Het zoemende geluid van afdrukkende printers horen we steeds minder vaak. Documenten worden niet meer afgedrukt maar vooral via e-mail verstuurd of gedeeld via platforms als Sharepoint. Desondanks wordt MS Word nog steeds veel gebruikt om documenten samen te stellen. Zaken als opmaak, kopregels en automatisch een inhoudsopgave genereren zijn nog steeds favoriete mogelijkheden van MS Word.

Wat wel lastig is, is om in één en hetzelfde document zowel staande als liggende pagina’s op te nemen. Vaak is het een hele toer om de liggende pagina’s met bijvoorbeeld een grafiek ook zó af te drukken zodat de grafiek past. Deze liggende pagina apart afdrukken geeft weer problemen met de paginanummers.

De juiste manier om dit netjes en eenvoudig op te lossen is om gebruik te maken van secties. Een document kan in meerdere secties ingedeeld worden. Per sectie kunnen diverse instellingen, zoals een staande of liggende pagina, worden ingesteld. Voordat secties worden ingevoegd is het handig om de secties ook zichtbaar te maken. Door met de rechtermuisknop op de 'Statusbalk' (onderste balk, naast het woordje 'Gereed') te klikken kan de weergave van de secties worden ingeschakeld. Nu is zichtbaar in welke sectie de cursor staat.

Het invoegen van secties gaat via het tabblad 'Pagina-indeling 'en dan uit de groep 'Pagina-instelling' de optie 'Eindemarkeringen'. Via deze optie kan gekozen worden voor 'Volgende Pagina'. Deze optie zorgt ervoor dat de sectie altijd op een nieuwe pagina begint. Wanneer de cursor in deze sectie geplaatst wordt kan bij 'Pagina-Indeling > Afdrukstand' gekozen worden voor 'Liggend'. Deze sectie heeft nu deze afdrukstand. Vergeet niet om aan het eind van deze sectie nogmaals een eindemarkering te plaatsten zodat bij de volgende sectie weer gekozen kan worden voor een staande afdrukstand.

Word-training

Wil je ook de meest elementaire mogelijkheden van Word onder de knie krijgen gemakkelijk allerlei documenten opstellen? Volg dan bij ons de training Word Basis. Aan het eind van onze tweedaagse training begrijp je hoe de interface werkt, heb je geleerd wat Word allemaal te bieden heeft en kun je de belangrijkste functies van het programma gemakkelijk in de praktijk brengen.