Learnit Training
« Terug naar alle thema's

Trainingen Online marketing

Bijna geen enkele organisatie ontkomt er nog aan; steeds vaker begint een aankoop van een product of dienst met een zoektocht op het internet. Zorgen dat jouw organisatie goed gevonden wordt en de zoeker vervolgens stapsgewijs door de fasen van het aankoopproces heen leiden, is dan ook voor steeds meer organisatie van groot belang. Onze online marketing-trainingen bevatten hiervoor alle benodigde kennis; goed gevonden worden in de zoekmachines, adverteren via AdWords en Facebook, tot contentmarketing en resultaten meten en optimaliseren met behulp van Analytics. Al onze trainingen worden door een ervaren specialist gegeven en bevatten naast de cruciale theorie veel praktijkvoorbeelden.

[link]

Succesvol solliciteren

Solliciteren, voor velen een spannend proces! In tijden van crisis, mede door het coronavirus, liggen de banen niet voor het oprapen en is het belangrijk dat je je als kandidaat kan onderscheiden van de anderen.

In deze blog geven wij 10 tips die je kunt toepassen om meer kans te maken op een baan!

1. Het begint allemaal bij het lezen en zoeken naar vacatures. Solliciteer gericht en kijk goed naar de functie eisen in de vacature. Sluiten deze aan op jouw vaardigheden?

2.Solliciteren doe je altijd met CV en motivatie. Beperk jouw CV tot 2 A4’tjes en noteer zowel Soft skills en Hard skills. Soft skills zijn kwaliteiten op gebied van samenwerking, Agile werken en timemanagement. Hard skills zijn meer gericht op computervaardigheden, zoals Excel en Office.

3. Potentiële werkgevers bekijken niet altijd jouw CV en motivatie, maar vaak ook andere kanalen. Denk aan jouw Linkedin Profiel of social media. Let er hierbij op wat je online zet.

4. "Wat moet ik aandoen naar een sollicitatie?"; je krijgt maar éénmaal de kans om een eerste indruk te maken, zorg dus dat je er verzorgd uitziet, en in geval van twijfel: beter 'overdressed' dan 'underdressed'.

5. Bereid je heel grondig voor, maar ga het gesprek zelf ontspannen in, alsof het een vriendschappelijke wedstrijd is. Daardoor ben je receptiever en flexibeler, wat het contact en de kans op een klik bevordert.

6. Kom op tijd. Bij voorkeur iets te vroeg. Dat maakt niet alleen een punctuele indruk, het geeft je ook de gelegenheid om te wennen aan de nieuwe omgeving.

7. Stel je altijd netjes voor en geef bij voorkeur een stevige hand (natuurlijk niet in de 1.5m samenleving). Kijk altijd de persoon aan die tegen je praat, maar ga niet staren.

8. Geef antwoord op de vragen die gesteld worden en draai er niet om heen. Als je niet direct een antwoord hebt kan je bijvoorbeeld aangeven dat je even over de vraag nadenkt en aan het einde van het gesprek hierop terugkomt.

9. Bedenk ook welke inhoudelijke vragen je wilt gaan stellen; je wordt niet alleen beoordeeld op de antwoorden die je geeft, maar ook op de vragen die je stelt. Daaruit blijkt in welke mate je je verdiept hebt in het bedrijf.

10. Laat je nooit negatief uit over vorige werkgevers of organisaties. Dit kan een verkeerde indruk maken en je weet nooit welke contacten jouw potentiële werkgever heeft. Tot slot, je bent uitgenodigd voor een gesprek dus de potentiële werkgever vind je al een geschikte kandidaat. Blijf jezelf en neem de tijd!

Meer zelfvertrouwen in je sollicitatieproces? Bekijk eens de cursus Zelfvertrouwen van Learnit!

[link]

SEO-data effectiever en efficiënter dan ooit analyseren

Een tool waarmee meerdere bronnen aan elkaar gekoppeld kunnen worden is geen overbodige luxe. Al helemaal niet wanneer deze tool gratis en ongelimiteerd toegankelijk is. Zoiets zou er toch al moeten zijn, toch? Dat klopt, Google kwam vorig jaar met een update waarmee elke SEO'er in een paar klikken voorzien is van alle relevante cijfers. De Search Console connector is een mooie toevoeging voor elke website-eigenaar. In deze blog lichten we een aantal functies van deze handige tool toe. Verder vertellen we wat je hieraan hebt en hoe je nóg handiger kan worden met SEO.

Search Console connector

De Search Console connector verzamelt data van de gekoppelde accounts, zoals bijvoorbeeld Google Adwords, Google Analytics en de Google Search Console. Deze data kan men in Data Studio omzetten in overzichtelijke rapporten, waardoor het analyseren van gegevens voor zoekmachineoptimalisatie een stuk eenvoudiger wordt. De rapporten bevatten impressies, clicks en gemiddelde posities. Wanneer je eenmaal bent ingelogd in Data Studio is het eenvoudig om accounts te koppelen en rapporten in te zien.

Zoekverkeer

De meest interessante data vind je onder het kopje 'Zoekverkeer' in de sectie 'Zoekopdrachten'. Waar je in Google Analytics niet of nauwelijks kan zien door welke zoekwoorden mensen binnenkomen op je website, kan dit wel met deze tool. Je ziet op welke woorden mensen zoeken, maar ook hoeveel mensen daadwerkelijk klikken.

HTML-verbeteringen

Google past haar algoritmes geregeld aan waardoor niet altijd duidelijk is hoe een website hoog scoort in de zoekresultaten. Wat wél duidelijk is, is dat de positie van je website afhankelijk is van honderden factoren, waaronder teksten en omschrijvingen. Daarom is het ook interessant om eens te kijken naar 'HTML-verbeteringen', te vinden onder 'Uiterlijk van Site Search'. Dit is niet zo technisch als je misschien zou denken. Google analyseert je teksten automatisch en kijkt tot in hoeverre deze voldoen aan de eisen. De tool geeft aan welke teksten je zou moeten aanpassen als je maximaal vindbaar wilt zijn in de zoekresultaten. Zo kan het zijn dat je geadviseerd wordt meta descriptions of titels aan te passen.

SEO-strategie

Ook is het mogelijk om te kijken waar de mensen je zoeken (demografie), wanneer de mensen je zoeken (datum, tijd) en op welk apparaat (desktop, mobiel). Op die manier is het een kleine moeite om inzicht te krijgen in hoe je potentiële doelgroep zich beweegt op het internet. Kortom, met de cijfers van deze handige tool kom je te weten of de gekozen SEO-strategie werkt of dat deze misschien wel voor verbetering vatbaar is en zwakke plekken bevat. Met de juiste strategie groeit het potentiële bereik. Of je nieuwe strategie ook vruchten afwerpt, kun je allemaal zien in een grafiek die het aantal kliks toont. Een kleine 'helaas' is dat data met een terugwerkende kracht van twee dagen verwerkt worden. Als je vandaag iets wijzigt, zal je dus even moeten wachten tot je weet wat het effect is.

Besparing

Het is zeker de moeite waard om hier een middagje voor uit te trekken, want deze Search Console connector is een absolute zegen voor iedere moderne organisatie die wil werken aan online zichtbaarheid. De waarde van deze tool is ook direct in euro's te vertalen, omdat een goede SEO-score dure advertenties in sommige gevallen overbodig maakt. Een groter onbetaald bereik is immers het logische gevolg van meer online zichtbaarheid. De tijd die je steekt in het ontdekken van deze tool verdien je daarnaast ruimschoots terug met de efficiëntie die het structureel oplevert.

Meer over SEO

Meer weten over wat zoekmachineoptimalisatie kan betekenen voor je organisatie? Neem dan een kijkje op de cursuspagina op onze website. Hier kan je ook gelijk zien wanneer er weer trainingen worden gegeven, zodat je weer helemaal up to date bent en je jouw organisatie van een online boost kan voorzien door middel van de laatste SEO-technieken.

[link]

Een modern jasje voor traditionele marketing: social media

Wat is social media marketing?

Social media marketing is een vorm van online marketing dat draait om het creëren en delen van inhoud op social media netwerken. Denk hierbij aan netwerken zoals Facebook, Twitter en LinkedIn. Het doel van social media marketing is dat gebruikers de berichten, foto´s of video´s delen met hun eigen sociale netwerk. Hierdoor creëert het bedrijf een groter bereik en wordt de naamsbekendheid vergroot.

Als reactie op de populariteit van sociale netwerken en marketingactiviteiten is in 2014 de Reclamecode Social Media (RSM) opgesteld. ''Deze code beoogt transparantie in Social Media Marketing te bevorderen, door de relatie tussen de adverteerder en degene die de reclame-uiting verspreidt openbaar te maken.'' Zo moeten bloggers die betaald krijgen om een product/dienst te delen via hun social media account, dit herkenbaar maken door bijvoorbeeld het gebruik van hashtags #spon (gesponsord) of #adv (advertentie). Daarnaast beschrijft het RSM een 'manipulatieverbod', waarbij het verboden is de berichten ''zodanig te bewerken dat de gemiddelde consument hierdoor kan worden misleid.''

Hulpmiddel

Social media is een laagdrempelig platform om berichten, advertenties en ideeën te delen met (toekomstige) klanten. Als bedrijf kun je direct in contact komen met jouw doelgroep en andersom ook: klanten kunnen reageren op een advertentie, een persoonlijk bericht sturen naar het bedrijf en onmiddellijk feedback geven of krijgen.

Social media marketing is een gemakkelijk hulpmiddel om verschillende doelen te bereiken, zoals:

 • Naamsbekendheid vergroten
 • Een merkidentiteit creëren
 • Meer websitebezoekers
 • Meer conversies
 • Hogere zoekmachinerankings (SEO)

Social media en SEO zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Meer aanwezigheid op social media verbetert je positie in zoekresultaten (SEO) en tegelijkertijd leveren de inspanningen die je besteedt aan SEO ook een beter bereik op social media op. Hoe meer volgers op social media, hoe hoger jouw zoekmachineranking. Let wel op: Google kan gekochte volgers detecteren, dus je vele volgers zullen organisch moeten ontstaan. Zodra je volgers veel reageren, delen en liken - betrokken zijn - zal dit leiden tot meer aanwezigheid online. Meer 'brand presence' leidt tot meer zoekopdrachten naar jouw bedrijf/merk. Dit heeft als positief gevolg dat jouw bedrijf sneller bovenaan staat in Google, ook bij zoekopdrachten die minder gerelateerd zijn aan jouw bedrijf.

Hoe meer externe websites naar jouw website doorverwijzen, hoe positiever Google over jouw website wordt. Verwijs dus op je eigen social media pagina's door naar je website, maar zorg wel voor inhoud van kwaliteit: anders val je snel door Google's mand.

Sceptische consumenten

De populariteit van social media marketing heeft ook een keerzijde: wantrouwen. Een Engels onderzoek van het Chartered Institute for Marketing (CIM) bevestigt dat van de geïnterviewden maar 1 op de 5 vertrouwen heeft in de online marketingactiviteiten. Neppe accounts om positieve beoordelingen te schrijven, gekochte likes, misleidende campagnes en geweldige beloftes die het bedrijf niet kan waarmaken. Consumenten zijn sceptisch over advertenties en merken op social media. Maar hoe haal je als bedrijf dit wantrouwen weg? CIM geeft als advies zo open en transparant mogelijk te zijn. Reageer op een slechte beoordeling en los het probleem op in plaats van de reactie te verwijderen.

Tijdens onze training Social media marketing leer je hoe je dit wantrouwen tegen kunt gaan en hoe je jouw reputatie kunt bewaken. Daarnaast ontdek je waar jouw doelgroep zich online bevindt, welke rol jouw bedrijf op sociale media kan vervullen en hoe je dat aanpakt. In de training wisselen we theorie, praktische oefeningen en reflectie op een prettige manier af. Daardoor kun je niet alleen de kennis snel plaatsen, maar heb je ook veel aanknopingspunten waar je na de training mee aan de slag kunt.

[link]

Het optimaliseren van online winkelmandjes

Helaas verlaten klanten regelmatig hun online winkelmandje voordat ze hebben afgerekend. In de Engelse taal is hier een heuse term voor (Abandoned Cart Syndrome) en onderzoekers hebben zelfs dit fenomeen officieel uitgezocht en geëvalueerd. Volgens BI Intelligence Estimates werd in 2014 rond de €2,9 biljoen niet afgerekend, dit zijn meer dan 60% van de online bestelprocessen die wordt gestopt. Een groot probleem dus voor de online ondernemers. De website Statista onderzocht waarom Amerikanen hun online winkelmandje verlaten. Een meerderheid van de mensen gaf de bestelkosten als voornaamste reden, met op de tweede plek te hoge kosten van de totale bestelling en ten slotte werd het gebrek aan betaalopties als reden opgegeven.

Realiseer je dat veel mensen alleen ''kijken, kijken, niet kopen''! Wat in een fysieke winkel gebeurt, gebeurt ook in een virtuele winkel. Zeker online is het voor klanten heel gemakkelijk om producten te vergelijken. Waar zijn de verzendkosten het laagst of zelfs gratis? Welke webshop ziet er het betrouwbaarst uit of heeft bijvoorbeeld de meeste reviews? Of simpelweg: welke webshop biedt een product het goedkoopst?

Gelukkig bestaan er tegenwoordig veel middelen om het Abandoned Cart Syndrome tegen te gaan. Google Analytics kan je hier goed mee op weg helpen, het koopgedrag van jouw klanten wordt nu automatisch gevolgd. Ga hiervoor naar Conversies > E-commerce > Winkelgedragsanalyse. Op deze website wordt (in het Engels) duidelijk uitgelegd wat je kunt doen om het Abandoned Cart Syndrome tegen te gaan/te verminderen.

Wat kun je doen naast het gebruik van Google Analytics om het percentage van verlaten winkelmandjes te verminderen? Een aantal punten waar je op kunt letten:

 1. Creëer een ''opslaan'' optie. Hierdoor krijg je eerder 'Kijken, kijken, opslaan en later kopen'. Niet iedereen wil meteen een product kopen, maar wil wel graag verschillende opties opslaan. Geef jouw klanten een optie om producten op te slaan, zodat je ze hier ook aan kunt herinneren.
 2. Duidelijkheid over kosten. Vermeld kosten duidelijk op je website. Niet alleen de verzendkosten maar ook de eventuele bijkomende kosten. Zo schrikken je (toekomstige) klanten niet op het allerlaatste moment af.
 3. Klantbeoordelingen. Zorg voor klantbeoordelingen. Dit maakt je website betrouwbaarder, het kan klanten specifieke informatie geven over producten waar ze geïnteresseerd in zijn en het werkt als een soort 'social proof'. De tevredenheid van anderen werkt overtuigend.
 4. Gemakkelijk betalingsproces. Moet een toekomstige klant eerst zich aanmelden voordat hij of zij een product kan kopen? Grote kans dat de klant wegklikt. Maak het jouw klanten zo gemakkelijk mogen. Zo snel mogelijk naar de kassa, met genoeg betaalmethoden.
 5. Gebruik 'Card Abandonment Software'. Dankzij deze software kun je mensen mailen nadat ze hun winkelwagentje hebben weggeklikt. De mail werkt als een herinnering, waarin de producten die in het winkelmandje stonden centraal staan. Een slimme truc is de (toekomstige) klant een kleine korting geven op het specifieke product. Haal ze over om het toch nog te kopen!

Training E-commerce

Heb je behoefte aan meer hulp bij het opzetten van een online winkel? In onze training E-commerce leer je alles wat er komt kijken bij het online aan de man brengen van jouw producten. Van het opzetten van het plan, de leveringsvoorwaarden bepalen tot het promoten van je webshop.

[link]

Internetmarketing voor dienstverlenende MKB-bedrijven

De manier waarop dienstverlenende bedrijven met potentiële klanten in contact komen is aan het veranderen, en sneller dan ooit. Onderzoek in de VS heeft aangetoond dat in 2014 46% van de beslissers van B2B inkopen in de leeftijd van 18 tot 34 zat, de zogenaamde millenials. Dat was in 2012 nog 27%, een groei van bijna 70% dus! En die groep is opgegroeid met het internet. Zij gebruiken internet voor alles, en dus ook om zich te oriënteren bij de inkoop van diensten.

Voor MKB-bedrijven is het dus zaak zo snel mogelijk een online marketingstrategie te ontwikkelen. Zorgen dat je letterlijk in beeld komt, een goede indruk maakt en een conversatie opstart met de potentiële klant. Traditionele marktposities gelden online vaak niet. Online zijn het vaak andere bedrijven die goed vindbaar zijn en een goede indruk maken. Ze hoeven nog geen groot marktaandeel te hebben, maar ze hebben één ding gemeen; ze groeien snel! Maar hoe pak je dat aan, een online marketingstrategie ontwikkelen als MKB-bedrijf?

Ik heb gemerkt dat dit voor veel MKB-bedrijven een lastig proces is. Marketing is één van de kernen van een bedrijf. Zoals Peter Drucker al zei zijn marketing en innovatie de basisfuncties van een bedrijf. En binnen een bedrijf is er historisch een acquisitiewijze ontstaan die zijn waarde in het verleden bewezen heeft, en ingebed is geraakt in de organisatie. Het heeft zijn weerslag in de omschrijving van de diensten, de prijsstelling, de onderscheidende punten en voorwaarden waaronder de diensten worden aangeboden. Dit zal allemaal tegen het licht gehouden en heroverwogen moeten worden als je de diensten effectief online wilt promoten. Dat is een ander speelveld, met andere promotiekanalen, andere concurrenten en een andere relatie met potentiële klanten.

En het internet is niet alleen een verzameling van nieuwe promotiekanalen, het is een interactief medium waarmee een groep geïnteresseerden opgebouwd kan worden (een community) en waarmee laagdrempelig een (digitale) conversatie opgestart kan worden. Dat is zo anders dan hoe marketing vroeger ging dat het een volledige nieuwe visie van het MKB-bedrijf vergt. Om deze verandering door te gaan moet een MKB-bedrijf een aantal stappen doorlopen.

De eerste stap is dat er een probleemeigenaar in het bedrijf aangewezen wordt. Die gaat de kar trekken van deze omslag. Hij maakt de doelen helder, bepaalt de aanpak en bewaakt de voortgang. De tweede stap is het in huis halen van de kennis die nodig is om dit tot een goed eind te brengen. Ook als uiteindelijk besloten zou worden grote delen van de uitvoering uit te besteden, moet de basiskennis in eigen huis zijn. De internetmarketingtrainingen van Learnit Training vormen dan uiteraard een goede basis. Er zijn onder andere trainingen voor beginners en gevorderden op het gebied van Facebook advertising, Google Analytics, social media-marketing, e-commerce en contentmarketing.

De volgende stappen zijn in vogelvlucht:

 • Online klant helder krijgen
 • Propositie verbeteren
 • Trechter bouwen
 • Online promotie
 • Meten en verbeteren

Een uitwerking van deze stappen kun je lezen in onze gratis cursus Internetmarketing voor dienstverlenende bedrijven. Daarin worden duidelijk de stappen toegelicht die genomen moeten worden om succesvol internet marketing in een dienstverlenend bedrijf in te voeren. Tevens staan de grootste valkuilen bij dit proces beschreven en hoe die te vermijden.

[link]

10 belangrijke redenen om zelf een webinar te organiseren

Wie in het verleden een product, dienst of boodschap aan een grote groep mensen bekend wilde maken, kon daartoe een conferentie of zakelijke bijeenkomst opzetten. Vanzelfsprekend moesten de geïnteresseerden die daarbij wilden zijn dan wel de tijd en middelen hebben om naar de afgesproken locatie af te reizen. Dankzij de moderne technologie is dat tegenwoordig niet meer nodig. Met een seminar via internet, ook wel een webinar genoemd, kun je je doelgroep op een veel eenvoudigere manier bereiken. Bovendien hoeven de mensen die je webinar willen bijwonen geen reis te ondernemen. Zo maak je het voor hen een stuk aantrekkelijker om kennis te nemen van je boodschap. Maar er zijn nog veel meer goede redenen om een webinar te organiseren.

1. Een webinar organiseren scheelt alle partijen tijd en geld

Het volgen van een webinar kan in principe tussen de bedrijven door, maar kost niet alleen de geïnteresseerden aanzienlijk minder tijd en geld. Ook voor degene die het webinar organiseert levert het namelijk de nodige besparingen op. Zo hoeft men bijvoorbeeld geen ruimte af te huren of catering te regelen, en kan de online lezing of presentatie voordelig via internet gepromoot worden.

2. Geschikt voor grote en kleine aantallen deelnemers

De deelnemers kunnen het webinar gewoon via hun computer bijwonen. Dit betekent dat je je niet druk hoeft te maken over hoeveel mensen erop afkomen, of de zaal niet te groot of te klein is, of er voldoende parkeergelegenheid is, en of iedereen op tijd arriveert.

3. Direct contact met je doelgroep

Het publiek heeft de mogelijkheid om tijdens een webinar rechtstreeks met je te communiceren. Hierdoor krijg je een nog betere kijk op wat je doelgroep wil en leer je deze optimaal kennen. Dit soort inzichten en informatie zijn voor een ondernemer van onschatbare waarde.

4. Snelle interactie met potentieel geïnteresseerden

Bij een traditioneel seminar luisteren de aanwezigen over het algemeen in stilte naar een betoog. Een webinar organiseren nodigt daarentegen juist uit tot interactie tussen spreker en publiek. Dit is een veel doeltreffender manier om een relatie met je doelgroep op te bouwen dan via eenrichtingsverkeer, zoals met een geschreven tekst of een videoboodschap.

5. Webinar is vaak ook achteraf te bekijken

Omdat een webinar meestal ook nog kan worden bekeken als deze al heeft plaatsgevonden, bereik je je doelgroep zelfs achteraf nog. Daarmee is het een bijzonder krachtig en langdurig marketingmiddel. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je webinar gemakkelijk online is te vinden. Om het publiek erop te attenderen, kun je de link van het webinar naderhand verspreiden via je social media-kanalen.

6. Goede manier om meer naamsbekendheid te krijgen

Vooral wanneer een bedrijf een relatieve nieuwkomer is, kan het organiseren van een webinar helpen bij het genereren van naamsbekendheid. Het biedt ondersteuning bij het creëren van bewustwording bij je potentiële publiek, en tegelijkertijd werk je aan het opbouwen en uitbreiden van je zakelijke netwerk en businesscontacten.

7. Ideaal voor effectieve productpromotie

Een webinar organiseren leent zich perfect voor het maken van reclame voor je boek, product, evenement enz. Als organisator kun je in je verhaal verwijzen naar passages uit je boek, of er gedeeltes van je video in opnemen. Aan het eind van het webinar laat je de kijkers dan een link zien waarop informatie is te vinden over waar en hoe ze het product kunnen aanschaffen.

8. Maak een product van je webinar

Veel webinarservices bieden de mogelijkheid om een live webinar op te nemen. Dit geeft je de kans om er later een podcast of online video van te maken. Desgewenst kan het webinar ook worden uitgebracht op dvd. Je kunt deze dvd gebruiken voor de verkoop of bijvoorbeeld om weg te geven als relatiegeschenk.

9. Webinar organiseren dat direct geld oplevert

Wanneer je als ondernemer bovenop bepaalde ontwikkelingen zit of geregeld noviteiten introduceert, kan een webinar al financieel lucratief zijn op het moment dat deze plaatsvindt. Dit doe je door van de mensen die geïnteresseerd zijn in de laatste nieuwtjes binnen je sector een bijdrage te vragen om het online seminar te kunnen volgen.

10. Verzamel contactgegevens via je webinar

Het organiseren van een webinar leent zich perfect voor het verzamelen van e-mailadressen en andere informatie onder je doelgroep. Je kunt als voorwaarde voor deelname aan het webinar de belangstellenden bijvoorbeeld vragen zich vooraf aan te melden. De gegevens die dit oplevert zijn bijzonder waardevol voor het marketingteam of de verkoopafdeling van een bedrijf.

Wil je na het lezen van de blog ook een webinar organiseren? Schrijf je dan in voor onze tweedaagse training Webinar organiseren of vraag vrijblijvend een offerte aan. Ook kun je contact opnemen met YourWebinaronderdeel van Learnit Training, die de technische aspecten van een webinar volledig voor je uit handen kan nemen.