Oh nee, website kwijt of aangetast! Had dat niet voorkomen kunnen worden? Zeker weten. Het achter de hand hebben van een backup van WordPress websites is van belang in meerdere situaties. Bijvoorbeeld als je te maken krijgt met een hack en om te voorkomen dat je website zoekraakt. Of als er updates staan te wachten, maar de kans bestaat dat je tegen een error aanloopt. In dergelijke situaties is het handig en verstandig om een backup te hebben gemaakt. Dat kun je op meerdere manieren doen, zoals met een backup naar Installatron, Google Drive of naar Dropbox. Deze drie manieren lichten we hieronder voor je uit en ook vind je in de tekst verschillende links naar bruikbare pagina's met handleidingen en handige tips. Ook vertellen we wat je kan doen om je WordPress skills bij te schaven!

Backup naar Installatron

Bij het uittesten van bronbestanden of het updaten bestaat er altijd een kans dat er problemen ontstaan. Met het maken van een backup naar Installatron voorkom je deze problemen niet, maar zorg je er in ieder geval voor dat je website niet wordt aangetast. Deze optie is voor jou beschikbaar als je provider van webhosting ondersteuning biedt voor Installatron. Het backup proces is eenvoudig uit te voeren. Eenvoudiger een backup maken kan bijna niet: je hoeft alleen maar te klikken op 'Backup'. Er moet wel voldoende ruimte vrij zijn op de server, want het neemt enige tijd in beslag. Er wordt namelijk van alles een backup gemaakt.

Backup naar Google Drive

Een backup naar Google Drive is eveneens automatisch te maken als je gebruikmaakt van de gratis UpdraftPlus-plugin. Heb je al een Gmail-account? Dan heb je 15GB gratis opslagruimte tot je beschikking en dit is voor de doorsnee WordPress websites voldoende. Bij Google Drive kun je extra opslagruimte krijgen, maar daarvoor worden wel kosten berekend. Na het installeren van de gratis plugin is het mogelijk om een backup te maken. Het is overigens ook mogelijk om een gemaakte backup terug te zetten. De plugin installeer je via WordPress en daarna klik je via ´Instellingen´ de UpdraftPlus-plugin-backups aan. Je hebt dan de mogelijkheid om een schema vast te stellen met bijvoorbeeld een dagelijkse backup voor alle bestanden en de database. Het schema is ook per maand of per week vast te stellen.

Backup naar Dropbox

Last but not least: de backup naar Dropbox! Een andere eenvoudige en veelgebruikte manier om een backup te maken. Hiervoor kun je de WordPress Backup to Dropbox plugin gebruiken. Er is een gratis en betaalde versie beschikbaar. Het is ook mogelijk om een manageWP account te openen om van nog meer functies gebruik te maken. Na de installatie van de plugin en het selecteren van de gewenste instellingen vindt er periodiek een backup plaats van de MySQL database. Het handige is dat deze automatisch in je Dropbox terechtkomt.

Meer WordPress

Voor het bouwen en beheren van een WordPress website is natuurlijk meer nodig dan kennis over het maken van een backup. Oefening baart kunst, dus om een echte expert te worden is een training misschien geen slecht idee. Learnit biedt een driedaagse training WordPress aan, met hierin de meest uiteenlopende onderwerpen met betrekking op deze uitgebreide tool. Weet je nog niet zeker of dit iets voor jou is? In ons gratis webinar WordPress maak je kennis met WordPress en een deel van de trainingsonderwerpen. Meer lezen over dit webinar en hem terugkijken kan via deze link.