Nederland en België strijden elk jaar tussen sinterklaas en kerst voor de eer: wie is de beste speller? Wie maakt de minste fouten tijdens Het Groot Dictee der Nederlandse Taal? Die wint! Investeer jij aankomende zaterdagavond ook in je spelvaardigheden? Goed idee. Zie je dat pennen en strepen op de bank minder zitten? Schrijf je dan in voor onze eendaagse training Nederlandse spelling en grammatica.

Spellen we steeds slechter?

“Scripties en tentamens vol taalfouten”; “Nederlanders steeds slechter in taal”: de kranten koppen massaal over de achteruitgang van de taalkennis en de schrijfvaardigheden van de Nederlander. Van wat precies veranderingen in taal(gebruik) zijn en wat ‘fout’ is, houden we nu even afstand. Stel dat de algehele schrijfvaardigheid inderdaad achteruit gaat... Hoe erg is dat dan? Of laten we het omdraaien: wat levert goed kunnen schrijven (lees: spellen) je tegenwoordig op?

Hoe erg zijn spelfouten in zakelijke communicatie?

Je schrijfvaardigheid is een investering waard. Als je veel spelfouten maakt, gaat dat in de praktijk vaak ten koste van je imago, zowel zakelijk als privé. Heb je een werkgever? Dan kan deze spelfouten in klantcommunicatie echt niet waarderen. Uit onderzoek van Yvonne Harm (2008 *1) blijkt namelijk dat spelfouten een negatief effect hebben op je geloofwaardigheid (en dus je imago). We geven toe: er zijn ook onderzoeken, zoals dat van Frank Janssen (2010*2) waaruit blijkt dat spelfouten weinig effect hebben op je lezer. Mogelijk hangt de waardering (van jou als zender) ook samen met het taalniveau van de lezer. Of er bestaat zoiets als automatische correctie, waarbij de hersenen van de lezer de fouten direct corrigeren.

Verbeter je schrijfkunsten

We zouden bijna zeggen: elk bedrijf heeft een goede speller nodig. Maar eigenlijk is dat de omgekeerde wereld. Toch luidt ons advies: word jij dan in elk geval die goede speller! Investeer in je schrijfvaardigheden!

Krullen en strepen maar

Kortom: maak zaterdag een paar uurtjes vrij. Plof met een pen en schrijfblok op de bank. En spellen maar! Van zo’n dictee leer je altijd veel. En het is nog leuk ook! Naderhand kijk je je eigen werk na (of dat van je buurman). Vergeet de krullen niet! (Krullen zorgen voor een blij gevoel.) Het Groot Dictee der Nederlandse taal wordt zaterdag 17 december om 20.25 uur uitgezonden op NPO 2.

Training Nederlandse spelling en grammatica

Of je nu veel of weinig schrijft (voor je werk): we struikelen allemaal weleens over de vervoeging van dat Engelse leenwoord of die klassieke instinker. Fris je kennis van de Nederlandse werkwoorden op in onze eendaagse training Nederlandse spelling en grammatica.