JavaScript is een veel gebruikte scripttaal die vooral toegepast wordt om dynamische webpagina's te maken. Het is, met andere woorden, een taal die interactie met bezoekers en gebruikers van een website mogelijk maakt. JavaScript wordt gebruikt via een browser en wordt ook op die manier gelezen (net zoals CSS en HTML). De code die in Javascript aanwezig is wordt uitgevoerd door de browser en eigenlijk gaat het hier om gewone platte tekst. Een tekstverwerker zoals Word kun je in dit geval dus niet gebruiken! Editors zoals Adobe Dreamweaver, Gedit of Notepad++ kunnen deze unieke code echter wel lezen.

De vele mogelijkheden van JavaScript

Elke webpagina die je interactief kunt gebruiken, waar bijvoorbeeld een menu uitrolt, maakt gebruik van JavaScript. Pagina's die zichzelf aanpassen zonder dat je er zelf iets voor moet doen of Instant Search op Google, waarbij alle mogelijke zoekresultaten al verschijnen nog voor je op zoeken hebt gedrukt: allemaal zijn het voorbeelden van toepassingen waar JavaScript gebruikt wordt. Het gaat dus om een scripttaal die wijdverspreid van toepassing is.

Met deze taal kan alles, zelfs heuse 3D games maken (hoewel dit natuurlijk een erg ingewikkeld proces is)! Kleinere opdrachten zoals het bouwen van een Mario-spel, een automatisch controlerende website of aanpassende advertenties zijn echter veel eenvoudiger te maken met JavaScript.

Enkele belangrijke tips bij het gebruik van JavaScript

Bij het beheren, schrijven en aanpassen van JavaScript worden tal van elementen gebruikt om de codetaal te schrijven. Het volgende overzicht geeft een aantal tips om nog méér uit JavaScript kunnen te halen:

1. Gebruik ===, niet ==

In Javascript zijn twee ´gelijkheidsoperatoren´ beschikbaar, die beide opgebouwd zijn uit gelijkheidstekens, uitroeptekens en dashes. Het is aan te raden om de driedubbele te gebruiken aangezien je dan geen problemen krijgt wanneer je met verschillende soorten werkt. Als je == en != gebruikt zal je wel problemen krijgen, omdat de JavaScript engine die waarden automatisch converteert.

2. Vermijd 'eval'

De 'eval' functie in JavaScript geeft je als gebruiker toegang tot de JavaScript compiler. Als je dus een string als parameter hiervan invoert, zal de compiler deze uitvoeren als JavaScript taal, waardoor de uitvoering ervan veel trager (en gevaarlijker) wordt!

3. Je script onderaan de pagina plaatsen

Als je een webpagina ontwikkelt wil je dat deze zo snel mogelijk laadt voor elke bezoeker. Als je een extern script toevoegt kan de browser echter niet verder laden voordat het complete bestand is geladen. Het gevolg? De gebruiker moet langer wachten op zijn pagina!

Als je gebruik maakt van JS-bestanden met extra functionaliteit (bijvoorbeeld event handlers voor bepaalde knoppen) dan laad je die het best onderaan de pagina, voor het einde van de body tag.

Méér over JavaScript

JavaScript is een onmisbare en belangrijk taal bij het ontwikkelen van webpagina's waar bezoekers iets aan hebben. De wereld van scripttalen is er echter geen eenvoudige, juist omdat er zoveel verschillende manieren zijn om de bezoekerservaring van een website uniek te maken. Hoe meer je hier als beginner dus over weet, hoe beter je die kennis kan toepassen om het beste uit je website te halen!

In onze driedaagse training maak je kennis met JavaScript. De training vormt een solide basis voor vervolgtrainingen over op JavaScript gebaseerde technieken en toolkits, zoals jQuery. Onder leiding van professionele trainers ga je zelf met JavaScript aan de slag, zodat het geen theoretisch concept blijft, maar je in de praktijk leert welke unieke resultaten je met deze script taal kunt bereiken.