Zou je liever een nieuwe wet instellen die geldt voor heel Nederland of de dag van je leven opnieuw willen beleven? Welke keuze je ook maakt, het is en blijft een proces. Sommige mensen maken binnen enkele seconden een keuze, terwijl anderen hier dagen over na moeten denken.

Wist je dat de gemiddelde persoon zo’n 35000 keuzes per dag moet maken? Je staat er misschien niet direct bij stil, maar het begint al als je de dag begint. Ga je direct uit bed als de wekker gaat of draai je je nog even om? Zo, je eerste keuze is al gemaakt!

Het proces van keuzes

Om te begrijpen hoe je een keuze maakt, gaan we terug in de tijd. Namelijk naar de evolutie van ons brein. Volgens Dr. William Glasser (1998) is het maken van keuzes gebaseerd op de vijf principes:

  • Overleving
  • Liefde
  • Macht
  • Vrijheid
  • Plezier

Je koopt eten, omdat je wilt overleven. Je drinkt water om niet uit te drogen. Als je kijkt naar het principe liefde ben je graag bij familie en vrienden, omdat je dat een warm en veilig gevoel geeft. En je kiest voor een partner waar je van houdt. Daarnaast kunnen keuzes zorgen voor meer macht, omdat je bijvoorbeeld kiest voor een baan of een hogere functie waarbij je leiding geeft.

Keuzes hoeven niet altijd moeilijk te zijn. Zo kan het kopen van een auto je meer vrijheid bezorgen, maar ook meer plezier. Omdat je niet drie uur lang in de trein wilt zitten. De vijf principes zijn de achterliggende redenen die ons drijven een keuze te maken.

Helpt het om veel keuzes te maken?

Niet altijd... Steve Jobs droeg elke dag een zwarte coltrui of een zwart t-shirt, omdat hij al zoveel belangrijke beslissingen moest maken dat hij niet wou nadenken over zijn kledingkeuze. Soms is het maken van minder keuzes goed voor je mentale gezondheid. Je brein heeft dan een vaste structuur ontwikkeld waarin bepaalde keuzes vanzelfsprekend worden.

Je hebt niet altijd invloed op de keuzes die je moet maken, maar het proces van kiezen, daar heb je wel invloed op!