Een aardappelteler kijkt ‘s ochtends naar een dashboard op zijn pc en ziet dat een aardappelveld kilometers verderop beregening nodig heeft. Een eigenaar van een dure elektrische fiets krijgt een notificatie op zijn telefoon dat iemand zijn fiets probeert te verplaatsen. Een riolering-onderhoudsbedrijf krijgt meldingen wanneer het water in een put te hoog staat.

Dit zijn allemaal voorbeelden van het gebruik van sensoren en het internet om data te verzamelen en over langere afstanden te verplaatsen en te analyseren. Ook al lijken deze voorbeelden voor ons al bijna als vanzelfsprekend, ze zijn het niet. Vele jaren hardware en software ontwikkelen zijn nodig geweest om zover te komen. De chips die gebruikt worden om de metingen vast te leggen heten microcontrollers. Deze zijn gelijk aan cpu’s, zoals aanwezig in een pc, maar dan met extra’s zoals de mogelijkheid om vochtigheid te meten of beweging. Ook zit er op een microcontroller functionaliteit om te communiceren met andere apparaten, veraf of dichtbij.

Er zijn miljoenen soorten microcontrollers zodat de ontwikkelaar precies die microcontroller kan kiezen die de gewenste taken vervuld. De kosten van zo’n microcontroller zijn laag. In grote aantallen zijn ze voor dubbeltjes te koop. Zo’n chip moet nog wel op een kaart gezet worden met voldoende ingangen en uitgangen om te kunnen meten en communiceren. Dit maakt de kosten iets hoger. Microcontrollers kunnen geprogrammeerd worden in allerlei talen zoals C en C++. Het is nu ook mogelijk om een groot aantal van deze microcontrollers te programmeren in Python. Python is de taal voor iedereen. Python is makkelijk te leren, te gebruiken en heeft ontzettend veel toepassingen.

Het webinar

In het webinar over het programmeren van microcontrollers leggen we eerst iets uit over Python. Daarna bekijken we de Raspberry Pi 2040 microcontroller en sluiten een lcd display aan en schrijven software om iets op het display te laten zien. We gebruiken sensoren, zoals de op de Raspberry Pi 2040 aanwezige temperatuur sensor, om gegevens op het display te laten zien en te verzenden naar een server waardoor dezelfde temperatuur op een pc scherm zichtbaar is. Op deze manier maak je kennis met de Internet of Things (IOT), zoals dit gebruik van verbonden microcontrollers ook wel genoemd wordt. Het Webinar geeft je een inkijkje in deze wereld van IOT en laat zien dat je in een aantal stappen zeer nuttige applicaties kunt maken.

Het gratis webinar van 28 oktober tussen 13:00 - 13:30

Ben je na het lezen van deze blog van André enthousiast geworden over zijn gratis webinar? Klik dan snel op deze link voor meer informatie en schrijf je in. André kijkt er naar uit om zijn eigen expertise en ervaring in te zetten om jouw kennis over microcontrollers programmeren naar een hoger niveau te tillen!