Filmen met je telefoon: vier tips

In de training Adobe Premiere Pro leer je hoe je een gelikte video produceert. Maar voordat je kunt monteren, moet je eerst de juiste beelden schieten. Of je nou een promotiefilmpje wilt maken of een video produceert voor een sollicitatie: het begint bij mooie beelden met goed geluid.

Daarvoor kan je een duur marketingbureau inhuren, maar bedrijven kiezen er steeds vaker voor om zelf content te produceren. Dat kan heel simpel: de nieuwste telefoons beschikken over puike camera's, waarmee je video's van hoge kwaliteit kunt maken. Maar hoe pers je alles uit jouw camera van broekzakformaat? Vier tips om je op weg te helpen.

Licht

Bedenk vooraf goed wat je wilt filmen, en waar dat kan. Is het buiten? Of moet het binnen? Over het algemeen reageert de camera van je telefoon het best op natuurlijk licht. Kun je geen gebruik maken van de zon? Dan kun je op internet voor een klein prijsje een lamp aanschaffen. Er zijn kleine lichtbronnen die je gemakkelijk op je telefoon kunt monteren, maar je kan ook voor een groter exemplaar gaan, dat je aan een statief kunt bevestigen.

Belangrijk is in ieder geval dat je de felheid van je lamp kunt verstellen, zodat je ter plekke kunt bepalen welke hoeveelheid licht je nodig hebt. Zorg ervoor dat je video niet te donker is, maar ook niet overbelicht!

Geluid

Geluid kan je video maken of breken. Je kan nog zo'n goede spreker voor de lens hebben, als die moeilijk te verstaan is, zal je productie niet overtuigend overkomen. Bedenk van tevoren dus goed wat je nodig hebt. Is er slechts één persoon aan het woord? Dan kan een simpele dasspeldmicrofoon al volstaan.

Zo'n microfoon is minder geschikt als je een gesprek tussen twee of meer mensen wilt filmen. Sta je op een rumoerige plek met veel omgevingsgeluid? Dan is de handmicrofoon een uitkomst. Deze is vrij prijzig, maar ben je van plan vaker gesprekken te filmen op lawaaierige plekken? Dan is het uitermate geschikt.

Mocht je een gesprek filmen op een rustige plek, dan zijn er goedkopere opties. Op internet is een breed scala aan plug-inmicrofoons te vinden die je simpel op je telefoon kunt aansluiten. Deze zijn vaak net wat beter dat de microfoons van je telefoon, waardoor de video professioneler overkomt.

Stabilisator

De camera's van de meeste nieuwe telefoons beschikken over een stabilisator. Maar wil je écht strakke beelden, dan kunt je een statief of externe stabilisator gebruiken. Het is handig om zowel een groter statief, voor beelden op ooghoogte, en een kleinere variant bij je te hebben.

Wil je beelden schieten waarbij je beweegt met de camera? Dan kan een gimbal uitkomst bieden. De prijzen van deze speeltjes zijn de afgelopen tijd fors gedaald, voor ongeveer 100 euro kun je de kwaliteit van de video's fors omhoog schroeven.

App

Voor simpele video's is de standaardapp van je camera voldoende, maar als je handmatig instellingen wilt wijzigen, dan is de app Filmic Pro een goede keus. Hierin kun je bijvoorbeeld handmatig je focus instellen en de juiste framerate en resolutie kiezen.