Python is een programmeertaal waarin iedereen snel kan leren programmeren. Met deze taal kun je relatief simpel een klein programmaatje te maken, een website ontwikkelen, of een applicatie maken. Python wordt ook veel gebruikt voor kunstmatige intelligentie, of voor het analyseren van data. Kortom Python is overal.

Het is zinvol om te weten dat Python is bedacht in 1989 door een Nederlander, Guido van Rossum. Van Rossum werkte bij het Centrum voor Wiskunde en Informatica in Amsterdam en wilde op een eenvoudige manier programma's schrijven voor een project dat werd uitgevoerd op het instituut.

Groeiende belangstelling

Hoewel de taal aanvankelijk alleen maar werd gebruikt door een handvol personen, nam de belangstelling snel toe. Door de deskundige begeleiding van Van Rossum werd het gebruik alleen maar groter. De Nederlandse poldermentaliteit heeft ervoor gezorgd dat de gebruikersgroep van Python vriendelijk en open is, voor iedereen die met Python wil werken.

Op dit moment bestaan er duizenden Python-bestanden, modules genoemd, waarmee de gebruiker de software kan schrijven die hij nodig heeft. Zo is het in Python eenvoudig om een tekstbestand te openen, om te tellen welke woorden erin voorkomen en hoe vaak. Daarna kan de gebruiker in een paar Python-zinnen de meest voorkomende woorden eruit halen en er een grafiek van maken.

Analyseren met Python

Ook het downloaden van data van een website kan gedaan worden in een paar Python-regels. Python wordt veel gebruikt voor data-analyse. Een bedrijf wil bijvoorbeeld een analyse maken over het nut van de advertenties die het plaatst op verschillende lokale media.

Daarvoor moet een koppeling gemaakt worden tussen het gebied waar de media verschijnen en de verkoop in de winkels daar ter plaatse. Ook nu kan Python helpen. In een paar regels is er een analyse, en als je wilt ook grafieken. Als het nuttig is om de data in een Excel spreadsheet te zetten, kost dat maar een regels Python.

Ook voor wetenschappelijk rekenen en kunstmatige intelligentie wordt veel gebruik gemaakt van Python. Alle kunstmatige intelligentieplatformen zijn geschikt gemaakt om door Python gebruikt te worden en omdat de taal zo gemakkelijk te leren is maken veel wetenschappers en ingenieurs er gebruik van.

De firma Tiobe houdt bij welke taal veel gebruikt wordt. In deze rangschikking staat Python op de derde plaats. Zeer waarschijnlijk gaat Python nog verder stijgen.

De conclusie is dat wanneer je programmeren nodig hebt in je baan, Python de taal is om te leren. In een paar dagen tijd kun je al kleine, maar nuttige programma's schrijven om bijvoorbeeld website data te analyseren of om het gebruik van netwerk apparatuur te monitoren.