Nu de 'age of big data' naar een hogere versnelling schakelt, wordt informatievisualisatie een steeds belangrijker instrument om alle gegevens die elke dag opnieuw worden gegenereerd nog te kunnen begrijpen. Maar wat maakt zo'n visualisatie efficiënt? En hoe helpt het designprogramma Adobe Illustrator je op weg naar een professioneel eindresultaat? Dat leer je tijdens een gratis webinar van Learnit, waarin onder meer de volgende vragen aan bod komen.

Wat is datavisualisatie?

Datavisualisatie is, simpel gezegd, de grafische weergave van data. Het is te definiëren als een toegankelijke manier om trends, patronen en uitschieters in de informatiestroom te ontdekken en te begrijpen.

Waarom wordt datavisualisatie steeds belangrijker?

Elke beroepssector profiteert van een beter inzicht in bedrijfsdata, en de hele bedrijfswereld is momenteel volop bezig om zich aan te passen aan onze door data gedreven wereld. Visualisatie is daarbij een belangrijke vaardigheid. Een visual slaagt er namelijk in om complexe gegevens directer en gemakkelijker toegankelijk te maken, met de nadruk op trends en uitschieters.

Verhaal

Ontwerpers benadrukken verder het narratieve (verhalende) belang van visuals. Terwijl traditioneel onderwijs meestal een duidelijke grens trekt tussen creatief vertellen en technisch analyseren, hecht de moderne professionele wereld ook waarde aan de symbiose tussen beide tegenpolen. En de infographic past perfect in dat veld.

Hoe giet je data in een infographic?

Voor deze valkuil moet je als maker van de infographic opletten: inhoudsvervaging en -verbuiging. De redenen daarvoor kunnen verschillen: slecht design, onduidelijke labeling of fout gegevensbeheer. Het vermijden van deze fouten begint opnieuw bij een goed begrip van het verhaal dat je dataset vertelt. Het gaat om de balans tussen vorm en functie. Gegevens en visuals moeten samen het verhaal vertellen.

Wat maakt een infographic efficiënt?

Verder is er een aantal punten dat je moet onthouden bij het produceren van een infographic. Die kunnen verschillen, maar vaak pleit men in de eerst plaats voor minimalisme en het consequent toepassen van gegevens. Een efficiënte visualisatie vertelt een verhaal, verwijdert de ruis uit gegevens en benadrukt de nuttige data. Op die manier kan de visual helpen om de blik van de lezer te vangen en de begrijpelijkheid van data te verhogen. Dat blijft het ultieme doel van de grafiek.

Waarom Adobe Illustrator?

Infographics maken kan tegenwoordig op veel manieren, maar Adobe Illustrator is het populairste programma. Het is niet alleen de meest veelzijdige tool, maar ook de meest universele. Zodra je de basisprincipes ervan kent, wordt het leren van andere designprogramma's veel eenvoudiger. De vectorafbeeldingen bieden bovendien altijd en overal het hoogwaardigste resultaat, ook in print.