat een top cursus!" Beoordeling: 0

"Erg leerzaam. Er werd aandacht aan mijn leerdoel gegeven en daardoor is de materie nog beter te gebruiken in de praktijk." Beoordeling: 0

[link]

Software ontwikkelen voor the Internet of Things

Een aardappelteler kijkt ‘s ochtends naar een dashboard op zijn pc en ziet dat een aardappelveld kilometers verderop beregening nodig heeft. Een eigenaar van een dure elektrische fiets krijgt een notificatie op zijn telefoon dat iemand zijn fiets probeert te verplaatsen. Een riolering-onderhoudsbedrijf krijgt meldingen wanneer het water in een put te hoog staat.

Dit zijn allemaal voorbeelden van het gebruik van sensoren en het internet om data te verzamelen en over langere afstanden te verplaatsen en te analyseren. Ook al lijken deze voorbeelden voor ons al bijna als vanzelfsprekend, ze zijn het niet. Vele jaren hardware en software ontwikkelen zijn nodig geweest om zover te komen. De chips die gebruikt worden om de metingen vast te leggen heten microcontrollers. Deze zijn gelijk aan cpu’s, zoals aanwezig in een pc, maar dan met extra’s zoals de mogelijkheid om vochtigheid te meten of beweging. Ook zit er op een microcontroller functionaliteit om te communiceren met andere apparaten, veraf of dichtbij.

Er zijn miljoenen soorten microcontrollers zodat de ontwikkelaar precies die microcontroller kan kiezen die de gewenste taken vervuld. De kosten van zo’n microcontroller zijn laag. In grote aantallen zijn ze voor dubbeltjes te koop. Zo’n chip moet nog wel op een kaart gezet worden met voldoende ingangen en uitgangen om te kunnen meten en communiceren. Dit maakt de kosten iets hoger. Microcontrollers kunnen geprogrammeerd worden in allerlei talen zoals C en C++. Het is nu ook mogelijk om een groot aantal van deze microcontrollers te programmeren in Python. Python is de taal voor iedereen. Python is makkelijk te leren, te gebruiken en heeft ontzettend veel toepassingen.

Het webinar

In het webinar over het programmeren van microcontrollers leggen we eerst iets uit over Python. Daarna bekijken we de Raspberry Pi 2040 microcontroller en sluiten een lcd display aan en schrijven software om iets op het display te laten zien. We gebruiken sensoren, zoals de op de Raspberry Pi 2040 aanwezige temperatuur sensor, om gegevens op het display te laten zien en te verzenden naar een server waardoor dezelfde temperatuur op een pc scherm zichtbaar is. Op deze manier maak je kennis met de Internet of Things (IOT), zoals dit gebruik van verbonden microcontrollers ook wel genoemd wordt. Het Webinar geeft je een inkijkje in deze wereld van IOT en laat zien dat je in een aantal stappen zeer nuttige applicaties kunt maken.

Het gratis webinar van 28 oktober tussen 13:00 - 13:30

Ben je na het lezen van deze blog van André enthousiast geworden over zijn gratis webinar? Klik dan snel op deze link voor meer informatie en schrijf je in. André kijkt er naar uit om zijn eigen expertise en ervaring in te zetten om jouw kennis over microcontrollers programmeren naar een hoger niveau te tillen!

[link]

Programmeren kun je leren!

Bezoek een willekeurige vacaturesite en je ziet het direct: er is een ongekend grote vraag naar programmeurs. Ben je op zoek naar een goedbetaalde baan met uitstekende toekomstperspectieven, dan is leren programmeren een must. Zelfs voor banen waarin je niet direct zelf programmeert is een programmeertaal een uitstekende toevoeging aan je CV. Er zijn echter talloze programmeertalen, dus waar kan je nu het best beginnen? En welke talen zijn interessant met het oog op de toekomst? We maakten een overzicht van de 10 belangrijkste programmeertalen. Talen waar je vervolgens ook direct een training in kan volgen: laat die banen maar komen!

Java

Java was jarenlang de meest-gevraagde programmeertaal voor werkgevers. Hoewel deze sinds kort voorbijgestreefd is door SQL, is het nog steeds erg populair. Java is de standaard voor veel enterprise software, wordt door meer dan 9 miljoen ontwikkelaars gebruikt en wordt gebruikt om meer dan 7 miljard (!) apparaten wereldwijd aan te sturen. Haar populariteit dankt de programmeertaal vooral aan de simpliciteit en leesbaarheid van de code, wat het een goed startpunt maakt voor beginnende programmeurs. Ook is een van de grondbeginselen van Java de compatibiliteit die ervoor zorgt dat oudere applicaties blijven werken.

SQL

Je treft SQL overal aan. Database technologieën als MySQL, PostgreSQL en MicrosoftSQL houden banken, universiteiten, ziekenhuizen, kleine en grote bedrijven draaiend. Het is niet overdreven om te stellen dat iedere computer en ieder persoon met toegang tot technologie op de een of andere manier met SQL in aanraking komt. Zo hebben iOS en Android apparaten toegang tot SQLite, een SQL database, en zijn er talloze mobiele applicaties die direct van SQL gebruik maken.

C

C stamt uit de vroege jaren 70, toen het werd ontwikkeld als een generieke, algemene programmeertaal. Als een van de oudste programmeertalen die er is, geeft C ons de bouwstenen voor andere populaire talen als C++, Java, Javascript en Python. C zelf wordt vooral gebruikt voor besturingssystemen en industriële applicaties.

C++

C is een object-oriented programmeertaal gebaseerd op C. Sinds de taal in de jaren 80 werd ontwikkeld is deze gebruikt voor het ontwikkelen van Adobe en Microsoft applicaties, MongoDB databases en grote delen van Mac OS/X besturingssysteem. Het wordt door velen gezien als de beste programmeertaal om te leren voor applicaties waarbij de prestaties van groot belang zijn, zoals games of audio-/videobewerking.

iOS / Objective C / Swift

Tot 2014 was Objective C de programmeertaal die door het Apple besturingssysteem werd gebruikt. Het speelt een rol in Apple’s OS X, iOS en zijn API’s. Lange tijd was het de taal waarin je als programmeur iPhone applicaties moest schrijven, tot Apple enkele jaren geleden met zijn eigen programmeertaal kwam: Swift. Swift lijkt in veel manieren erg op C++ en haar voorganger Objective C, maar is voor de meeste programmeurs iets makkelijker te leren.

Javascript

Javascript – niet te verwarren met Java – wordt veel gebruikt om interactiviteit aan websites toe te voegen en wordt ondersteund door alle grotere internetbrowsers. Niet alleen kan het gebruikt worden voor simpele functionaliteit als popups of simpele spellen, het vormt ook de basis voor Node.js – Een server technologie die veel in real-time communicatie wordt gebruikt.

PHP

PHP was in feite nooit bedoelt als programmeertaal. De Deens-Canadese programmeur Rasmus Lerdorf ontwikkelde PHP in 1994 als een serie tools die hem in staat stelden zijn persoonlijke website (Personal HomePage) te managen. Tegenwoordig hebben we de betekenis van de afkorting veranderd naar Hypertest Pre-Processor en wordt de taal op servers gebruikt om HTML-websites dynamisch te genereren. PHP is gemakkelijk te leren, maar bezit daarnaast veel geavanceerde functionaliteit die voor ervaren programmeurs van grote waarde is.

HTML / CSS

HTML vormt de basis voor webpagina’s. Dit doet de programmeertaal door in feite een structuur neer te zetten die door andere talen uitgebreid of aangepast kan worden. Zo kan Javascript worden gebruikt om geavanceerde interactiviteit toe te voegen en beïnvloedt CSS de presentatie, opmaak en lay-out van webpagina’s. Hoewel PHP vanaf een server HTML kan genereren, is kennis van HTML en CSS voor web-ontwikkelaars een absolute must.

Python

Python is een server-side programmeertaal voor websites en mobiele applicaties. Het is een relatief gemakkelijke taal om te leren, dankzij de leesbaarheid en bondigheid van de code. In Python is het veelal mogelijk om een concept in minder regels uit te drukken dan in vele andere talen. Python wordt gebruikt in applicaties als Instagram en Pinterest in de vorm van het web-framework Django. Google, Yahoo! en NASA maken allen gebruik van Python.

Ruby

Ruby is – net als Python – een programmeertaal die zeer gebruiksvriendelijk is voor beginnende programmeurs. Tegelijkertijd is de object-oriented taal zeer dynamisch en daarmee populair voor het ontwikkelen van websites en mobiele apps. Het is de basis van het Ruby on Rails framework dat door Groupon, Shopify, Scribd en GitHub wordt gebruikt.

Vul de lijst aan!

Natuurlijk zijn er nog veel meer programmeertalen. We hebben slechts een paar van de populairste voor je op een rijtje gezet. Heb jij toevoegingen? Mis je een taal die je zelf echt vaak gebruikt? Deel je kennis en ervaring met ons!

Zelf een (andere) programmeertaal leren?

Wil je zelf een (andere) programmeertaal leren? Ontdek dan snel onze workshops en cursussen. Je leert onder begeleiding van een ervaren trainer op efficiënte wijze de basis van programmeren. Ben je al wat verder? Dan is het mogelijk om je in te schrijven voor een training voor gevorderden. Je gaat dan dieper in de op de materie. Zo’n training is niet alleen leuk, maar ze sluit ook goed aan op de praktijk. Zo weet je zeker dat je met je nieuwe kennis en vaardigheden direct wat kunt doen!