Hoe werkt het intervisieproces?

Samen met vakgenoten beter worden in je werk; dat is waar de intervisie methode voor staat. Bij intervisie breng je een casus in om tot een eigen oordeel of uitspraak te komen (oppervlakteniveau), of juist om tot nieuwe inzichten over jezelf te komen (dieper interventieniveau). Tijdens een intervisie is alles erop gericht om inzicht te krijgen in een persoonlijke situatie waar je tegenaan loopt in je werk. Door hierop bevraagd te worden, krijg je als inbrenger nieuwe inzichten en leren anderen met je mee. Je wisselt ervaringen met elkaar uit, leert elkaar beter kennen en ontwikkelt jezelf op professioneel gebied.

Tijdens het intervisieproces staan vragen over het persoonlijk functioneren centraal. Hulp van groepsleden is hierbij van grote meerwaarde. Het intervisieproces moet voldoen aan een aantal voorwaarden om de intervisie tot een succes te maken, zoals gelijkwaardigheid en discipline binnen een groep. Een intervisie wordt daarnaast stapsgewijs uitgevoerd. Het model hieronder vat dit kort samen.

Zoals je hieruit kan opmaken draait het vooral om het teamproces; samen tot een gepaste oplossing komen die voor de "eigenaar" van het probleem juist is.

Wat levert het op?

Door een training in intervisie leren de deelnemers vaardigheden op het gebied van luisteren, feedback geven en het stellen van (open) vragen. Door hier actief mee te oefenen word je bekwamer in het verkennen van het probleem van de inbrenger, het stellen van een diagnose, het inventariseren van mogelijke alternatieven en consequenties en het confronteren van de inbrenger waar nodig. Daarnaast krijgen deelnemers handvatten aangereikt over hoe je een overleg gestructureerd kan laten plaatsvinden en krijgen ze helderheid in de verschillende rollen met behulp van een checklist. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de rol van de gespreksleider, inbrenger of verslaglegger.

Wanneer je deze vaardigheden onder de knie hebt ben je niet alleen in staat om jezelf verder te ontwikkelen, je bent ook in staat om het beste in anderen naar boven te halen!

Een training intervisie levert de volgende voordelen op:

 • Krijg samen met je collega’s nieuwe inzichten of ideeën voor of over de organisatie.
 • Kom erachter hoe anderen jou zien binnen de organisatie.
 • Groei zowel persoonlijk als ook professioneel.
 • Leer elkaar beter kennen en begrijpen.

Wat kunnen wij jou bieden?

Learnit biedt de volgende mogelijkheden aan om een intervisie te begeleiden:

 • Wij begeleiden een intervisie klassikaal, bij ons op locatie of incompany.
 • Wij begeleiden een intervisie online.

Daarnaast bieden we ook trainingsopties aan:

 • Wij trainen jou om zelf een intervisie te begeleiden.
 • Wij trainen jou en je team om samen een intervisie te kunnen opzetten.

Onze trainers

Learnit gelooft in de effectiviteit van intervisies. Ons gespecialiseerde team van trainers wil jou graag begeleiden om met behulp van een intervisie te blijven groeien.

Saar

"Ik hou anderen graag een spiegel voor en ik word gedreven door de positieve psychologie om eigen kracht effectief in te zetten voor het behalen van beter resultaat. Leren door te doen is mijn motto."

Carlijn

"Groei en ontwikkeling: dat zijn de twee begrippen waar mijn passie al jarenlang ligt. Mensen in beweging zetten vanuit contact en verbinding. Mijn overtuiging is dat je zelf het beste weet wat er nodig is, maar soms even dat zetje in de goede richting nodig hebt."

Leah

"Een eyeopener bij mensen bewerkstelligen, dát is mijn doel. Hoe dat gaat, is elke keer anders: met andere mensen en nieuwe doelen. Verdieping en verbreding: dat houdt het spannend! Iedere keer de diepte in, iedere keer kennis op doen."

Michaela

"Anderen (en mijzelf) prikkelen en bewegen, dat is waar mijn passie ligt. Ik krijg er energie van om mensen in hun kracht te zetten. Hen te helpen zichzelf te helpen. Wanneer de kwartjes vallen en ik het inzicht in het eigen kunnen zie ontstaan, ben ik in mijn element."

Online

Zoals benoemd bieden wij ook de mogelijkheid om de intervisie online te begeleiden en bieden wij ook de mogelijkheid om de intervisietraining online te volgen. Dit brengt een aantal grote voordelen met zich mee.

 • Iedereen is op tijd en de afgesproken tijd wordt goed benut.
 • De gespreksleider kan een strakke structuur aanhouden met een duidelijke focus.
 • Iedereen wordt gehoord tijdens de sessie, je denkt dus beter na over wat je zegt.
 • Je werkt vanuit je huis, een veilige en vertrouwde omgeving.

Een offerte maken

In de meeste gevallen bestaat een intervisie uit meerdere sessies. Een volledige sessie vindt meestal plaats op een werkdag tussen 10:00 - 15:00, inclusief een lunchpauze. De uiteindelijke investering wordt op maat gemaakt naar aanleiding van jouw persoonlijke situatie.

Liever gelijk met ons in gesprek over de opties? Neem contact met ons op door te bellen naar 020 6369179, stuur een e-mail naar info@learnit.nl of klik op de knop hieronder.