Wat brengt 2017 als het om webdesign gaat? We werpen een kleine blik vooruit en gaan in op de trends en verwachtingen voor het nieuwe jaar.

1. Websites worden nog mobielvriendelijker

Websites worden mobieler. De designs groeien mee in die trend. In 2017 worden websites dan ook nog meer mobile friendly (echt goed responsive en geschikt voor mobiele telefoons). Daarnaast zul je in 2017 zien dat het aantal websites dat in beginsel voor mobiele telefoons wordt ontworpen (en dus zogenoemd ‘mobile first’ is), zal toenemen. Niet alleen het design zal meer en meer voor een klein scherm worden gemaakt: in de content zal flink worden gesneden. (En dat heeft uiteraard gevolgen voor het uiteindelijke design.) Veel webdesigners zullen op zoek gaan naar de balans: ‘mobile first’ is in de desktop-versie soms best een uitdaging.

2. Atomic design komt helemaal terug

Atomic design is een manier van designen waarbij je steeds dingetjes opnieuw gebruikt. (Atomen vormen moleculen en moleculen vormen op hun beurt stoffen.) Kijken we nu naar een website, dan zien we los van elkaar allemaal kleine elementjes: zoekknoppen, icoontjes, tekstvelden… Die losse elementen vormen samen één ander element, namelijk een zoekveld. Dat zoekveld vormt samen met het menu dan weer de header. En zo ga je door. Nieuw is het niet, atomic design. Maar in 2017 zullen veel webdesigners weer zo naar ontwerpen kijken. Het voordeel is dat je basiselementen in verschillende volgorden hergebruikt, hetgeen de huisstijl en de totale look and feel van het design ten goede komt. Daarnaast is het prettig om op deze manier te ontwerpen: de kleine brokjes bieden houvast. En ze zijn makkelijk te gebruiken door bijvoorbeeld een dtp’er of communicatiespecialist.

3. Hamburgermenu’s winnen terrein

Afgelopen jaar steeg het aantal hamburgermenu’s op desktop-websites al gestaag. De fullscreen-navigatie die eraan gekoppeld is, schrikt sommigen af. (Je klikt op een icoon en ineens is je hele scherm gevuld met linkjes…) Maar deze manier van navigeren heeft ook voordelen: de gebruiker kiest heel bewust om zijn navigatieroute te starten.

4. Het mag weer 3D

Het flat design zien we komend jaar steeds minder. Dankzij de populariteit van materiaal design zijn diepte, ronde corners en versieringen terug. Hoe uitbundig het design zal worden, wachten we af. We zijn benieuwd!

5. Meer gebruikersvriendelijke designs

Veel bedrijven nemen geen enkel risico als het gaat om gebruikerspaden: ze willen iets waarvan is bewezen dat het lekker navigeert en aansluit bij de wensen en vragen van de websitebezoeker. Gelukkig is er een groot aantal uitgebreid geteste UX-designs en frameworks, dat meer en meer de basis vormt van verschillende ontwerpen. (Overigens liggen deze frameworks ook aan de basis van veel populaire Wordpress-thema’s.) Natuurlijk is maatwerk altijd het best, maar toch geloven we dat de populariteit van de ‘bewezen’ frameworks een beetje bijdraagt aan het gebruiksvriendelijker maken van het world wide web.

Zelf aan de slag? Volg dan één van onze webdesign-trainingen.