Learnit Training

Dag Flash. Hallo Animate CC!

Het is zover. Flash Professional CC krijgt een nieuwe naam: Adobe Animate CC. Uiteraard verandert niet alleen de naam, maar worden er ook nieuwe mogelijkheden toegevoegd. Het is de bedoeling dat Animate CC de nieuwe standaardtool wordt voor iedereen die webanimaties wil maken. SWF- en AIR-formats worden nog steeds ondersteund, evenals HTML5. Door samen te werken met Google en Facebook wil Adobe de bestaande Flash-content nog steeds beschikbaar houden. Adobe zegt Flash Professional CC helemaal vanaf het begin te hebben heropgebouwd om dit mogelijk te maken. Waarom veranderen ze van naam en wat zijn de nieuwe mogelijkheden waar je straks gebruik van kunt maken? Lees hier verder en ontdek alles wat je moet weten over Adobe Animate CC.

Waarom veranderen ze de naam?

Flash heeft een turbulent verleden en een slechte identiteit opgebouwd. Toen Apple stopte met het ondersteunen van Flash op de iPhone en IPad, leek het al einde verhaal te zijn. Veel marketeers bleven er echter nog steeds gebruik van maken. Nu onder andere advertentieblockers zo populair zijn geworden, lijkt dit pad voor hen inmiddels ook niet meer rendabel. En door verscheidene problemen met het programma en verschillende versies, is het slim van Adobe om het roer om te gooien met een volledig nieuwe naam. Wat verandert er?

Mogelijkheden

Omdat HTML5 voornamelijk gebruikt wordt, legt Adobe hier sterk de nadruk op door een nieuwe HTML5-videospeler die de oorspronkelijke Flash variant vervangt. Van welke mogelijkheden kun je straks nog meer gebruik maken?

Tekenen

 • Betere penselen die ervoor zorgen dat u gemakkelijk strakke vectorlijnen kunt maken en toegang krijgt tot live previews.
 • Bij elkaar liggende frames kunnen nu verschillende alfa- en kleurwaarden hebben, zodat het gemakkelijk wordt om ingewikkelde animaties te maken.
 • Met Vector art brushes kunt u het pad van een lijn aanpassen nadat deze getekend is en naar elk formaat schalen zonder dat de kwaliteit verloren gaat. Het is ook mogelijk om zelf penselen te maken of te importeren.
 • Het wordt gemakkelijker om audio-loops direct op de tijdlijn en zonder code te beheren.
 • Verander sneller van kleuren, doordat deze automatisch in de rest van het project kunnen worden aangepast.
 • Je kunt het canvas 360 graden draaien om echt elk puntje goed op de i te zetten.

Output

 • Het is nu mogelijk om video’s te exporteren voor de nieuwste Ultra HD en HI-HPI-displays.
 • Wil je verder werken in Adobe Muse, DPS, InDesign of Dreamweaver? Geen probleem, exporteer je project simpelweg als een .OAM bestand.
 • HTML5 Canvas, Flash (SWF), WebGL, Air en andere platformen zoals SVG worden door Adobe Animate CC gewoon ondersteund.
 • Hebt u nog oude content liggen? Wek ze opnieuw tot leven door ze te optimaliseren voor iedere resolutie.

Integratie

 • Met Creative Cloud Libraries krijgt u gemakkelijk toegang tot al uw afbeeldingen, kleuren, penselen en vector-illustraties.
 • In Adobe Stock krijt u direct toegang tot miljoenen illustraties waarmee u zelfs kunt animeren.