Cursus Feedforward geven: feedback in zijn vooruit
 • leer wat het verschil is tussen feedback en feedforward
 • ervaar het verschil tussen feedback en feedforward
 • leer feedforward te geven en ontvangen
 • leer bekrachtigende vraagtechnieken toepassen
 • ervaar hoe je samenwerkingsrelaties en performance op een positieve manier kunt versterken

Om samenwerkingsrelaties te versterken en performance hoog te houden, is het nodig om elkaar zo nu en dan aan te spreken op gedrag. Feedforward is een methode om een ander aan te sporen gewenst gedrag in de toekomst te vertonen en richt zich in tegenstelling tot feedback niet op het verleden, maar op datgene wat er al goed gaat en hoe daar méér verkregen van kan worden. Omdat feedforward gericht is op positieve bekrachtiging zal de ander er meer voor open staan. In deze training leer je wat feedforward is en hoe je het effectief kunt inzetten in de werkpraktijk.

Ja, ik wil meer weten

Cursus Feedforward geven: feedback in zijn vooruit

Goede communicatie tussen en binnen teams, van leidinggevenden naar medewerkers en andersom, gaat niet vanzelf. We moeten de ander zo nu en dan aanspreken op gedrag om samenwerkingsrelaties prettig te houden of om productiviteit te verbeteren. Feedback geven is een methode om de ander aan te sporen gewenst gedrag in de toekomst te gaan vertonen. Toch richt feedback zich in de praktijk vaak op wat er niet goed gaat of is gegaan en legt zo de nadruk op het verleden. We spreken een ander aan op wat we als onprettig of niet wenselijk hebben ervaren en wat we graag anders zouden willen zien. Feedback kan zich dan ook gaan richten op het negatieve.

Uit onderzoek is gebleken dat wanneer feedback gericht is op alleen negatieve kenmerken, het limbische systeem geactiveerd wordt waarmee stress hormonen vrijkomen die mensen er juist van weerhouden efficiënt te werken en informatie adequaat tot zich te nemen. Op deze manier komt de feedback boodschap bij de ontvanger dus juist minder goed aan. Vanuit positief psychologisch oogpunt wordt dan ook gestreden voor een andere aanpak van feedback geven, namelijk via feedforward. Het uitgangspunt van de positieve psychologie is dat het voor menselijke groei veel effectiever is om meer aandacht te besteden aan positieve ervaringen en kwaliteiten, datgene wat al goed gaat, dan aan negatieve. Feedforward ligt hier in het verlengde van. In plaats van de nadruk te leggen op wat er niet goed ging in het verleden zoals bij feedback, wordt bij feedforward de ander aangesproken op datgene waar hij of zij zelf ook beter in wil worden en is zo gericht op toekomstig gedrag. Uit onderzoek blijkt dat feedforward, voortbouwend op de positief psychologische grondbeginselen, onder andere een positief effect heeft op de zelfeffectiviteit van de persoon die de feedforward ontvangt waardoor hij of zij deze beter oppakt en hiermee aan de slag gaat.

In de training Feedforward geven: feedback in zijn vooruit zal het feedforward principe als uitgangspunt worden genomen, en zullen we inzoomen op de methode die hier aan ten grondslag ligt, namelijk de methode van Appreciative Inquiry. De 6-V-cyclus zal als model dienen om het praktisch te maken en biedt concrete handvatten om het feedforward geven effectief toe te passen in de praktijk.

Onderwerpen

De onderwerpen die worden behandeld tijdens de online zijn:

 • Communicatieprocessen in kaart brengen
 • Het verschil tussen feedback en feedforward
 • Positief bekrachtigen, hoe doe ik dat?
 • Werken vanuit de positieve psychologie
 • Effectief feedforward geven en ontvangen
 • Resultaatgerichte vraagtechnieken toepassen
 • Zelfreflectie stimuleren
 • Geweldloos communiceren
 • Omgaan met lastige situaties
 • Omgaan met emoties en weerstand
 • Rust bewaren tijdens een gesprek
 • Conclusies trekken en afspraken maken
 • Eigenaarschap vergroten: welke vragen kan ik zelf meer stellen om feedforward te ontvangen?

Resultaten

Na de training:

 • weet je hoe je constructief feedforward kan geven en welke voordelen het biedt ten opzichte van feedback geven;
 • heb je zelf ervaren wat voor invloed de manier van feedforward geven heeft op samenwerkingsrelaties;
 • heb je geleerd hoe je feedforward kunt vragen en ontvangen;
 • weet je het verschil tussen feedforward, feedback, kritiek en advies geven;
 • heb je handvatten om in te spelen op emoties en spanningen enheb je geleerd hoe je samenwerkingsrelaties en performance op een positieve manier kunt stimuleren.

Hoe ziet de sessie eruit?

De sessie vindt in een online omgeving plaats. We gebruiken hier het programma Zoom voor. Mocht je geen gebruik kunnen of mogen maken van Zoom om wat voor reden dan ook dan verzinnen we graag een alternatief, laat dit ons in dat geval weten. Schrijf je in door op de knop inschrijven te klikken, tot dan!

Lesvorm

Deze training wordt via internet gegeven, live, door een trainer. Je kunt vanuit huis inloggen en de trainer zal je actief begeleiden samen met andere deelnemers.

Deelname aan een online training van Learnit is laagdrempelig en niet ingewikkeld. We maken hiervoor gebruik van de software van Zoom. Bekijk hier de animatie.

Er is voldoende tijd voor vragen en interactie met de andere deelnemers. Je kunt de training volgen vanaf een laptop, pc of een mobiel device. We raden een laptop of pc met microfoon en webcam aan. Op een laptop zijn deze meestal al aanwezig. Je kunt ervoor kiezen of je wel of geen gebruik wilt maken van je eigen videobeeld en geluid. Je hoeft dus niet zelf in beeld.

Taal

De training wordt standaard verzorgd in het Nederlands. De trainer beheerst de Engelse taal. Er kan gebruik gemaakt worden van Engelstalig cursusmateriaal. Bij inschrijving van minimaal 3 deelnemers kan de training ook geheel in het Engels verzorgd worden.

Investering

Open inschrijving, per persoon, inclusief cursusmateriaal:


Prijs excl. btw

€ 1100,-

btw 21%

€ 231,-

Totaal incl. btw

€ 1331,-

Certificaat

Na afronding van de training wordt een Learnit-certificaat uitgereikt als bewijs van deelname. (Dit geldt niet voor AXELOS trainingen)


Online

We organiseren deze training ook online. Hiervoor maken we gebruik van Webbex of Zoom. Inloggen met Skype is ook mogelijk. Op verzoek kan deze training ook met Microsoft Teams worden georganiseerd.

De training duurt 2 dagen.

 • Tot een jaar na de training mag je gratis nóg een keer deelnemen.
 • Tegen bijbetaling van de cateringkosten mag je ook nog aan een klassikale training meedoen.

Referenties

De cursus Feedforward geven: feedback in zijn vooruit is beoordeeld met een gemiddelde van 8.5.

"Inhoudelijk goede cursus waarbij middels goed lesmateriaal op effectieve/efficiënte wijze nieuwe dingen aangeleerd worden."

"Duidelijke training waar ik veel aan heb gehad voor mijn werk. Echte aanrader."

"Ik vond alles goed! Perfect"

"Zeer kundige trainer met brede kennis van zaken. Faciliteiten zijn dik in orde. lesdag (7 uren) is net lang genoeg om geconcentreerd te blijven"

"Goede inhoudelijke training; toegesneden op de vraag van de cursist."