Solliciteren voor een nieuwe baan brengt vaak een hoop spanning met zich mee. Zaken als ‘Welke outfit zal ik aantrekken?’ of ‘Heb ik wel de juiste competenties voor deze baan?’ kunnen door je hoofd spoken. Anno 2020 kunnen we daar nog een extra ‘zorg’ aan toevoegen. Hoe zorg je er namelijk voor dat jouw sollicitatie succesvol verloopt op het moment dat deze online plaatsvindt? Lees hieronder wat jij zelf kan doen om een online sollicitatie gesprek in goede banen en naar jouw gewenste uitkomst te leiden.

1. Draag een gepaste outfit. Nu we vaak thuis zitten, kan het zomaar zo zijn dat jij steeds vaker kiest voor een comfortabele outfit. Als je een goede eerste indruk wilt maken, is het echter belangrijk om ook voor een online sollicitatie een gepaste outfit te dragen. Daarnaast is het van belang dat je rechtop zit en duidelijk zichtbaar bent in beeld.

2. Let op je achtergrond. Check van te voren altijd in hoeverre je achtergrond zichtbaar is op het moment dat je gaat videobellen. Het speelgoed van je kinderen op je achtergrond, komt wellicht niet zo professioneel over.

3. Voorkom te laat komen door technische problemen. Dat het geen goede eerste indruk achterlaat wanneer je bij een fysiek sollicitatiegesprek te laat komt aanzetten, moge duidelijk zijn. Hetzelfde geldt voor online sollicitatiegesprekken. Check daarom altijd ruim van te voren of je wifi, geluid en camera werken. Zo voorkom je stress vlak voor je gesprek begint.

4. Check waar de camera van je laptop zit. Tijdens een fysiek gesprek is het gemakkelijk om de persoon aan te kijken tegen wie je praat. In een online gesprek, werkt dit natuurlijk net wat anders. Check daarom altijd waar de camera van je laptop zit of hoe je je webcam hebt afgesteld. Als je recht in de camera kijkt, heeft de persoon met wie je het gesprek voert tenminste het idee dat je hem of haar ook daadwerkelijk aankijkt.

5. Voorkom ruis op de achtergrond. Als je het sollicitatiegesprek vanuit je eigen huis voert, kan het zomaar zo zijn dat je gesprekspartner achtergrondgeluiden oppikt. Tijdens een sollicitatiegesprek voorkom je dit natuurlijk liever. Probeer daarom een ruimte te zoeken waarin je ongestoord je gesprek kan voeren, met de deur dicht. Daarnaast kan het soms helpen om jezelf te ‘unmuten’ als je zelf een tijdje niet aan het woord bent, hierdoor hoor je geen achtergrondgeluiden.

6. Stel vragen. Een online sollicitatiegesprek is vaak korter en statischer dan een ‘real life’ gesprek. Vergeet daarom vooral niet om zelf ook vragen te stellen. Een werkgever zal assertiviteit juist waarderen en zo voorkom je dat je gesprek binnen een mum van tijd is afgelopen. Als je vragen stelt, leidt dit namelijk vaak ook weer tot verdere gespreksstof. Dit is een mogelijkheid om meer van jezelf te laten zien.

Wist je dat Learnit een interactief webinar ‘Gesprekken naar je hand zetten’ aanbiedt? Tijdens dit 3-uur durende webinar heb jij de mogelijkheid om alles te leren over technieken die ervoor zorgen dat een gesprek precies zo loopt als jij zou willen, ook een sollicitatiegesprek dus! Klik hier om meer te weten te komen over dit webinar of om je direct in te schrijven.