Hoe onderbreek je een gesprek op een slimme manier? Het onderbreken van een gesprek kan al gauw als onbeleefd gezien worden. Toch kan het een handige manier zijn om jouw gesprekspartner van gedachte te doen veranderen. Wij geven vier tips!

1. Stel een vraag

Stel je gesprekspartner een vraag, het liefst een gesloten vraag. Wanneer iemand ons een vraag stelt, zijn we over het algemeen snel geneigd om een antwoord te geven. Een vraag negeren is immers onbeleefd. Een gesloten vraag stellen leidt tot kortere antwoorden, waardoor jij na het antwoord het gesprek snel kunt overnemen. Krijg je geen antwoord? Stel de vraag opnieuw, alleen dit keer anders geformuleerd. Bijvoorbeeld:

Vraag 1. Wanneer heb je het bestand gestuurd?

Vraag 2. Sorry het is nog niet duidelijk, wanneer heb ik dit ontvangen?.

2. Ja, en...

Iedereen kent de ''Ja, maar''. Deze woorden samen hebben al gauw een negatieve lading. Voor de gesprekspartner is het meteen duidelijk dat je ergens niet mee eens bent. Een goede variatie hierop is ''Ja, en''. Je kunt je zin vervolgen door te bouwen op wat je gesprekspartner zei. Een voorbeeld: ''Ja, en ik zou ook hier nog graag naar willen kijken.'' Je gesprekspartner krijgt het gevoel dat je eens bent met wat hij/zij zei, terwijl jij subtiel het gesprek jouw kant op kunt duwen.

3. Vraag toestemming

Vraag of je jouw gesprekspartner mag onderbreken. In principe onderbreek je het gesprek hiermee al, maar als je de vraag goed verwoord komt het niet onbeleefd over. Wanneer je om toestemming vraagt, stel je jezelf meteen beleefd op. Je kunt er voor kiezen om simpelweg te vragen ''Mag ik je even onderbreken?'', maar je kunt je gesprekspartner ook meteen subtiel complimenteren. Zeg bijvoorbeeld: ''Dat is een goed punt, mag ik daar wat aan toevoegen?''

4. Instemmen

Gebruik instemming als middel om het gesprek te onderbreken. Geef je gesprekspartner gelijk en wees enthousiast. Hierdoor is de kans groot dat hij of zij zich gevleid voelt en dat je gesprekspartner denkt dat jij aan dezelfde kant staat in het gesprek. Dit geeft jou een kans om het gesprek over te nemen. Bijvoorbeeld: ''Daar ben ik het helemaal mee eens! Wist je ook dat...'' of ''Ik vind dat een heel goed idee. Daarnaast zouden we ook...''

Training Gesprekstechnieken

Wil je meer leren over gesprekstechnieken? In de training Gesprekstechnieken leer je je bewust te worden van je eigen kwaliteiten en valkuilen en welk effect dit heeft op het verloop van een gesprek. Je leert het doel van een gesprek helder voor ogen te krijgen, waardoor je bewust je strategie en gesprekstechnieken kunt bepalen om dit doel te bereiken. Door je vaardigheden aan te scherpen, zullen je gesprekken prettiger, effectiever en efficiënter verlopen.