In zijn vorige blog liet trainer André zien dat je in Python snel een programma kan maken dat zinvolle dingen doet: een bestand lezen en analyseren, data bewerken en daar vervolgens een grafiek van maken. In dit blog laat de trainer zien waar Python wordt gebruikt.

Zwart gat

Op de foto hierboven is een zwart gat te zien. Het beeld is gemaakt door acht telescopen – verspreid over de wereld gedurende zevende dagen in 2017. De telescopen ontvingen data van een zwart gat dat op 55 miljoen lichtjaren van ons verwijderd is.

Bij de bewerking van die data kwam Python om de hoek kijken. Vrij toegankelijke en beschikbare modules van de programmeertaal, zoals Numpy en Pandas hielpen het zwarte gat weer te geven. Klik hier voor meer informatie.

Netflix

Ook streamingdienst Netflix gebruikt Python. Het bedrijf gebruikt de programmeertaal om het streamen van video’s te verbeteren. Python legt vast welke netwerkapparatuur actief is. Daardoor registreert de taal veranderingen in het netwerk, om te analyseren of een apparaat nog goed functioneert.

Verder gebruikt de streamingdienst Python om ervoor te zorgen dat de geografische opslag van content zo is georganiseerd dat een video zo snel mogelijk beschikbaar is voor een gebruikter. In dit techblog over Netflix vind je nog meer toepassingen waarvoor Python wordt gebruikt.

Dropbox

De populaire tool Dropbox gebruikt Python voor bijna al zijn functies: opslag, sharing, synchronisiatie, permissiemanagement en meer. Het bedrijf kocht in 2012 Guido van Rossum, bedenker van Python, weg bij Google. Daardoor heeft Dropbox sindsdien de best denkbare support op het gebied van Python.

Frameworks

Voor Python zijn verschillende webframeworks geschreven. Een van de populairste is Django. Dit framework, oorspronkelijk geschreven voor een bekende Amerikaanse krant, is uitgegroeid tot een universeel toepasbaar framework.

Met Django maak je eenvoudig een website. Python maakt het makkelijk om coderegels te schrijven en Django zorgt ervoor dat je zonder veel moeite structuur krijgt. Daardoor kan je je website onderhouden en bijvoorbeeld uitbreiden.

Schermafbeelding van www.nationalgeographic.com, een website gebouwd met Django.

Een zeer in het oog vallende toepassing van Python is de bijdrage die de programmeertaal heeft aan Kunstmatige Intelligentie (AI). Google is zeer actief op het gebied van AI en gebruikt Python om het AI-netwerk aan te sturen.

Het Python-package dat het bedrijf daarvoor ontwikkeld heeft, heet Pytorch. Het opzetten van een AI-netwerk is niet eenvoudig. Veel andere manieren om zo’n netwerk op te zetten maken het noodzakelijk om vooraf een grote hoeveelheid data vast te leggen. Pytorch maakt het mogelijk het netwerk op te zetten, terwijl je het AI creëert.

Kortom: steeds meer bedrijven en organisaties gebruiken Python, omdat de taal makkelijk te leren is en omdat er zeer veel modules voor Python beschikbaar zijn om datgene te doen wat zij belangrijk vinden. Dus als je in je eigen toekomst bent geïnteresseerd, dan verdiep je je in Python.

Gratis webinar

André gaf op 16 juli 2019 een webinar over Python. ,,Ik ga daar vooral laten zien hoe makkelijk Python te gebruiken is’’, zei de trainer. Kijk hem hier terug.