,,Niveauverschillen kom je in de praktijk vaak tegen tijdens trainingen’’, stelt communicatie-trainer Michaela. Michaela geeft onder andere de trainingen Train de trainer, Gesprekstechnieken en Communicatieve vaardigheden bij Learnit. Typerend voor het Nederlandse onderwijs is dat we met deze verschillen omgaan door veel scheidingen te maken tussen schoolsoorten, opleidingen en leerwegen. De Onderwijsraad stelt in december 2018 dat we in deze differentiatie te ver zijn doorgeschoten. Dit zorgt ervoor dat leerlingen met verschillende sociale achtergronden minder met elkaar in contact komen. Terwijl school juist de plaats is waar jongeren kunnen leren omgaan met verschillen.

Niveauverschillen

Maar omgaan met niveauverschillen in groepen is niet altijd makkelijk. Niet alleen in het voortgezet onderwijs, maar ook in trainingen voor het bedrijfsleven krijg je hiermee te maken. Deelnemers hebben verschillende leeftijden, leerstijlen, leertempo's, achtergronden, kennis en ervaring. Zeker bij trainingen met open inschrijvingen weet je als trainer van te voren niet wat het niveau van de groep is. Hier moet je als trainer maar mee om zien te gaan.

‘Niet op de middenmoot inspelen’

,,Differentiatie is ongelijk omgaan met deelnemers’’, zegt Michaela. ,,Kijk naar de leerstijlen en het tempo van deelnemers, varieer hier vervolgens mee en speel niet in op de middenmoot. Zie je mensen fronzen of willen ze je niet aankijken? Dan is iemand angstig of begrijpt het nog niet. Zoom daar dan op in.’’

Doeners, denkers, dromers en beslissers

Iedereen leert op een andere manier. De ene deelnemer geeft de voorkeur aan zelf eerst rustig de stof doorlezen, terwijl de ander het liefst meteen aan de slag gaat. Je kunt deelnemers categoriseren in vier groepen: doeners, denkers, dromers en beslissers. Tijdens een intakegesprek kan je bepalen tot welke categorie een deelnemer behoort. Bij deze categorieën behoren verschillende leerstijlen die goed aansluiten. Door met de leerstijlen van jouw deelnemers te variëren, geef je iedereen de kans om het meeste uit de training te halen.

Webinar

Michaela ging in het Webinar: Hoe ga ik om met niveauverschillen in de groep? verder in op dit vraagstuk. Deze sessie vond plaats op dinsdag 14 mei 2019. Tijdens deze interactieve training legde ze uit dat niveauverschillen geen belemmering hoeven te zijn, maar dat je ze juist kan gebruiken in een training. Kijk hem hier terug!