Learnit Training

6. Plaatsen van tekst

Het plaatsen van tekst in Dreamweaver kan heel eenvoudig zijn. Klik op deze link om een tekst bestand te downloaden. Wanneer u dit bestand opent ziet u een tekst staan over Vincent van Gogh. Selecteer en kopieer deze tekst door de toets-combinaties CTRL+A (CMD+A) en CTRL+C (CMD+C). Selecteer vervolgens in Dreamweaver met de muis de tekst in het witte vlak vanaf Houd er rekening mee tot te scheiden van de kolom.. Nu de tekst is geselecteerd kunt u de nieuwe tekst die u eerder heeft gekopieerd plaatsen. U doet dit met de toets combinatie CTRL+V (CMD+V). Als laatste verwijderen we de twee kopteksten Instructies en Dit document gebruiken - inclusief de z.g.n. container waar ze inzitten - door de twee teksten in één keer te selecteren met de muis en vervolgens de Backspace-toets" twee keer in te drukken.

6.1 De tekst opmaken

Om de tekst op te maken kunnen we uiteraard aangeven wat de titels. Bovendien kunnen we aangeven of het een titel is (h1) of een sub-paragraaf (h2) of eventueel een sub-sub-paragraaf (h3). Om te beginnen plaatst u eerst een enter achter de eerste kop tekst 'Vincent Willem van Gogh'. Tevens plaatst u een enter achter de opvolgende tekst die tussen haakjes staat. Nu de titel en ondertekst op een eigen regel staan en vervolgens daar weer onder de paragraaf is het nu een goed moment om de titel ook als zodanig te definiëren. U kunt dit doen door de titel te selecteren en onderin het eigenschappen palet, bij het formaat, te kiezen voor Kop 1. Maak op eenzelfde manier de tekst tussen haakjes, op de volgende regel, een Kop 3. Plaatst u na de zin "Het Van Gogh Museum in Amsterdam is gewijd aan het werk van Van Gogh en zijn tijdgenoten." nog een enter net als na de zin "Anna Boch, een Belgische kunstenares en zus van zijn vriend Eugène Boch kocht het voor 400 toenmalige frank op de expositie van de Brusselse Les XX in 1890, een paar maanden voor Van Goghs dood.".

6.2 De sidebar en de footer

Om de rechter zijkant ook te voorzien van passende tekst kunt u dit tekst-bestand downloaden en volgt u nagenoeg dezelfde procedure al hierboven. U selecteert en kopieert de inhoud van het sidebar bestand. Selecteer vervolgens in Dreamweaver alle tekst in de rechter kolom en druk één maal op Backspace-toets". Plak nu de tekst van het klembord om de kolom te voorzien van nieuwe tekst. Doe hetzelfde met de met de footer en gebruik hiervoor dit tekst bestand. Van de footer tekst kunt u het best een Kop 5 maken. Onderstaand voorbeeld laat het eindresultaat zien.

Learnit screenshot voor Online Gratis Dreamweaver cursus