Learnit Training

5 InDesign-tips om snel van start te kunnen

Adobe's InDesign is een programma waarmee u lay-outs voor print kunt maken, maar ook voor (interactieve) PDF's, e-books en andere interactieve doeleinden: typografisch is niets onmogelijk! Al uw ontwerpen krijgen een strakke, professionele uitstraling die de communicatie met uw doelgroep bevordert. Maar elke beginner die InDesign opent kent het gevoel 'gauw weer dichtdoen en niet meer aankomen!'. Zo veel mogelijkheden heeft 's werelds leidende lay-outprogramma.

Twee of drie dagen hulp om de weg te vinden is voor veel mensen meer dan welkom. Wanneer u de weg al een beetje weet kan wat steun uw horizon in InDesign aanzienlijk verbreden. Learnit Training biedt beide mogelijkheden gelukkig. Een in de praktijk gepokte en gemazelde trainer staat u tijdens de diverse InDesign-trainingen terzijde en heeft tips en trucs voor de beginner en voor de gevorderde InDesigner.

In deze blog geven we u alvast enkele tips:

Tip 1: Meerdere afbeeldingen tegelijk plaatsen

In veel gevallen is het verstandig om afbeeldingen één voor één te plaatsen, maar soms is het handig om meerdere afbeeldingen tegelijk te plaatsen. Dit doet u op de volgende manier:

  1. Selecteer via Bestand (File) > Plaatsen (Place) (Control + d) meerdere afbeeldingen (figuur 1).
  2. Trek met uw cursor een rechthoek op uw pagina, maar laat de cursor niet los. Met de pijltjestoetsen op het (extended) toetsenbord kunt u een grid maken waar de plaatjes straks in passen (figuur 2).
  3. Met de pijltjestoetsen op het (extended) toetsenbord kunt u een grid maken waar de plaatjes straks in passen (figuur 2).
  4. Met de Control-toets erbij kunt u de onderlinge afstand tussen de afzonderlijke kaders beïnvloeden.
  5. Nadat u de cursor heeft losgelaten passen de kaders natuurlijk nooit precies om de plaatjes passen. Maar InDesign heeft speciaal gereedschap om de kaders sluitend om de plaatjes te maken (zie rode cirkel in figuur 3).
  6. Met het selectiegereedschap (zwarte pijltje) kunt u de afzonderlijke kaders mooi rangschikken (figuur 4).
     
Figuur 1 Figuur 2 Figuur 3 Figuur 4

Tip 2: Meer grid mogelijkheden

De mogelijkheid om een grid te maken kunt u ook benutten voor decoratieve effecten, zoals cirkelvormige kaders en een radiaal verloop of met het lijngereedschap. Ook hier geldt: experimenteer met de pijltjestoetsen, maar laat de cursor (muisknop) pas los als de grid staat.

Tip 3: Hulplijnen aanpassen

Hulplijnen sleept u uit de linialen die je tevoorschijn haalt via rolmenu Weergave (View) > Linialen tonen/verbergen (Show Rulers / Hide Rulers) (Control + r). Wanneer u geen decimalen in de coördinaten (x- en y-waarden) wilt, houdt u de Shift-toets ingedrukt tijdens het slepen. De hulplijn blijft dan op de liniaalstreepjes, zonder decimalen.

Tip 4: Extra hulplijnen tonen

Een dubbelklik op een horizontale liniaal levert een verticale hulplijn op. Een dubbelklik op de verticale liniaal een horizontale. Drukt u daarbij de Shift-toets in, dan hebben de coördinaten van de hulplijn geen decimalen.

Tip 5: Alinealijnen (Paragraph Rules) gebruiken

Een kopje met een gekleurde achtergrond kan leuk zijn:

Maar wat als de vijfentwintig kopjes die u zo wilt maken allemaal van lengte verschillen? In dat geval kunt u beter Alinealijnen (Paragraph Rules) gebruiken. Ze zitten bij de opties van uw Alineadeelvenster: rolmenu Venster (Window) > Tekst en tabellen (Type & Tables) > Alinea (Paragraph). De deelvensteroptieknop (mooi scrabblewoord!) zit altijd rechtsbovenin.

Kies Alinealijnen (Paragraph Rules) en vul onderstaande instellingen in.

Nu groeit en krimpt de achtergrond mee als u de tekst verandert.

Wilt u liever onder begeleiding van een ervaren trainer (verder) aan de slag met InDesign? Kijk dan in ons InDesign-aanbod