Ontdek hoe feedforward toekomstgericht gedrag bevordert en zelfeffectiviteit versterkt. Leer vanuit positieve psychologie constructief communiceren en groei stimuleren. Transformeer samenwerking, nu!

 • leer wat het verschil is tussen feedback en feedforward
 • ervaar het verschil tussen feedback en feedforward
 • leer feedforward te geven en ontvangen
 • leer bekrachtigende vraagtechnieken toepassen
 • ervaar hoe je samenwerkingsrelaties en performance op een positieve manier kunt versterken

Goede communicatie tussen en binnen teams, van leidinggevenden naar medewerkers en andersom, gaat niet vanzelf. We moeten de ander zo nu en dan aanspreken op gedrag om samenwerkingsrelaties prettig te houden of om productiviteit te verbeteren. Feedback geven is een methode om de ander aan te sporen gewenst gedrag in de toekomst te gaan vertonen. Toch richt feedback zich in de praktijk vaak op wat er niet goed gaat of is gegaan en legt zo de nadruk op het verleden. We spreken een ander aan op wat we als onprettig of niet wenselijk hebben ervaren en wat we graag anders zouden willen zien. Feedback kan zich dan ook gaan richten op het negatieve.

Uit onderzoek is gebleken dat wanneer feedback gericht is op alleen negatieve kenmerken, het limbische systeem geactiveerd wordt waarmee stress hormonen vrijkomen die mensen er juist van weerhouden efficiënt te werken en informatie adequaat tot zich te nemen. Op deze manier komt de feedback boodschap bij de ontvanger dus juist minder goed aan. Vanuit positief psychologisch oogpunt wordt dan ook gestreden voor een andere aanpak van feedback geven, namelijk via feedforward. Het uitgangspunt van de positieve psychologie is dat het voor menselijke groei veel effectiever is om meer aandacht te besteden aan positieve ervaringen en kwaliteiten, datgene wat al goed gaat, dan aan negatieve. Feedforward ligt hier in het verlengde van. In plaats van de nadruk te leggen op wat er niet goed ging in het verleden zoals bij feedback, wordt bij feedforward de ander aangesproken op datgene waar hij of zij zelf ook beter in wil worden en is zo gericht op toekomstig gedrag. Uit onderzoek blijkt dat feedforward, voortbouwend op de positief psychologische grondbeginselen, onder andere een positief effect heeft op de zelfeffectiviteit van de persoon die de feedforward ontvangt waardoor hij of zij deze beter oppakt en hiermee aan de slag gaat.

In de training Feedforward geven: feedback in zijn vooruit zal het feedforward principe als uitgangspunt worden genomen, en zullen we inzoomen op de methode die hier aan ten grondslag ligt, namelijk de methode van Appreciative Inquiry. De 6-V-cyclus zal als model dienen om het praktisch te maken en biedt concrete handvatten om het feedforward geven effectief toe te passen in de praktijk.

Onderwerpen

De onderwerpen die worden behandeld tijdens de online zijn:

 • Communicatieprocessen in kaart brengen
 • Het verschil tussen feedback en feedforward
 • Positief bekrachtigen, hoe doe ik dat?
 • Werken vanuit de positieve psychologie
 • Effectief feedforward geven en ontvangen
 • Resultaatgerichte vraagtechnieken toepassen
 • Zelfreflectie stimuleren
 • Geweldloos communiceren
 • Omgaan met lastige situaties
 • Omgaan met emoties en weerstand
 • Rust bewaren tijdens een gesprek
 • Conclusies trekken en afspraken maken
 • Eigenaarschap vergroten: welke vragen kan ik zelf meer stellen om feedforward te ontvangen?

Resultaten

Na de training:

 • weet je hoe je constructief feedforward kan geven en welke voordelen het biedt ten opzichte van feedback geven;
 • heb je zelf ervaren wat voor invloed de manier van feedforward geven heeft op samenwerkingsrelaties;
 • heb je geleerd hoe je feedforward kunt vragen en ontvangen;
 • weet je het verschil tussen feedforward, feedback, kritiek en advies geven;
 • heb je handvatten om in te spelen op emoties en spanningen enheb je geleerd hoe je samenwerkingsrelaties en performance op een positieve manier kunt stimuleren.

Hoe ziet de sessie eruit?

De sessie vindt in een online omgeving plaats. We gebruiken hier het programma Zoom voor. Mocht je geen gebruik kunnen of mogen maken van Zoom om wat voor reden dan ook dan verzinnen we graag een alternatief, laat dit ons in dat geval weten. Schrijf je in door op de knop inschrijven te klikken, tot dan!

Lesvorm

Deze training wordt via internet gegeven, live, door een trainer. Je kunt vanuit huis inloggen en de trainer zal je actief begeleiden samen met andere deelnemers.

Deelname aan een online training van Learnit is laagdrempelig en niet ingewikkeld. We maken hiervoor gebruik van de software van Zoom. Bekijk hier de animatie.

Er is voldoende tijd voor vragen en interactie met de andere deelnemers. Je kunt de training volgen vanaf een laptop, pc of een mobiel device. We raden een laptop of pc met microfoon en webcam aan. Op een laptop zijn deze meestal al aanwezig. Je kunt ervoor kiezen of je wel of geen gebruik wilt maken van je eigen videobeeld en geluid. Je hoeft dus niet zelf in beeld.

Taal

De training wordt standaard verzorgd in het Nederlands. De trainer beheerst de Engelse taal. Er kan gebruik gemaakt worden van Engelstalig cursusmateriaal. Bij inschrijving van minimaal 3 deelnemers kan de training ook geheel in het Engels verzorgd worden.

Certificaat

Na afronding van de training wordt een Learnit-certificaat uitgereikt als bewijs van deelname.

De beste training voor jou

Bij Learnit vind je altijd een training waarmee je verder komt. Van (technische) IT skills tot communicatie of persoonlijk leiderschap. Daarbij kan je kiezen uit de trainingsvorm die jij het prettigst vindt: een klassikale training, een maatwerktraining bij jou op kantoor, een online cursus of een e-learning. Wij hebben voor iedereen de juiste training en trainingsvorm. Want leren op de manier die het best bij jou past, zorgt voor de beste resultaten.

Waarom kiezen voor een training bij Learnit?

 • Altijd en overal persoonlijk

  Persoonlijke aandacht en een prettige sfeer. Of je nou een cursus volgt bij ons, op kantoor of op je pc, wij zorgen dat je je genoeg thuisvoelt om je grenzen te verleggen.

 • Gewoon doen!

  Nieuwe mogelijkheden ontstaan als je in beweging komt. Scherp blijft. Steeds nieuwe stappen zet. Wij stimuleren je om de stap te wagen en er echt voor te gaan.

 • Groeien door kennis en inspiratie

  Ontdek iets nieuws. Versterk je kwaliteiten. En kies je eigen weg. Wij helpen je groeien met trainingen en leervormen die echt bij jou passen.

 • Skills voor de toekomst

  We denken altijd in mogelijkheden en win-win. En we werken elke dag aan nieuwe oplossingen voor morgen. Door opleidingen te bieden waarmee jij goed voorbereid bent op de toekomst.

 • Samen werken aan kwaliteit

  Aan loze beloftes doen wij niet. Maar wel aan kwaliteit, kennis en ervaring. Een breed cursusaanbod mogelijk gemaakt door onze geïnspireerde medewerkers en trainers.

 • Begrijpen en begrepen worden

  We luisteren naar wat er bij jou leeft. Waar jij behoefte aan hebt. Want daar begint onze oplossing, ons maatwerk. Elkaar goed begrijpen en helder communiceren, daar geloven wij in.

Bekijk meer over Learnit

Samen verder komen

Een training volgen bij Learnit betekent samen leren. Samen met jouw ervaren trainer, samen met je cursusgroep of samen met je collega’s. En of je de training nou thuis, op jouw kantoor of op één van onze trainingslocaties volgt, wij zijn altijd bereikbaar om je te helpen. Onze kennis met jou te delen op zo’n manier dat jij er echt wat aan hebt. Samen verder komen door persoonlijke aandacht en elkaar goed begrijpen; daar geloven wij in.

Direct toepassen in je werk

Theorie uit een boekje leren waar je vervolgens weinig mee kan in je werk? Niet bij Learnit! Welke training je ook volgt bij ons, je kan er direct mee aan de slag op je werkplek. Door jouw unieke leerdoelen die je aan het begin van de training samen met de trainer bepaalt. Door de afwisseling van theorie en (interactieve) praktijkopdrachten. En door de uitdagingen waar jij tegenaan loopt in je dagelijks werk mee te nemen naar de training.

Referenties

Wat anderen zeggen over deze training

Cursus Feedforward geven: feedback in zijn vooruit referenties - Gemiddeld cijfer 8.5

 • "Veel trucjes geleerd"

 • "Inhoudelijk goede cursus waarbij middels goed lesmateriaal op effectieve/efficiënte wijze nieuwe dingen aangeleerd worden."

 • "Een prima training op een mooie locatie. De persoonlijke aanpak van de trainer zorgt ervoor dat het niet verveeld. Ik heb er veel van geleerd."

 • "Ik vond alles goed! Perfect"

 • "I like this kind of trainings, so I consider it should be done more often"

  Learnit referenties