Updates in Adobe CC waar videomakers vrolijk van worden

In april 2018 kondigde Adobe de updates in het populaire pakket Creative Cloud aan en vervolgens werden deze verwerkt. Met name gebruikers van Premiere Pro en After Effects kunnen zich nu uitleven op nóg iets geavanceerdere videobewerkingssoftware dan voorheen. Maar wat zijn nou de veranderingen waar abonnees vrolijk van worden? En heb jij deze allemaal al ontdekt of hebben de programma's misschien toch nog meer geheimen voor je dan je zelf dacht? In deze blog gaan we de belangrijkste toevoegingen in Adobe After Effects en Adobe Premiere Pro stuk voor stuk langs, zodat jij precies weet wat er nog te ontdekken valt! Onderaan vind je een aantal linkjes naar handige tutorials en vertellen we hoe je jouw Adobe-skills naar een hoger plan kan tillen.

Gebruiksgemak in After Effects

Een goede update legt niet altijd de focus op nieuwe features, maar soms ook op gebruiksgemak. Zo richten de updates voor After Effects zich met name op een betere organisatie en efficiëntere workflows. De nieuwe eigenschappen van mastereigenschappen brengen een revolutie teweeg in de manier waarop professionals zullen werken met composities en versies. Ontwerpers kunnen nu snel JSON- en CSV-bestanden importeren en dynamisch animeren. Andere grote updates zijn verbeteringen aan de populaire Puppet Tool, een verbeterd schijfcache managementsysteem en een nieuwe sneltoets voor het doorlopen van maskermodi.

Updates in Premiere Pro

De nieuwste versie van de meestgebruikte videobewerkingssoftware ter wereld bevat niet een handje vol updates, maar een aanzienlijk aantal niet te missen toevoegingen. Deze omvatten nieuwe opties voor kleurafstemming, verbeterde audiotools en een volledig gereviseerd Essential Graphics-paneel. Het Tijdcode-paneel is ook bijgewerkt, samen met nieuwe besturingselementen voor editors die werken in VR, gestroomlijnde samenwerking met Team Projects en ondersteuning voor aanvullende formaten. Je kunt nu zelfs markeringen kopiëren en plakken.

Auto Ducking in Premiere

Als we dan één update uit moeten lichten is het de audio-update waar het programma zo aan toe was. Premiere Pro CC is nu voorzien van een Auto Ducking-functie om het muziekniveau te normaliseren wanneer andere audio wordt gedetecteerd. Met behulp van Adobe Sensei maakt het hulpmiddel het daarnaast gemakkelijker om dialogen en gesproken audio over een soundtrack te mixen. Net als bij Kleurafstemming kan Auto Ducking door de eindgebruiker worden bewerkt. Het is altijd weer even spannend, maar deze update kunnen we bestempelen als 'zeer geslaagd'!

Color Match

Ook niet onbelangrijk zijn de verbeteringen van de tool Color Match. Zelfs als filmmakers voorzichtig zijn, konden tinten variëren van shot tot shot. Een editor moest meestal een arbeidsintensieve kleurcorrectie uitvoeren. De nieuwe gezichtsdetectie tool doet ongeveer hetzelfde, maar kijkt naar huidtinten en of deze overeenkomen. Om kleurcorrectie nóg iets eenvoudiger te maken, heeft Adobe nu ook een gesplitste weergave. Ideaal om in één oogopslag kleuren te vergelijken!

Aan de slag

Heel leuk natuurlijk, die updates, maar als je ze niet weet te vinden of er niet mee overweg kan heb je er weinig aan. Gelukkig zijn er genoeg tutorials en introductievideo's, zoals deze van Cinecom.net of deze tutorial van Premiere Gal, waarin de updates aan de hand van een screen video behandeld worden. Met een beetje zoekwerk op YouTube kom je al gauw terecht bij tutorials die dieper ingaan op specifieke updates, zoals deze video over de Color Match-update.

Trainingen

YouTube alleen is niet voor iedereen een uitkomst. Omdat iedereen op een ander tempo of niveau werkt en persoonlijke begeleiding als prettig kan worden ervaren, biedt Learnit trainingen Adobe op maat aan voor een groot deel van de Creative Cloud-onderdelen. Zo kan je vrijblijvend offertes aanvragen voor trainingen Adobe Premiere Pro of Adobe After Effects. Ook voor andere Adobe-trainingen kan je terecht bij Learnit; zo staan er een aantal cursussen Photoshop mét doorgangsgarantie voor beginners of voor gevorderden gepland. Klik hier voor het totale cursusaanbod in de categorie grafische vormgeving en vraag vrijblijvend advies aan.