Veel mensen vinden het spannend om een presentatie te geven, want kan zorgen voor extra vervelende klachten zoals blozen, trillende handen, een droge mond en een onwillige blaas. Dit maakt de presentatie niet makkelijker. Toch kan gezonde spanning zorgen voor extra scherpte, die je goed kunt gebruiken. Belangrijk is om te beseffen dat spanning een natuurlijk verschijnsel is en als je weet waar het vandaan komt kun je er in de toekomst misschien beter mee omgaan.

Fysiologische processen

Gevolgen van spanning zijn primaire processen die terug te herleiden zijn op het overleven in de natuur. Als je bedreigt wordt, heb je twee opties: vechten en vluchten. Voor die reactie heeft je lichaam energie nodig en de spanning zorgt daarvoor. De energie zal vooral naar je armen en benen gaan omdat deze nodig zijn voor het vechten of vluchten. De spieren in je armen en benen zullen daardoor extra gespannen zijn, waardoor mensen in spannende situaties bijvoorbeeld vaak trillende handen krijgen. De extra energie wordt uit spieren en organen gehaald die minder belangrijk zijn in de vechten of vluchten situatie, waardoor bijvoorbeelde je blaas verslapt en er meer vocht aan je lichaam onttrokken wordt.

Houd rekening met spanning

Weet je van jezelf dat je gespannen kan worden tijdens een presentatie, houd daar dan rekening mee met de voorbereiding. Ga van tevoren nog even naar het toilet en drink niet teveel, maar zorg wel voor een glaasje water in de buurt tegen de droge mond. Als je met de negatieve effecten rekening houdt, kun je de spanning positief gebruiken. Adrenaline van spanning zorgt voor een verscherpte concentratie, dus niets staat dan een goede presentatie in de weg!

Afrekenen met angstgevoelens

De meeste mensen zijn zenuwachtig en onzeker voor hun presentatie, enkele uitzonderingen daargelaten. Door het toepassen van eenvoudige technieken kun je de meest voorkomende angsten onder controle krijgen.

  • Plankenkoorts. Probeer je te ontspannen voor je voor het publiek verschijnt en oefen voor de spiegel en eventueel in de ruimte waar je de presentatie moet doen. Zorg voor duidelijke en overzichtelijke notities. Haal een paar keer diep adem en glimlach!
  • Verveeld publiek. Bepaal van tevoren welke punten minder relevant zijn, zodat je deze kunt laten voor wat het is als je merkt dat het publiek zich verveeld. Laat je niet ontmoedigen, houd oogcontact en blijf enthousiast. Ga wat sneller door je presentatie heen en laat je publiek dat ook weten.
  • Vijandig publiek. Blijf kalm en beleefd en durf toe te geven dat je een antwoord niet weet. Vermijd te lang oogcontact en ga rechtop staan om gezag te laten gelden. Maak een duidelijk onderscheid tussen feiten en meningen en voeg bewijzen aan de feiten toe.
  • Technische panne. Test voorafgaand aan de presentatie of alles werkt en of je alle materiaal hebt dat je nodig hebt. Vermijd technieken waar je niet genoeg vanaf weet en wees voorbereid op het ergste.

Training presenteren met overtuiging

Wil jij jouw presentaties naar een hoger niveau tillen en afrekenen met onzekerheden? Tijdens onze 2-daagse training ’Presenteren met overtuiging’ leer je je kwaliteiten en sterke eigenschappen in te zetten voor een overtuigende presentatie en geven we je de tools om de aandacht van je publiek te prikkelen en vast te houden. Klik hier voor meer informatie over de training of om je direct in te schrijven.