Bedrijven die privacygevoelige informatie doorverkopen, lekken in de beveiliging en in omvang toenemende cybercriminaliteit: nog nooit was digitale veiligheid en privacy zo’n veelbesproken onderwerp als nu. Netwerk- en systeembeheerders en programmeurs hebben een flinke kluif aan de beveiliging, want anno 2018 is er meer dan alleen een goed wachtwoord voor nodig om gegevens te beschermen. Ook is de 'traditionele' e-mail met een hyperlink of besmette bijlage al lang niet meer het enige risico voor bedrijven en particulieren en zijn er inmiddels nieuwe technieken om ongevraagd computers of databases binnen te dringen. Daarom werd het hoog tijd om in kaart te brengen hoe we onze online veiligheid kunnen verbeteren!

Campagne

Twee derde van de Nederlanders denkt dat de kans om slachtoffer te worden van internetcriminaliteit toeneemt, maar slechts een klein deel daarvan blijkt ook echt maatregelen te nemen om zichzelf beter te beveiligen. Reden genoeg voor het ministerie van Veiligheid en Justitie om een campagne te lanceren. Deze campagne is erop gericht Nederlanders beter te wapenen tegen online bedreigingen. Een aantal simpele handelingen zorgen er immers voor dat criminelen minder eenvoudig bij de gewenste informatie kunnen komen.

Grotere vissen

Echter, steeds meer cybercriminelen richten zich tegenwoordig op de grotere vissen in de digitale vijver. Ter illustratie: bijna 30 procent van de bedrijven uit de financiële- en energiesector kregen te maken met aanvallen van buitenaf, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Bij banken zorgde dit voor uitvallende systemen. Bij energiebedrijven ging het vaak om data die vernietigd, verminkt of gestolen werden. In beide gevallen liep de schade flink in de papieren. Cybercriminaliteit kost bedrijven jaarlijks, schrik niet, zo’n 10 miljard euro.

Cyberincidenten

Aanvallen komen niet altijd van buitenaf. Een gebrek aan kennis over dit onderwerp kan er bij het personeel voor zorgen dat verkeerde links worden aangeklikt of vertrouwelijke informatie wordt gedeeld met de verkeerden. Storingen of lekken op ICT-gebied zijn daarnaast ook een boosdoener. Volgens het CBS heeft 43 procent van de bedrijven wel eens te maken gehad met dit soort ‘cyberincidenten’. Deze incidenten leiden even vaak tot kosten als een aanval van buiten, terwijl oplossingen vaak binnen handbereik liggen. Hierbij kan je denken aan voorlichting en training van het personeel, waardoor korte metten gemaakt wordt met de kennis- en handelingsproblemen.

Meldingen

Het is duidelijk dat het zaak is om je eigen cybersecurity goed voor elkaar te hebben. De politie is nog altijd bezig met het aantrekken van expertise op het gebied van cybercriminaliteit. Zij erkennen dat de kennis en kunde nog niet altijd en overal voldoende aanwezig is. Opmerkelijk is dat 4 van de 5 slachtoffers van cybercriminaliteit verzuimen dit te melden, wat het moeilijker maakt voor de politie om patronen te herkennen, de omvang kan meten en zaken op te lossen.

Handige tools

Op één of andere manier komen we allemaal wel eens in aanraking met cybercriminaliteit. Dit kan bijvoorbeeld via een e-mail zijn waarin je wordt aangespoord je bankgegevens in te vullen. Ook kan het zomaar zijn dat je wachtwoord is opgedoken in een lijst die in maart gepubliceerd werd, waarmee meer dan 3,3 miljoen wachtwoorden op straat kwamen te liggen. Gelukkig zijn er handige websites die je met een aantal simpele tips kunnen helpen om je account beter te beveiligen, zoals de website van Laat Je Niet Hack Maken. Nog een handige tool om je veiligheid bij de basis aan te pakken is de website Test Je Wachtwoord. Aan de hand van een puntensysteem zie je bij het intikken van een wachtwoord precies hoe hackbestendig deze is. Tot slot misschien wel de meest originele tool die we tegenkwamen op het web: Alert Online. Deze website geeft je door middel van een game inzicht in jouw online veiligheid en je kennis hiervan. Tijdens dit vragenspel kom je er achter of jouw kennis aan de norm voldoet of dat je wellicht nog een aantal maatregelen moet treffen.

Trainingen

Proberen te voorkomen dat je in een dergelijke situatie komt lijkt in ieder geval de beste oplossing. Online tools zijn handig, maar om de kans dat jij of jouw organisatie slachtoffer wordt van cybercriminaliteit nog verder te minimaliseren, bieden we bijj Learnit veel trainingen aan op het gebied van ICT-beveiliging. Deze zijn toegankelijk voor zowel voor particulieren als bedrijven. Bekijk het overzicht van verdiepende cursussen in deze categorie en kijk welke training op maat bij jou past!