Waarom? Daarom!

Wie maakt er zich niet schuldig aan? Je schrijft een tekst of een artikel voor studie of werk en je weet even zo snel niet de juiste schrijfwijze. Hoe zat het nu ook al weer met de Nederlandse spelling en grammatica?! Om vervolgens de juiste schrijfwijze op te zoeken via Google, althans dat hoop je dan maar! En aan de andere kant, in het beheersen van een vreemde taal scoren we als Nederlanders overigens best goed. Vergeleken met andere niet-Engelstaligen heeft de Engelse taal voor ons geen geheimen.

Taal doceren

Een leuke manier om je eigen taalkennis te delen is door taalvrijwilliger te worden. Maar, als je de Nederlandse taal uitlegt aan anderstaligen word je ook geconfronteerd met de vele uitdagingen en uitzonderingen op de regel die de Nederlandse taal rijk is, zoals bij de lidwoorden, de klanken, klinkers en medeklinkers. En soms blijft er enkel een “omdat het nu eenmaal zo is” als uitleg over want net zoals het leven zelf dat is, is ook taal niet altijd even logisch. En daar is op zich ook niets mis mee.

Taal leeft

Taal is tot stand gekomen door zich te (blijven) ontwikkelen. Iedere honderd tot duizend jaar ontwikkelt een taal zich mee aan een land en de cultuur van een land. Maar ook onder invloed van het politieke beleid; is er bijvoorbeeld geld en aandacht voor meertalig onderwijs? En soms gebeurt er iets verrassends op taalgebied. Zo vestigde in 2016 het Friese dialect zich officieel op de kaart, kwam er een Amelands woordenboek (Amelander Woa’deboek) uit en is de laatste 500 jaar het belang van taal meer en meer gekoppeld aan schrijftaal.

Taal verandert, taal verschuift

Waar Latijn een dode taal is, is de Nederlandse taal een levende taal. Een taal is levend wanneer deze iemands moedertaal is. Een ander kenmerk van een levende taal is dat er nieuwe woorden aan toegevoegd worden, soms uit een andere taal of door spreektaal. En hoewel het een tegenstelling lijkt, is boeken lezen weer in opkomst en is spreektaal onze schrijftaal steeds meer aan het verdringen.

Wat zeg je nu eigenlijk?

We leven in een tijd waarin we vluchtig lezen (kopjes scannen) en we nemen veel van onze informatie via vlogs en animaties tot ons. En er is zeker een goede kant aan deze ontwikkeling, van schrijf- naar spreektaal. Hierdoor gaan gecompliceerde lange en technische zinnen met een ingewikkelde schrijfstructuur (zoals in deze zin) langzamerhand steeds meer vervangen worden door meer beeldende zinnen. Straattaal dus, taal die meteen duidelijk maakt wat iemand wil zeggen.

Update je taalkennis!

En dat is positief maar aangezien het nog niet de standaard is om te schrijven zoals je het hoort en zoals je op straat met elkaar praat, is het zeker handig om je kennis voorlopig nog even op peil te houden. Bijvoorbeeld met een cursus of gratis webinar van Learnit Training.