« Terug naar alle thema's

Trainingen Grafische vormgeving

Animeren, vormgeven en het bewerken van illustraties zijn onmisbare vaardigheden in de huidige beeldcultuur. Ook online domineren de grafische elementen. Ze spelen een belangrijke rol in het - al dan niet uitblijven van - succes van een website, blog en andere digitale media. Het verkrijgen of verbeteren van jouw vaardigheid met software als Photoshop, InDesign, AutoCAD of Illustrator kan daarom een waardevolle investering zijn voor jou zelf en/of jouw organisatie. Learnit Training biedt de trainingen Grafisch/DTP/Video maatgericht aan, zowel individueel als voor groepen.

“Photoshop CC was voor mij als zzp fotograaf een prima training die aan mijn eisen en verwachtingen voldeed. Meer dan genoeg nieuwe tools en trucs opgefrist en bijgeleerd. De communicatie en snelle afhandeling van mijn vragen door Learnit waren erg prettig. Kortom, een goede en professionele training.” Training: Photoshop CC Basis - Beoordeling: 8.0

H. Haverkamp, Foto63

"Great training! The teacher had a lot of knowledge and patience to learn us everything that we wanted to know. Now I can continue with Photoshop and I actually know what I am doing!" Training: Photoshop CC Vervolg - Beoordeling: 0

“Het cursusboek is op onderwerpen overzichtelijk ingedeeld. Deze onderwerpen kun je eenvoudig oefenen door middel van opdrachten te maken. Het boek is voornamelijk praktisch gericht wat zeer prettig leert. Je kan naar eigen inzicht en tempo leren. Er is voldoende ruimte tijdens de cursus voor het stellen van vragen en het uitleggen c.q. uitdiepen van onderwerpen. Met het cursusboek kan je naderhand zelf eenvoudig verder oefenen.” Training: Illustrator CS5 Basis - Beoordeling: 9.0

L. Kipperman, Gemeente Apeldoorn

"Goede concrete training, die uitnodigt om daarna zelf verder aan de slag te gaan." Training: Photoshop CC Basis - Beoordeling: 0

“Het voordeel aan deze manier van trainen is dat je zelf met de stof aan de slag gaat. Hierdoor leer je meteen toe te passen wat je leert, maar met de begeleiding van een goede docent. Echt aan te raden.” Training: InDesign CS6 Basis - Beoordeling: 8.3

Esther Manden, ANT Trust & Corporate Services N.V.

"Het is een leerzame en een interessante training om te volgen. In 3 dagen Photoshop cursus heb ik de basis onderdelen geleerd die ik kan toepassen op werk. De manier van studeren is fijn, want je maakt de oefeningen zelf en je krijgt uitleg en begeleiding." Training: Photoshop CC Basis - Beoordeling: 0

[link]

Animaties maken: zes tips voor de beste video!

Animaties zijn niet meer weg te denken en worden gebruikt door vele organisaties als promotievideo’s of marketingboodschap. Iedereen zal herkennen hoe lastig het kan zijn om een boodschap op een pakkende, originele maar ook duidelijke manier over te brengen aan de doelgroep. Iets goed uitleggen via een tekstje op een website lijkt tegenwoordig bijna onmogelijk en daarom bieden animaties een uitkomst! Maar hoe zorg je er nou voor dat jouw animatie de aandacht trekt en bereikt wat jij wil? Daarvoor hebben wij een aantal tips voor je op een rijtje gezet!

1. Kies een goed ontwerp. Je kunt uit heel veel soorten ontwerpen kiezen voor je animatie, maar het is belangrijk om goed na te denken over welk ontwerp bij jouw bedrijf en doelgroep past. Het ontwerp van een animatie trekt de kijker en zorgt voor een eerste indruk. Kijkers bepalen vaak binnen 20 seconden of ze blijven kijken, dus het ontwerp is essentieel.

2. Gebruik storytelling. Met storytelling wordt de verhaalvorm van de boodschap bedoeld. Een verhaal brengt structuur en context voor de doelgroep zodat zij jouw boodschap beter kunnen begrijpen. Schets eerst de context en maak er een interessant verhaal van. Prikkel de kijker door vragen te stellen of situaties te schetsen waarin zij zich kunnen herkennen.

3. Houd het kort. Het is essentieel om de animatie kort te houden, omdat aandacht van kijkers schaars is. Belangrijk is om een balans te vinden tussen de volledige uitleg die je wil vertellen en de lengte van de video. Hoe langer de video wordt, hoe sneller mensen stoppen met kijken ondanks dat je de volledige uitleg geeft. Als leidraad is het handig om maximaal 90 seconden aan te houden.

4. Gebruik humor. Humor maakt een animatie interessanter voor de doelgroep en zullen meer mensen blijven kijken en luisteren. Zoek dus naar een goede combinatie van een duidelijke boodschap en een leuke dosis humor. Juist met animatie kun je veel met humor, omdat je dingen op een overdreven manier kan uitbeelden.

5. Gebruik audio. Niet alleen de visuele uitleg is belangrijk, ook de audio mag niet onderschat worden. Audio brengt de animatie namelijk echt tot leven en helpt specifieke onderdelen extra aandacht te geven. Daarnaast maakt audio de animatie ook interessanter om naar te kijken.

6. Kies een goede stemacteur. Een goede stemacteur kan het verschil maken voor de professionaliteit van jouw animatie. De kijkers zullen de video sneller serieus nemen als het professioneel overkomt en een duidelijke stem zal ervoor zorgen dat de boodschap helder verteld wordt.

Training Animate CC Basis

Wil je na het lezen van deze blog meer leren over het maken van animaties? Bekijk dan eens onze training Animate CC Basis. In deze training komt niet alleen kennis aan bod over Animate CC, maar leer je ook hoe jij op een eenvoudige manier professionele animaties en multimedia-content kan maken! Klik hier om meer te lezen over de training of om je direct in te schrijven.

[link]

Welke soorten cloudopslag heeft Adobe Creative Cloud?

Adobe Creative Cloud wordt steeds populairder bij organisaties voor de grafische vormgeving, vanwege zijn vele toepassingen. Met Adobe CC kun je alle kanten op op het gebied van foto’s bewerken, video’s monteren, logo’s en illustraties ontwerpen en websites en apps maken. De hoeveelheid verschillende apps zorgt ervoor dat je altijd iets hebt wat aansluit bij de wensen en behoeften van jou en je organisatie. Bij Adobe Creative Cloud zijn er verschillende soorten cloudopslag: clouddocumenten, bibliotheken en Creative Cloud-bestanden. Alle drie hebben verschillende voordelen en toepassingen.

Clouddocumenten

Het werken met clouddocumenten heeft veel voordelen, het wordt op de achtergrond automatisch opgeslagen en is hierdoor altijd up-to-date. Het probleem van werk kwijtraken omdat je vergeten bent op te slaan is op deze manier verleden tijd! Ook eerdere versies kunnen altijd teruggezocht worden. Als je een bestand opent op je apparaat kun je er op een later moment ook offline aan werken en wordt het automatisch gesynchroniseerd wanneer je weer verbinding hebt. Daarnaast maakt clouddocumenten het mogelijk om zonder tussenstappen te schakelen tussen apparaten en verschillende apps.

Bibliotheken

Bibliotheken biedt de mogelijkheid om ontwerpelementen die voor een specifiek project of een specifieke klant zijn te verzamelen en te delen. Deze ontwerpelementen kunnen van alles zijn, van afbeeldingen tot illustraties en tekenstijlen tot kleurpaletten. Door het verzamelen en delen wordt het mogelijk om in een team allemaal dezelfde elementen te gebruiken voor documenten en projecten.

Creative Cloud-bestanden

Creative Cloud-bestanden zijn gesynchroniseerde bestanden. Net als cloudbestanden worden deze bestanden opgeslagen in een cloud en zijn ze te bewerken op elk verbonden apparaat. Wijzigingen worden automatisch opgeslagen, waardoor je niet meer zomaar stukken kwijt bent. De documenten zijn te beheren op de Creative Cloud-website, waar je ook andere bestanden kan uploaden voor het project. Op deze manier heb je alle middelen bij elkaar op één plek.

Trainingen Adobe

Wist je dat Learnit allerlei verschillende Adobe trainingen aanbiedt? Van de training Adobe Creative Cloud DTP tot aan Adobe After Effects en van InDesign CC Basis tot aan Illustrator CC Vervolg, Learnit heeft het allemaal in huis! Voor een compleet overzicht van onze Adobe trainingen, klik hier voor meer informatie.

[link]

15 onmisbare Photoshop tips

tekening photoshop

Photoshop is een overweldigend programma met eindeloos veel functies. In het begin verdwalen veel mensen in de vele mogelijkheden. Herkenbaar?

Uiteraard is een goede cursus de echte oplossing. Maar voor iedereen die daar nu de tijd of het geld niet voor heeft hebben wij hieronder de 15 belangrijkste tips op een rij gezet.

Na honderden trainingen voor duizenden cursisten hebben wij een aardig idee welke opties de gemiddelde gebruiker nodig heeft, en hoe je snel deze leert te vinden en gebruiken. Geen eindeloze handleiding, geen complexe tutorial, maar meteen aan de slag en resultaat zien.

icon

Tip 1: Transformeren

Draai of verander een afbeelding
transformeren transformeren uit contextmenu

Wanneer je de maat van een foto wilt veranderen, de foto wilt draaien of wilt vervormen, kun je dat doen door te klikken op edit, vervolgens op transform te klikken en de gewenste actie te selecteren. Er is een eenvoudigere manier om dit te doen. Druk Ctrl + T in en er verschijnt een box om de afbeelding heen, die het vervormen aangeeft. Dit betekent dat je de afbeelding van maat kunt veranderen. De beste manier om dit te doen is door de muis op een van de hoeken te plaatsen en dan te slepen, terwijl je shift ingedrukt houdt, zo houden de hoogte en de breedte dezelfde verhouding. Druk op Enter wanneer je klaar bent.

icon

Tip 2: Wijzig de meeteenheid

Schakel tussen centimeters en pixels
meeteenheden in menu

Een korte en snelle manier om te wisselen tussen de meeteenheid is door de muis op één van de linialen te plaatsen (druk op Ctrl + R om de linialen te tonen of te verbergen), klik met je rechtermuisknop en kies vervolgens een eenheid uit het getoonde menu. Je hebt een grote keuze aan meeteenheden: centimeters, pixels, millimeters, punten, percentages, etc.

icon

Tip 3: Magnetic Lasso Tool

Haal een afbeelding los van zijn achtergrond
gebruik magnetic lasso

Dit is een gemakkelijke selectietool die je helpt een deel van de omlijning van de afbeelding te traceren. Zo kun je een voorwerp op de afbeelding makkelijk scheiden van de rest van de afbeelding en er bepaalde acties op uit te voeren. Zo kun je bijvoorbeeld een product loshalen van zijn achtergrond.

icon

Tip 4: Magic Wand Tool

Verwijder een consistente achtergrond
magic wand tool magic wand tool

De Magic Wand Tool is een andere achtergrond selectietool, ideaal wanneer je met een monotone en consistente achtergrond werkt. Wanneer je een duidelijke kleur in een afbeelding wilt kiezen, dan is dit de juiste tool voor je. De Magic Wand Tool is bijvoorbeeld geschikt bij een witte achtergrond of een heldere blauwe lucht.

Kies de Magic Wand Tool uit het tools panel en klik op het deel van de afbeelding die je wilt selecteren. Zorg ervoor dat je schakelt tussen de "add to selection" optie in de bovenste rij (icoon van twee vierkanten) zodat je kleuren en tinten aan je selectie kunt blijven toevoegen.

icon

Tip 5: Custom Shape Tool

Kies uit een enorm aantal vormen
custom shape tool custom shape tool

Het paneel met functies geeft je alle basisvormen die je nodig hebt, zoals een vierkant, een lijn, een cirkel, ovaal etc. Echter als je meer opties wilt hebben, gebruik dan de Custom Shape Tool. Het icoon hiervan lijkt op de eerste pannekoek (misschien was dit niet de bedoeling van Adobe).

De Custom Shape Tool is eenvoudig te vinden in de Options bar. Nadat je de Custom Shape Tool geselecteerd hebt, verschijnen er een groot aantal vormen. Aan de rechterkant van het Custom Shape Tool icoon zie je een kleine miniatuurweergave. Je krijgt toegang tot meer vormen door te klikken op de kleine pijl aan de rechterkant van het paneel. Wanneer je op zoek bent naar spandoeken, praatbubbels of alle soorten pijlen dan is dit de juiste tool voor je.

icon

Tip 6: Adjustment Layers

Werk in een aparte laag
adjustment layers adjustment layers

Wanneer je Photoshop gebruikt, voor welk doel dan ook, voor het veranderen van kleuren van een afbeelding, voor het scherper of beter maken van contract, onthoud altijd om Adjustment Layers te gebruiken. Het grote voordeel van de Adjustment Layers is dat het geen verandering maakt op de afbeelding zelf, maar op een aparte laag. Zo kun je makkelijk de bewerkingen aanpassen om te zien wat het mooist uitpakt. De Adjustment Layers kun je onderin vinden bij the layers panel (een zwart en wit cirkel icoon).

icon

Tip 7: Layer Styles

Geef een effect aan je afbeelding
layer styles

Dit is een eenvoudige en simpele manier om wat pit aan een afbeelding te geven. Layer styles zijn een speciaal effect dat je eenvoudig kunt toevoegen aan individuele lagen. Het enige wat je hoeft te doen is dubbel te klikken op de laag en kies het effect dat je mooi vindt.

Je kunt kiezen uit een heel assortiment van functies; voeg een gloed toe, voeg schaduw toe en nog veel meer met een muisklik. Blijf voorzichtig en zorg dat je niet overdrijft. Deze effecten hebben de neiging om goedkoop te lijken als je er teveel van gebruikt.

icon

Tip 8: Healing Brush Tool

Verwijder imperfecties
healing brush tool

Dit is een zeer handige tool voor iets gevorderde photoshoppers. Je kunt het gebruiken om de afbeelding te repareren van imperfecties zoals krassen en vlekken. Kies de borstelgrootte, houd de Alt toets vast en selecteer een mooi en schoon gebied van de afbeelding. Laat de Alt knop los en verf over de slechte omgeving. In principe kopieert deze functie een stukje van de foto van de eerste naar de tweede positie.

icon

Tip 9: Spot Healing Brush

Verwijder smetjes en puistjes
spot healing brush

Ja - het is inderdaad precies hoe het klinkt, deze tool maakt alles een stuk mooier! Wanneer u een plek, smet of een moedervlek hebt, kan deze tool het meteen verwijderen. Het kan ook gebruikt worden om een puistje te verwijderen.

Plaats de borstel op het gebied dat je wilt 'fixen', zorg ervoor dat de borstel een beetje groter is dan de plek en klik op de plek. Photoshop zorgt ervoor dat de geretoucheerde plek automatisch mooi wordt, zodat je zelf echt niets anders hoeft te doen.

icon

Tip 10: Dodge Tool

Verwijder rode ogen
dodge tool

De Dodge Tool maakt pixels lichter van kleur waar je het gebruikt. Dit is een goede oplossing voor het bekende rode ogen probleem. Zet de Dodge Tool op een softe borstel, ga hiervoor naar Range settings in de menubar en kies hier highlights, zet de Exposure op ongeveer 20%. Ga dan voorzichtig met de borstel over het rode gedeelte.

Overdrijf niet, anders zal je model er onrealistisch uit gaan zien. Een aantal simpele strepen zou voldoende moeten zijn.

icon

Tip 11: Blur Tool

Vervaag kleine imperfecties
blur demo

Een eenvoudige en fijne manier om kleine rimpels te verwijderen is door ze een beetje te vervagen. Gebruik de Blur Tool om kleine imperfecties glad te strijken, zoals de rimpels rond de ogen of het mondgebied, je vervaagt ze eenvoudig in de achtergrond. Nogmaals, zorg ervoor dat je niet overdrijft want anders zal de afbeelding teveel vervagen.

De Blur Tool kan imperfecties herstellen, maar de Blur Tool wordt ook gebruikt voor meer artistieke doeleinden. Het is dus belangrijk om een beetje handigheid op te bouwen met de Blur Tool.

icon

Tip 12: Move Tool

Verplaatst selecties
move tool

Dit is een eenvoudige maar bruikbare tool. De Move Tool gebruik je om selecties of layers te verplaatsen, ook naar andere afbeeldingen. Meestal wordt het gebruikt om de layer te verplaatsen nadat de layer in de afbeelding is geplaatst. Houd de shift knop vast om alleen horizontaal of verticaal te verplaatsen.

icon

Tip 13: Clone Stamp Tool

Maak een exacte kopie
clone stamp

Deze tool lijkt op de Spot Healing Brush Tool (zie hierboven). Je gebruikt het namelijk op dezelfde manier, echter vermengt deze tool niet op het einde. Het is een exacte kopie van de informatie van de eerste geselecteerde ruimte tot de tweede geselecteerde ruimte. Je gebruikt het dus om kleine foutjes te corrigeren of om manipulaties te maken.

Selecteer de Clone Stamp Tool en stel de gewenste brush grootte in. Het is het beste om de flow op 50% te zetten. Houd Alt ingedrukt en selecteer het gebied dat je wilt klonen. Door te klikken en vervolgens te slepen, kun je de kloon verplaatsen.

icon

Tip 14: Crop Tool

Verwijder een deel van de afbeelding
crop tool

Met de Crop Tool (sneltoets C) kun je delen van een afbeelding verwijderen, om de focus op een bepaald deel van afbeelding te leggen. De Crop Tool kun je gebruiken door een deel van de afbeelding te selecteren en vervolgens op Enter te drukken. Je kunt de selectie verplaatsen door met de linkermuisknop de selectie te slepen.

icon

Tip 15: Gradient Tool

Vul een achtergrond met overgangskleuren
gradient tool

Met de Gradient Tool kun je een gebied vullen met overgangskleuren, bijvoorbeeld een afbeelding vanaf oranje in grijs laten overlopen. Er zijn daarnaast meer geavanceerde gradients beschikbaar met meerdere kleuren die bijvoorbeeld transparantie bevatten.

Andere functies van de gradient tool zijn bijvoorbeeld kleurige achtergronden achter objecten plaatsen, schaduw maken of meer diepte in een afbeelding aanbrengen. Dit zijn echter opties voor meer gevorderde photoshoppers.

icon

Extra: Opslaan voor het web

Sla de afbeelding op voor het web
gradient tool

Tot slot is het van belang de afbeelding in het juiste formaat op te slaan. Wanneer je de afbeelding op internet wilt gebruiken is het belangrijk dat het laden van de afbeelding niet te lang duurt. Hiervoor gebruik je de optie File > Save for Web & Devices. Bij de instellingen kun je het bestandsformaat en de kwaliteit kiezen, hoe hoger de kwaliteit hoe groter het bestand.

Binnen het Save for Web venster zijneen aantal tabs, waaronder 2up. 2up kun je gebruiken om het venster te splitsen, aan de linkerkant is het origineel te zien, terwijl het rechtergedeelte de nieuwe instellingen bevat.

Je kent nu de basistools van Photoshop, gefeliciteerd en veel succes!

Wil je nog handiger worden met Photoshop en op een professionele manier beeldmateriaal bewerken? Tijdens de Photoshopcursussen van Learnit leer je op een efficiënte manier te werken met Photoshop. Je leert de fijne kneepjes van Photoshop en krijgt actieve ondersteuning tijdens deze training. Lees meer over deze cursussen!

[link]

Waarom je vandaag nog moet overstappen naar Affinity!

Als je bekend bent met het bewerken van foto’s of het ontwerpen van beeldmateriaal, dan zullen de programma’s van Adobe je ongetwijfeld bekend voorkomen. Photoshop en InDesign (beide van Adobe) zijn namelijk de populairste programma’s als het gaat om foto- en videobewerking. Sinds een paar jaar heeft Adobe er echter een geduchte concurrent bij: Affinity.

De software van Affinity is op de markt gebracht door het Britse softwarebedrijf Serif Europe. Dit bedrijf kwam voor het eerst in de geschiedenis met een gelijkwaardig antwoord op de software van Adobe. Affinity Photo is namelijk te vergelijken met Adobe’s Photoshop, waar Affinity Designer het antwoord is op Adobe’s InDesign. Misschien denk je nu waarom zou ik op Affinity overstappen als ik al gewend bent aan de software van Adobe? Inmiddels kunnen we daar genoeg redenen voor geven. Bekijk hieronder alle voordelen van Affinity en wie weet kom je erachter of de software wat voor jou is!

 • De aanschaf van de Affinity software is een stuk voordeliger. Mensen die de software van Adobe gebruiken, zullen ongetwijfeld weten dat de prijzen van de verschillende programma’s van Adobe behoorlijk in de kosten kunnen lopen. Dit heeft er mee te maken dat je maandelijks een bedrag moet betalen om de software te kunnen blijven gebruiken en je documenten te kunnen openen. De software van Affinity daarentegen is een stuk voordeliger in aanschaf. Momenteel kun je Affinity Photo bijvoorbeeld aanschaffen voor het eenmalige bedrag van €27,99 (vanwege corona). Voor deze prijs heb je altijd toegang tot het programma, je hoeft dus geen abonnement of iets dergelijk aan te schaffen. Hetzelfde geldt voor Affinity Designer, dit programma kun je aanschaffen voor een vergelijkbare prijs.
 • De Affinity software is gebruiksvriendelijk. Wanneer je gewend bent om met Photoshop of InDesign te werken, dan zul je geen moeite hebben om over te stappen op de software van Affinity. Dit komt doordat de programma’s erg veel op elkaar lijken, waar Affinity zelfs nog een aantal functies heeft toegevoegd die het gebruik gemakkelijker maken. Zo is het bij Affinity mogelijk om snel de geschiedenis van je project terug te kijken, zelfs tot aan het begin van je project. Daarnaast kun je gemakkelijk met één knop in- of uitzoomen op een foto met de ‘move’ tool, waarbij je in Photoshop meerdere knoppen nodig hebt om tot hetzelfde resultaat te komen.
 • Affinity beschikt over nieuwe functies. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om raster- en vector lagen door elkaar te bewerken, pdf’s te bewerken of bestanden moeiteloos uit te wisselen tussen verschillende applicaties. Een andere handige functie waarover Affinity beschikt wordt ook wel persona’s genoemd. Dit zijn werkruimtes die gelinkt zijn aan specifieke taken. Binnen deze werkruimtes kun je gemakkelijk naar verschillende werkruimtes schakelen waardoor je voor jezelf gemakkelijker overzicht kunt houden. Adobe Photoshop beschikt ook over werkruimtes, alleen deze werken anders en zijn iets lastiger in het gebruik.

Gratis webinar over Affinity

Wist je dat Learnit binnenkort een gratis (introductie) webinar organiseert over Affinity? Onderwerpen die in ieder geval aan bod komen zijn: een korte introductie over de verschillende Affinity software, de verschillen tussen de Affinity- en Adobe software, uitwisseling van bestanden tussen Affinity en Adobe en redenen om wel of niet over te stappen op Affinity. Dus twijfel je nog of Affinity geschikt is voor jou? Schrijf je dan snel in voor het gratis webinar op 15 april tussen 11:00 - 11:30 en kom erachter! Klik hier om je in te schrijven.

[link]

InDesign: dé trends voor 2021

Adobe InDesign is een van de meest bekende softwareprogramma’s als het aankomt op het ontwerpen van de lay-out van tijdschriften, boeken, folders en overige soorten publicaties. Jaarlijks voorspelt InDesign welke trends we het jaar erop vaker terug zullen zien komen, gebaseerd op zowel ontwikkelingen in het nieuws als ontwikkelingen op het gebied van design. Het afgelopen jaar zijn er verschillende nieuws thema’s geweest die van invloed zijn op de mogelijke trends voor 2021. Ben jij benieuwd hoe InDesign de corona pandemie linkt aan trends binnen het programma? Of wil jij weten hoe je zaken als het klimaatactivisme of het black lives matter (BLM) activisme kunt terug laten komen in jouw ontwerpen? Lees dan deze blog!

 • Vernieuwingen omtrent de promotie van medische middelen. Komend jaar zullen er hoogstwaarschijnlijk veel medische campagnes ontwikkeld worden om een aantal medische middelen omtrent COVID-19 te promoten onder een groot publiek. Traditioneel gezien zijn medische verpakkingen afgebeeld met een opvallende lay-out, waarin je de typische groene kleur en veel steriel wit ziet terugkomen. Tegenwoordig kennen we veel meer manieren om te laten zien dat het om medicijnen gaat. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om herkenbare graphics te gebruiken, te kiezen voor meer kleur in de verpakking en ook het ontwerp van de verpakking mag er opvallender uitzien.
 • Het creëren van fantasierijke omgevingen. Videobellen (op kantoor) is nog nooit zo populair geweest als op dit moment. Misschien pas je zelf wel eens voor de grap je eigen achtergrond aan naar een mooi vakantieoord als je in een Zoom meeting zit of misschien videobel je wel eens met collega’s die op een andere planeet lijken te zitten. Tegenwoordig is het allemaal mogelijk door de 3D en virtual reality technologie. Mede doordat we komend jaar nog veel thuis zullen zitten, verwacht InDesign dat realistische maar ook fantasie achtergronden een grote trend gaan worden in 2021. Wie wil er inmiddels nou niet graag ontsnappen uit zijn vertrouwde omgeving, na al bijna een jaar thuis zitten?
 • Inspelen op activisme. 2020 kende veel protesten en stakingen op het gebied van klimaat en racisme. De verwachting is dat deze trends zich zal doorzetten naar 2021. Hoe kun jij hier als ontwerper op inspelen? Een verschil met een aantal jaar geleden is dat dergelijke protesten en stakingen tegenwoordig een groot publiek aantrekken. Dat betekent automatisch ook dat promotiemateriaal een bredere doelgroep moet aanspreken. Denk hierbij aan virtuele afbeeldingen die geen uitleg nodig hebben om te kunnen begrijpen waar de afbeelding voor staat.
 • Het gebruik van simpele infographics. Data en de bijbehorende statistieken worden steeds belangrijker voor organisaties. Om deze op een duidelijke en overzichtelijke manier te presenteren aan een publiek, zie je dat veel ontwerpers gebruik maken van infographics. Deze infographics/simpele illustraties kunnen complexe onderwerpen beknopt weergeven, waardoor je publiek makkelijker de kern van je boodschap begrijpt. Daarom verwacht InDesign dat we dergelijke infographics veelal zullen zien terugkomen in redactionele ontwerpen en sociale afbeeldingen in 2021.
 • Durf anders te zijn dan de rest. Typografisch gezien zagen we in 2020 veel serif lettertypen voorkomen in de marketinguitingen van organisaties. Deze lettertypen worden voornamelijk gebruikt om meer autoriteit en persoonlijkheid uit te dragen in vergelijking met de anderen zogenoemde minimal sans serif lettertypen. Vooral voor logo’s en headings gaan we deze trend nog vaker zien terugkomen in 2021. Wil je toch nog een beetje opvallen tussen alle serif lettertypen? Ga dan voor serifs met een rauwe en rustieke style.

Trainingen InDesign

Wist je dat Learnit diverse trainingen in InDesign aanbiedt? Tijdens onze training InDesign CC Basis eer je alle basisfuncties goed te gebruiken en maak je kennis met de meest indrukwekkende mogelijkheden van InDesign. In de training InDesign CC Vervolg leer je gebruik te maken van de meer geavanceerde mogelijkheden binnen InDesign. Daarnaast bieden we ook een training InDesign Interactief met In5 aan. Hierbij leer je knoppen en filmpjes toevoegen aan een responsive-folder die op alle mobiele apparaten goed werkt. Klik hier voor het gehele overzicht in InDesign trainingen van Learnit.

[link]

Zoom: Hoe ga je om met privacy gevoeligheid?

Afgelopen jaar zullen veel mensen hebben ervaren hoe belangrijk videobellen is geworden. Verschillende tools als Microsoft Teams of Google Meet, zijn ineens een essentieel communicatiemiddel gebleken. Een van de grootste spelers op het gebied van videobellen op de werkvloer in Nederland is Zoom. Het bedrijf kwam in maart in opspraak omdat er mogelijk gegevens van gebruikers gedeeld zouden worden met Facebook, ook zou het makkelijk geweest zijn voor indringers om zomaar in een meeting te infiltreren. Na aanpassingen aan hun systeem en aan hun beveiliging is dit probleem echter verleden tijd, en sinds maart is Zoom alleen maar populairder geworden in Nederland. In deze blog leggen we je precies uit wat Zoom doet om jouw gegevens te beschermen, maar ook wat je zelf kan doen om veiligheid van jouw gegevens te garanderen.

Hoe zorgt Zoom ervoor dat ze privacy en beveiliging kunnen garanderen?

Belangrijke elementen die in het privacy statement van Zoom naar boven komen of waar Zoom nog aan werkt, lees je hier:

 • Zoom is Privacy Shield- en SOC2 type II-gecertificeerd, wat gezien kan worden als een goede privacy standaard voor een Amerikaans bedrijf.
 • Zoom verkoopt geen data van gebruikers aan derden. Het bedrijf deelt gegevens van gebruikers alleen met Google Analytics en Google Ads, mits je toestemming geeft voor advertentie cookies op hun website.
 • Zoom zorgt ervoor dat berichten die gebruikers aan elkaar sturen versleuteld zijn, waardoor derden niet de mogelijkheid hebben om deze gesprekken mee te kunnen lezen.
 • Zoom werkt momenteel aan end-to-end-encryptie, dit kan gezien worden als een extra beveiligingssleutel waardoor geen enkele externe partij (zelfs Zoom niet) kan infiltreren in een vergadering. De host van de vergadering heeft de mogelijkheid om deze functie aan te zetten.

Wat kun je als organisatie of werknemer doen om privacy en veiligheid te garanderen voor, tijdens of na een Zoom call?

Als organisatie of werknemer is het natuurlijk altijd verstandig om na te denken over de beveiliging van belangrijke gegevens en de privacy gevoeligheid die videobellen met zich meebrengt. Een aantal tips om je eigen gegevens extra te beveiligen, lees je hier:

1. Zorg ervoor dat je notificaties ontvangt wanneer je wordt uitgenodigd voor een Zoom meeting. Het kan voorkomen dat je ineens per ongeluk in een Zoom meeting verschijnt, zonder dat je dit doorhebt. Je kan begrijpen dat dit ongemakkelijke situaties kan opleveren. Zorg er daarom voor dat Zoom je altijd eerst een notificatie verstuurd voordat je deelneemt aan een meeting. Dit kan je doen door bij je instellingen het boxje met de tekst ‘Always show video preview dialog when joining a video meeting’ aan te vinken.

2. Let goed op of je een vergadering echt hebt verlaten. Het gebeurd nog wel eens dat een video meeting wordt beëindigd, zonder dat mensen checken of hun geluid of beeldscherm niet meer in contact staan met Zoom. We hoeven vast niet uit te leggen, dat je hierdoor per ongeluk ongewenste informatie met anderen kunt delen. Dit kun je voorkomen door in je instelling het volgende boxje aan te vinken ‘Ask me to confirm when I leave a meeting’.

3. Zet je recording instelling zelf uit. Zoom beschikt over een opname mogelijkheid die mensen in staat stelt om een video recording van jezelf op te nemen. Op het moment dat je privacy gevoelige informatie deelt met anderen, is het verstandig om ervoor te zorgen dat je in ieder geval je eigen recording instellingen zo hebt ingesteld, dat er geen opname van je wordt gemaakt. In de standaardinstellingen van Zoom staat de ‘record video during sharing’ automatisch aan, zet deze dus zelf uit.

4. Wees jezelf als ‘host’ bewust van je verantwoordelijkheid. Als je zelf de host van een meeting bent, is het belangrijk om jezelf te realiseren dat als je een meeting opneemt of bepaalde informatie uit een chat opslaat, je dit wel met de overige gebruikers moet delen. Ook als host is het niet toegestaan om zomaar opnames te maken of gegevens op te slaan, als dit niet is besproken of vastgelegd met de overige Zoom gebruikers in een meeting. Let er dus op dat jij hiervoor verantwoordelijk en aansprakelijk bent, en niet Zoom.

5. Voorkom dat andere gebruikers gesprekken opslaan. Als host heb je de mogelijkheid om ervoor te zorgen dat andere deelnemers niet zomaar gesprekken kunnen opslaan. Wil je dit voorkomen, dan kun je het beste de optie ‘prevent participants from saving chats’ aanvinken bij je instellingen.

Wil jij meer weten over Zoom en hoe je Zoom het beste kan inzetten op de werkvloer? Bekijk dan eens onze training ‘Zoom: online bijeenkomsten organiseren’. In deze 2 sessies van elk 3 uur leer jij alles over hoe je het maximale uit Zoom kan halen, daarnaast komen er meer aspecten aan bod over hoe je gegevens kan beschermen tijdens een Zoom meeting. Klik hier voor meer informatie over de training.

[link]

Tips voor een online sollicitatiegesprek

Solliciteren voor een nieuwe baan brengt vaak een hoop spanning met zich mee. Zaken als ‘Welke outfit zal ik aantrekken?’ of ‘Heb ik wel de juiste competenties voor deze baan?’ kunnen door je hoofd spoken. Anno 2020 kunnen we daar nog een extra ‘zorg’ aan toevoegen. Hoe zorg je er namelijk voor dat jouw sollicitatie succesvol verloopt op het moment dat deze online plaatsvindt? Lees hieronder wat jij zelf kan doen om een online sollicitatie gesprek in goede banen en naar jouw gewenste uitkomst te leiden.

1. Draag een gepaste outfit. Nu we vaak thuis zitten, kan het zomaar zo zijn dat jij steeds vaker kiest voor een comfortabele outfit. Als je een goede eerste indruk wilt maken, is het echter belangrijk om ook voor een online sollicitatie een gepaste outfit te dragen. Daarnaast is het van belang dat je rechtop zit en duidelijk zichtbaar bent in beeld.

2. Let op je achtergrond. Check van te voren altijd in hoeverre je achtergrond zichtbaar is op het moment dat je gaat videobellen. Het speelgoed van je kinderen op je achtergrond, komt wellicht niet zo professioneel over.

3. Voorkom te laat komen door technische problemen. Dat het geen goede eerste indruk achterlaat wanneer je bij een fysiek sollicitatiegesprek te laat komt aanzetten, moge duidelijk zijn. Hetzelfde geldt voor online sollicitatiegesprekken. Check daarom altijd ruim van te voren of je wifi, geluid en camera werken. Zo voorkom je stress vlak voor je gesprek begint.

4. Check waar de camera van je laptop zit. Tijdens een fysiek gesprek is het gemakkelijk om de persoon aan te kijken tegen wie je praat. In een online gesprek, werkt dit natuurlijk net wat anders. Check daarom altijd waar de camera van je laptop zit of hoe je je webcam hebt afgesteld. Als je recht in de camera kijkt, heeft de persoon met wie je het gesprek voert tenminste het idee dat je hem of haar ook daadwerkelijk aankijkt.

5. Voorkom ruis op de achtergrond. Als je het sollicitatiegesprek vanuit je eigen huis voert, kan het zomaar zo zijn dat je gesprekspartner achtergrondgeluiden oppikt. Tijdens een sollicitatiegesprek voorkom je dit natuurlijk liever. Probeer daarom een ruimte te zoeken waarin je ongestoord je gesprek kan voeren, met de deur dicht. Daarnaast kan het soms helpen om jezelf te ‘unmuten’ als je zelf een tijdje niet aan het woord bent, hierdoor hoor je geen achtergrondgeluiden.

6. Stel vragen. Een online sollicitatiegesprek is vaak korter en statischer dan een ‘real life’ gesprek. Vergeet daarom vooral niet om zelf ook vragen te stellen. Een werkgever zal assertiviteit juist waarderen en zo voorkom je dat je gesprek binnen een mum van tijd is afgelopen. Als je vragen stelt, leidt dit namelijk vaak ook weer tot verdere gespreksstof. Dit is een mogelijkheid om meer van jezelf te laten zien.

Wist je dat Learnit een interactief webinar ‘Gesprekken naar je hand zetten’ aanbiedt? Tijdens dit 3-uur durende webinar heb jij de mogelijkheid om alles te leren over technieken die ervoor zorgen dat een gesprek precies zo loopt als jij zou willen, ook een sollicitatiegesprek dus! Klik hier om meer te weten te komen over dit webinar of om je direct in te schrijven.

[link]

Ontdek de voordelen van Affinity Photo

Het kleine presentatiezaaltje van het bedrijf Serif zat ramvol op 19 juni 2019. Bovendien keek de wereld mee: de bijeenkomst werd live gestreamd. Veel mensen hadden lang naar dit moment uitgekeken: het was een bijzondere mijlpaal in de geschiedenis van het bedrijf.

Aantrekkelijk en betaalbaar

Serif is een Engels Softwarebedrijf met ongeveer zeventig medewerkers. Ongeveer tien jaar geleden is het bedrijf begonnen met een ambitieus plan: het ontwikkelen van Affinity. Nieuwe grafische software die volledig gebruik maakt van de mogelijkheden van hedendaagse hardware. Een programma dat volledig geïntegreerd werkt en bovendien overzichtelijk, aantrekkelijk en betaalbaar is. Software die de hegemonie van Adobe zou moeten doorbreken.

In 2014 verscheen Affinity Designer: een vector-illustratieprogramma, een jaar later gevolgd door Affinity Photo: een fotobewerkingsprogramma. Hoewel de applicaties lijken op hun Adobe-evenknieën (Illustrator en Photoshop), zijn er verschillen die vooral opvallen als je er een tijdje mee werkt.

Trainer Mark van Learnit zag zelf niet direct de voordelen van het gedeelde bestandsformaat, maar beseft nu hoe makkelijk het is. ,,Het is mogelijk om een Affinity Photo-bestand gewoon te openen en te bewerken in Designer en andersom, zonder verlies van lagen of andere informatie. Hoe handig dat is, merk ik nu vooral als ik weer even met andere software werk.’’

Geëmotioneerde directeur

Terug naar juni 2019. Een toch wat geëmotioneerde directeur lanceerde het voorlopige sluitstuk: Affinity Publisher, een publicatieprogramma (à la InDesign). Veel van het programma was al bekend, want het was al meer dan een jaar als bètatest gratis verspreid.

Maar een traditioneel 'one more thing' was bewaard gebleven tot de eerste officiële versie: de mogelijkheid om binnen Publisher, volledig in context, afbeeldingen te bewerken met de gereedschappen uit Photo en Designer. ,,Om je echt te realiseren hoe handig dat is, moet je het ervaren’’, zegt Mark.

Webinar

Kennismaken met Affinity? Mark organiseerde namens Learnit Training op 12 september 2019 een gratis webinar over Affinity Photo. Kijk hem hier terug!

[link]

Waarom infographics steeds belangrijker worden

Nu de 'age of big data' naar een hogere versnelling schakelt, wordt informatievisualisatie een steeds belangrijker instrument om alle gegevens die elke dag opnieuw worden gegenereerd nog te kunnen begrijpen. Maar wat maakt zo'n visualisatie efficiënt? En hoe helpt het designprogramma Adobe Illustrator je op weg naar een professioneel eindresultaat? Dat leer je tijdens een gratis webinar van Learnit, waarin onder meer de volgende vragen aan bod komen.

Wat is datavisualisatie?

Datavisualisatie is, simpel gezegd, de grafische weergave van data. Het is te definiëren als een toegankelijke manier om trends, patronen en uitschieters in de informatiestroom te ontdekken en te begrijpen.

Waarom wordt datavisualisatie steeds belangrijker?

Elke beroepssector profiteert van een beter inzicht in bedrijfsdata, en de hele bedrijfswereld is momenteel volop bezig om zich aan te passen aan onze door data gedreven wereld. Visualisatie is daarbij een belangrijke vaardigheid. Een visual slaagt er namelijk in om complexe gegevens directer en gemakkelijker toegankelijk te maken, met de nadruk op trends en uitschieters.

Verhaal

Ontwerpers benadrukken verder het narratieve (verhalende) belang van visuals. Terwijl traditioneel onderwijs meestal een duidelijke grens trekt tussen creatief vertellen en technisch analyseren, hecht de moderne professionele wereld ook waarde aan de symbiose tussen beide tegenpolen. En de infographic past perfect in dat veld.

Hoe giet je data in een infographic?

Voor deze valkuil moet je als maker van de infographic opletten: inhoudsvervaging en -verbuiging. De redenen daarvoor kunnen verschillen: slecht design, onduidelijke labeling of fout gegevensbeheer. Het vermijden van deze fouten begint opnieuw bij een goed begrip van het verhaal dat je dataset vertelt. Het gaat om de balans tussen vorm en functie. Gegevens en visuals moeten samen het verhaal vertellen.

Wat maakt een infographic efficiënt?

Verder is er een aantal punten dat je moet onthouden bij het produceren van een infographic. Die kunnen verschillen, maar vaak pleit men in de eerst plaats voor minimalisme en het consequent toepassen van gegevens. Een efficiënte visualisatie vertelt een verhaal, verwijdert de ruis uit gegevens en benadrukt de nuttige data. Op die manier kan de visual helpen om de blik van de lezer te vangen en de begrijpelijkheid van data te verhogen. Dat blijft het ultieme doel van de grafiek.

Waarom Adobe Illustrator?

Infographics maken kan tegenwoordig op veel manieren, maar Adobe Illustrator is het populairste programma. Het is niet alleen de meest veelzijdige tool, maar ook de meest universele. Zodra je de basisprincipes ervan kent, wordt het leren van andere designprogramma's veel eenvoudiger. De vectorafbeeldingen bieden bovendien altijd en overal het hoogwaardigste resultaat, ook in print.

[link]

Filmen met je telefoon: vier tips

In de training Adobe Premiere Pro leer je hoe je een gelikte video produceert. Maar voordat je kunt monteren, moet je eerst de juiste beelden schieten. Of je nou een promotiefilmpje wilt maken of een video produceert voor een sollicitatie: het begint bij mooie beelden met goed geluid.

Daarvoor kan je een duur marketingbureau inhuren, maar bedrijven kiezen er steeds vaker voor om zelf content te produceren. Dat kan heel simpel: de nieuwste telefoons beschikken over puike camera's, waarmee je video's van hoge kwaliteit kunt maken. Maar hoe pers je alles uit jouw camera van broekzakformaat? Vier tips om je op weg te helpen.

Licht

Bedenk vooraf goed wat je wilt filmen, en waar dat kan. Is het buiten? Of moet het binnen? Over het algemeen reageert de camera van je telefoon het best op natuurlijk licht. Kun je geen gebruik maken van de zon? Dan kun je op internet voor een klein prijsje een lamp aanschaffen. Er zijn kleine lichtbronnen die je gemakkelijk op je telefoon kunt monteren, maar je kan ook voor een groter exemplaar gaan, dat je aan een statief kunt bevestigen.

Belangrijk is in ieder geval dat je de felheid van je lamp kunt verstellen, zodat je ter plekke kunt bepalen welke hoeveelheid licht je nodig hebt. Zorg ervoor dat je video niet te donker is, maar ook niet overbelicht!

Geluid

Geluid kan je video maken of breken. Je kan nog zo'n goede spreker voor de lens hebben, als die moeilijk te verstaan is, zal je productie niet overtuigend overkomen. Bedenk van tevoren dus goed wat je nodig hebt. Is er slechts één persoon aan het woord? Dan kan een simpele dasspeldmicrofoon al volstaan.

Zo'n microfoon is minder geschikt als je een gesprek tussen twee of meer mensen wilt filmen. Sta je op een rumoerige plek met veel omgevingsgeluid? Dan is de handmicrofoon een uitkomst. Deze is vrij prijzig, maar ben je van plan vaker gesprekken te filmen op lawaaierige plekken? Dan is het uitermate geschikt.

Mocht je een gesprek filmen op een rustige plek, dan zijn er goedkopere opties. Op internet is een breed scala aan plug-inmicrofoons te vinden die je simpel op je telefoon kunt aansluiten. Deze zijn vaak net wat beter dat de microfoons van je telefoon, waardoor de video professioneler overkomt.

Stabilisator

De camera's van de meeste nieuwe telefoons beschikken over een stabilisator. Maar wil je écht strakke beelden, dan kunt je een statief of externe stabilisator gebruiken. Het is handig om zowel een groter statief, voor beelden op ooghoogte, en een kleinere variant bij je te hebben.

Wil je beelden schieten waarbij je beweegt met de camera? Dan kan een gimbal uitkomst bieden. De prijzen van deze speeltjes zijn de afgelopen tijd fors gedaald, voor ongeveer 100 euro kun je de kwaliteit van de video's fors omhoog schroeven.

App

Voor simpele video's is de standaardapp van je camera voldoende, maar als je handmatig instellingen wilt wijzigen, dan is de app Filmic Pro een goede keus. Hierin kun je bijvoorbeeld handmatig je focus instellen en de juiste framerate en resolutie kiezen.

[link]

Updates in Adobe CC waar videomakers vrolijk van worden

In april 2018 kondigde Adobe de updates in het populaire pakket Creative Cloud aan en vervolgens werden deze verwerkt. Met name gebruikers van Premiere Pro en After Effects kunnen zich nu uitleven op nóg iets geavanceerdere videobewerkingssoftware dan voorheen. Maar wat zijn nou de veranderingen waar abonnees vrolijk van worden? En heb jij deze allemaal al ontdekt of hebben de programma's misschien toch nog meer geheimen voor je dan je zelf dacht? In deze blog gaan we de belangrijkste toevoegingen in Adobe After Effects en Adobe Premiere Pro stuk voor stuk langs, zodat jij precies weet wat er nog te ontdekken valt! Onderaan vind je een aantal linkjes naar handige tutorials en vertellen we hoe je jouw Adobe-skills naar een hoger plan kan tillen.

Gebruiksgemak in After Effects

Een goede update legt niet altijd de focus op nieuwe features, maar soms ook op gebruiksgemak. Zo richten de updates voor After Effects zich met name op een betere organisatie en efficiëntere workflows. De nieuwe eigenschappen van mastereigenschappen brengen een revolutie teweeg in de manier waarop professionals zullen werken met composities en versies. Ontwerpers kunnen nu snel JSON- en CSV-bestanden importeren en dynamisch animeren. Andere grote updates zijn verbeteringen aan de populaire Puppet Tool, een verbeterd schijfcache managementsysteem en een nieuwe sneltoets voor het doorlopen van maskermodi.

Updates in Premiere Pro

De nieuwste versie van de meestgebruikte videobewerkingssoftware ter wereld bevat niet een handje vol updates, maar een aanzienlijk aantal niet te missen toevoegingen. Deze omvatten nieuwe opties voor kleurafstemming, verbeterde audiotools en een volledig gereviseerd Essential Graphics-paneel. Het Tijdcode-paneel is ook bijgewerkt, samen met nieuwe besturingselementen voor editors die werken in VR, gestroomlijnde samenwerking met Team Projects en ondersteuning voor aanvullende formaten. Je kunt nu zelfs markeringen kopiëren en plakken.

Auto Ducking in Premiere

Als we dan één update uit moeten lichten is het de audio-update waar het programma zo aan toe was. Premiere Pro CC is nu voorzien van een Auto Ducking-functie om het muziekniveau te normaliseren wanneer andere audio wordt gedetecteerd. Met behulp van Adobe Sensei maakt het hulpmiddel het daarnaast gemakkelijker om dialogen en gesproken audio over een soundtrack te mixen. Net als bij Kleurafstemming kan Auto Ducking door de eindgebruiker worden bewerkt. Het is altijd weer even spannend, maar deze update kunnen we bestempelen als 'zeer geslaagd'!

Color Match

Ook niet onbelangrijk zijn de verbeteringen van de tool Color Match. Zelfs als filmmakers voorzichtig zijn, konden tinten variëren van shot tot shot. Een editor moest meestal een arbeidsintensieve kleurcorrectie uitvoeren. De nieuwe gezichtsdetectie tool doet ongeveer hetzelfde, maar kijkt naar huidtinten en of deze overeenkomen. Om kleurcorrectie nóg iets eenvoudiger te maken, heeft Adobe nu ook een gesplitste weergave. Ideaal om in één oogopslag kleuren te vergelijken!

Aan de slag

Heel leuk natuurlijk, die updates, maar als je ze niet weet te vinden of er niet mee overweg kan heb je er weinig aan. Gelukkig zijn er genoeg tutorials en introductievideo's, zoals deze van Cinecom.net of deze tutorial van Premiere Gal, waarin de updates aan de hand van een screen video behandeld worden. Met een beetje zoekwerk op YouTube kom je al gauw terecht bij tutorials die dieper ingaan op specifieke updates, zoals deze video over de Color Match-update.

Trainingen

YouTube alleen is niet voor iedereen een uitkomst. Omdat iedereen op een ander tempo of niveau werkt en persoonlijke begeleiding als prettig kan worden ervaren, biedt Learnit trainingen Adobe op maat aan voor een groot deel van de Creative Cloud-onderdelen. Zo kan je vrijblijvend offertes aanvragen voor trainingen Adobe Premiere Pro of Adobe After Effects. Ook voor andere Adobe-trainingen kan je terecht bij Learnit; zo staan er een aantal cursussen Photoshop mét doorgangsgarantie voor beginners of voor gevorderden gepland. Klik hier voor het totale cursusaanbod in de categorie grafische vormgeving en vraag vrijblijvend advies aan.

[link]

De kracht van Adobe Illustrator

Designers en professionele illustratoren gebruiken het constant: Adobe Illustrator. Of je nu een cartoon wil maken of een professionele achtergrond illustratie. Met Adobe Illustrator kan het allemaal. Het is niet voor niets dat het programma in de top 3 staat van meest gebruikte ontwerpsoftware. Het programma leent zich uitstekend voor het maken van vakkundige illustraties, logo's, en iconen en zorgt ervoor dat er geen kwaliteit verloren gaat wanneer je het formaat aanpast. Met een beetje basiskennis kan iedereen aan de slag met Adobe Illustrator omdat het programma erg gebruiksvriendelijk is. Maar wat is precies de kracht van deze geavanceerde software? We zetten de belangrijkste kenmerken en tips voor je op een rij.

De beste kleuren voor jouw ontwerp

Voordat je begint aan een ontwerp is het belangrijk om te bekijken waarvoor het uiteindelijk wordt gebruikt. Wordt de afbeelding weergegeven op beeld, kies dan bij de documentinstellingen voor de RGB-kleurmodus. Dit voorkomt dat de door jou gekozen kleuren op een andere manier weergegeven worden dan door jou bedoelt is. Wanneer je afbeeldingen heb gemaakt die worden afgedrukt, zoals bijvoorbeeld een poster of een flyer, zorg dan dat de kleurmodus op CYMK staat. Waar je dit kunt vinden? Wanneer je Illustrator hebt geopend ga je naar 'Bestand' en daarna naar de 'Documentkleurmodus'. Hier kun je kiezen uit RGB of CYMK. Gegarandeerd de juiste kleurmodus met Adobe Illustrator!

Simpel maar effectief

Adobe Illustrator is sinds 1987 op de softwaremarkt verkrijgbaar en zorgt tot de dag van vandaag voor pixel perfecte illustraties. Het programma werkt met vectorafbeeldingen: simpele basisvormen, zoals punten, lijnen en geometrische vormen, die uiteindelijk samengevoegd worden tot een complex eindproduct. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het maken in Adobe Illustrator. Een voordeel van de ontwerpsoftware is dat je de illustratie kan opdelen in lagen. Deze lagen zorgen ervoor dat je op het door jou uitgekozen deel van de afbeelding kan werken en dat de rest onbewerkt blijft. Maak je per ongeluk een fout? Geen nood! Druk op CTRL + Z (voor Windows) of Cmd + Z (Voor Mac) en je kunt weer verder waar je gebleven was.

Perfecte lijnen en 3D

Je kunt vrij eenvoudig strakke lijnen maken met Adobe Illustrator. Maar wat als je een 3D tekening wil maken? Ook daar heeft het programma een handig hulpmiddel voor, namelijk het perspectiefraster. Met dit raster kun je zelf kiezen vanuit welk perspectief je wilt tekenen en kun je de lijnen over het raster heen trekken, zodat deze kaarsrecht en volledig naar jouw wensen zijn gezet. Je kunt het perspectiefraster vinden onder 'Weergave' waar je 'Perspectiefraster' ziet staan. Wanneer je hierop klikt zie je dat je kunt kiezen uit een een-, twee- en zelfs driepuntraster. Als je hierop hebt geklikt kun je ten alle tijden kiezen om het raster te vergrendelen of te draaien. Gebruiksvriendelijkheid ten top!

Cursus Illustrator CC Basis

Wil je leren wat er allemaal mogelijk is met Illustrator? In onze driedaagse training Illustrator CC Basis leer je de basistechnieken voor het tekenen in Illustrator en maak je kennis met de meest indrukwekkende mogelijkheden van de software. Omdat de training volgens de Open Leervorm wordt gegeven kan de inhoud en de diepgang van de onderwerpen altijd worden afgestemd op jouw persoonlijke leerdoelen en leertempo.