Vaak zijn het niet de gebeurtenissen zelf die ons van streek maken, maar de manier waarop we over deze gebeurtenissen nadenken en de manier waarop we daarmee omgaan. De RET-methodiek van psycholoog Albert Ellis is speciaal gericht op het leren omgaan met deze belemmerende gedachten over gebeurtenissen. De gedachte achter deze methodiek is dat iedereen met behulp van het zogenoemde ABC-schema en met een stappenplan, zelfverzekerder in zijn schoenen komt te staan, met als gevolg dat je flexibeler met gebeurtenissen om weet te gaan en dat je besluitvaardiger op weet te treden wanneer dit nodig is. Merk je zelf dat je vaak aan het piekeren bent of uren wakker kunt liggen als er een belangrijk besluit zit aan te komen? Lees dan deze blog en kom erachter of de RET-methode zinvol kan zijn voor jou!

Waar staat RET voor?

De afkorting RET staat voor Rationeel Emotieve Therapie. Centraal binnen de RET-methode staat de relatie tussen het denken en de emoties. Het uiteindelijke doel van het toepassen van deze methode is om mensen weerbaarder te maken tegen stressvolle situaties. Zo focust de methode zich bijvoorbeeld op het omzetten van ineffectieve gedachten en gevoelens naar gedachten en gevoelens die juist wel effectief werken in een situatie die normaliter stress op zou kunnen leveren. Om dit voor elkaar te krijgen is het belangrijk dat je inzicht krijgt in de werking van je lichaam en geest, zodat je je eigen gedrag beter kunt begrijpen. Dit klinkt natuurlijk hartstikke mooi, maar hoe krijg je zoiets voor elkaar?

Het ABC-schema van RET

Het ABC-schema van RET houdt in dat er een gebeurtenis of aanleiding voor een bepaalde situatie plaatsvindt (A) waar je gedachten over hebt (B) en deze gedachten hebben vervolgens consequenties voor je eigen gedrag (C). Let op: het is belangrijk om je te realiseren dat de RET-methode ervan uitgaat dat de gedachten (B) de oorzaak zijn van je gedag (C) en dus niet dat een bepaalde gebeurtenis (A) de oorzaak is van je uiteindelijke gedrag (C). Oftewel, C wordt verklaard door B. Aan de hand van het ABC-schema kun je je vervolgens met behulp van acht verschillende stappen focussen op het veranderen van je eigen gedrag. Ben je benieuwd naar deze stappen? Bekijk dan eens onze training RET: stoppen met piekeren, waarin deze stappen uitgebreid aan bod komen.

Voor wie is de RET methode nuttig?

Twijfel je of de RET-methode nuttig kan zijn voor jou? Bekijk dan de onderstaande karakterschetsen om erachter te komen of deze methode aan jou besteed is:

  • De perfectionist. Gedachten die vaak bij een perfectionist opkomen zijn: “Ik mag geen fouten maken”, of: “Ik faal want ik had het beter kunnen doen”.
  • De rampendenker. Rampendenkers zijn mensen die vaak het idee hebben en soms ook uitspreken dat iets niets lukt of dat ze iets niet op tijd af gaan krijgen.
  • De liefdesverslaafde. Dit type mensen wil altijd door alles en iedereen leuk gevonden worden en vindt het daarom lastig om bijvoorbeeld grenzen aan te geven.
  • Het verwende nest. Hiermee worden types bedoeld die gewend zijn dat alles goed gaat. Wanneer dit vervolgens niet het geval blijkt te zijn, schieten ze in de stress.

Herken je jezelf niet in bovenstaande karakterschetsen? Ook dan kan de RET-methode waardevol zijn voor jou! Bekijk de training hieronder om meer te weten te komen over deze methodiek.

Training RET

Denk je na het lezen van deze blog dat de RET-methode wel eens een uitkomst zou kunnen bieden voor je eigen stress en gepieker? Bekijk dan eens onze training RET: stoppen met piekeren. In deze training komt niet alleen kennis aan bod over de RET-methode, maar ga je ook direct aan de slag met het oefenen van casussen. Dit zorgt ervoor dat je na deze training in staat bent om zelfverzekerder, flexibeler en besluitvaardiger op te treden! Klik hier om meer te lezen over de training of om je direct in te schrijven.