6. Gereedschappen gebruiken

Regelmatig zal het voorkomen dat u een afbeelding wilt uitsnijden. Bijvoorbeeld om de aandacht meer op het belangrijke onderwerp te vestigen of om storende elementen te verwijderen. Photoshop beschikt over een mooi gereedschap wat u daarvoor kunt gebruiken. In de volgende stap gebruiken we de Rembrandt foto uit de vorige oefening (of een andere afbeelding die u heeft) om het hoofd uit te snijden. Zodoende maken we eigenlijk een pasfoto van een veel grotere afbeelding.

6.1 Afbeeldingen uitsnijden

In de gereedschapsbalk klikt u op het uitsnij-gereedschap om deze te selecteren. Het is het vijfde gereedschap van boven. Nu u eenmaal dit gereedschap hebt aangeklikt is er een stippel-kader ontstaan om de afbeelding heen. De bedoeling is nu dat u een willekeurig hoekpunt naar binnen sleept. Plaats de vier hoekpunten naar binnen zodat u precies een kader ziet om hetgeen u als resultaat wil gebruiken. Gebruik daarna de "Enter" knop om de uitsnede af te ronden.

Een pasfoto van Rembrandt | Learnit

6.2 Meer gereedschappen

De gereedschapsbalk aan de linkerkant van het scherm bevat meer gereedschappen dan op het eerste gezicht lijkt. Sommige gereedschappen hebben een klein zwart driehoekje in de rechterbenedenhoek van het gereedschap. Dit driehoekje geeft aan dat er 'onder' dit gereedschap meer gereedschappen aanwezig zijn. Om deze andere gereedschappen zichtbaar te maken kunt u het betreffende gereedschap aan klikken en daarbij de muisknop ingedrukt houden. Er zal een submenu verschijnen om onderliggende gereedschappen te tonen. Houdt het gereedschap "Snel retoucheer Penseel" maar eens ingedrukt (zesde gereedschap van boven). Overigens kunt u dit gereedschap "Snel retoucheren" mooi gebruiken om de rimpels op het voorhoofd van Rembrandt te verwijderen (hij zal u erg dankbaar zijn). Om dit te doen sleept u met een ingedrukte muisknop over de rimpels (van links naar rechts).

Gebruik het vergrootglas voor een nauwkeurig resultaat. En gebruik de toets [ en ] voor het eenvoudig verkleinen en vergroten van de penseeldikte.