« Terug naar alle thema's

Trainingen Online werken

Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat mensen op afstand werken, fysieke aanwezigheid op kantoor is niet altijd mogelijk of wenselijk. Het is daarom van belang dat bedrijven werknemers goed voorbereiden op online werken. Hoe vergader je bijvoorbeeld online? Binnen ons trainingsaanbod online werken vind je alle trainingen die nodig zijn om online werken tot een succes te maken.

“Een zeer interessante cursus waar ik zelf heel veel aan heb. Ik ga zeker dingen toepassen binnen ons bedrijf welke ik tijdens de cursus heb geleerd. Ik heb ook een hele andere kijk gekregen op het bedrijf waar ik werkzaam ben. Ik zie eigenlijk nu pas welke dingen bij ons verbeterd zouden kunnen worden. En daar ga ik ook zeker aan werken.” Training: Teamleiding en teambuilding - Beoordeling: 9.6

M. Aafjes, Hiltex Technische Weefsels B.V.

“Prima training met veel ruimte voor cases. Zeer ervaren trainer die zich goed inleeft in de groep.” Training: Coachend leidinggeven - Beoordeling: 7.0

Anoniem

“Learnit is een professionele organisatie, ik heb persoonlijk al meerdere malen op verschillende manieren gebruik mogen maken van de trainingen die mij geboden werden. Persoonlijk heb ik hier veel aan gehad, en breng een deel nog dagelijks terug in de praktijk, en belangrijk is dat Learnit niet stopt naar een dag training, maar ook in de tijden erna nog de nodige aandacht heeft voor de klant.” Training: Teambuilding - Beoordeling: 8.4

W. Pater, Brandweer Barneveld

“Training was interessant en gaf een aantal eyeopeners. Ik heb ook weer veel geleerd over mijzelf.” Training: Leidinggeven - Beoordeling: 10.0

M. Fisser, Welzijn Lelystad

"Leerzaam, zinvol, inspirerend en een bewogen en empathische trainer." Training: Leidinggeven aan vrijwilligers - Beoordeling: 0

“De training geeft je de juiste handvatten die toepasbaar zijn in je eigen werksfeer. Er is veel persoonlijk aandacht. In de training wordt vooral duidelijk hoe je zelf als leidinggevende overkomt en wat je verbeterpunten zijn.” Training: Leidinggeven - Beoordeling: 9.0

A. Uyterlinde, Hotel Mijdrecht Marickenland

[link]

Online trainen en presenteren: in gesprek met Leah

Trainen tijdens en wellicht ook na de COVID-19 pandemie zal een ander soort aanpak vragen. In de blog van deze week gaan we in gesprek met Learnit expert-trainer Leah. Binnen Learnit draagt zij een grote verantwoordelijkheid voor alle trainingen op het gebied van (online) trainen, ook wel de “train de trainer” training genoemd. Zodoende heeft ze door de jaren heen veel kennis en ervaring op dit gebied vergaard.

Hoi Leah! Allereerst wellicht een simpele vraag: op wat voor manieren verschilt online trainen ten opzichte van het klassieke, fysieke trainen?

Op veel verschillende manieren. Ik zal er één toelichten; je bent niet in dezelfde ruimte, maar er zit een scherm tussen jou en de deelnemers. Dat lijkt in eerste instantie een belemmering, een obstakel. Maar als je nou dat scherm voor je laat werken en nog meer onderdeel van je training maakt dan de standaard Powerpoint, dan kun je ook andere online- tools inzetten en daarmee je training juist verrijken.

In hoeverre heb jij zelf al kennis met het online trainen?

Sinds maart 2020 zijn fysieke trainingen van Learnit deels naar een online vorm overgegaan. Deze hebben we met het team vertaald naar een online versie; met aangepaste werkvormen, didactiek en tijden. Daarbij heb ik zelf veel moeten uitvogelen, maar ook geleerd van collega’s, netwerken en Blogs/LinkedIn.

Wat vind jij nou echt leuk aan het online trainen?

Het online trainen blijft trainen, waarbij de ander tot nieuwe inzichten komt en ander gedrag komt. Dat blijft zo! Bijkomend voordeel, vind ik dat sinds we online trainen, ik zelf zoveel nieuwe interessante online tools eigen heb gemaakt. Dus als trainer ben ik in een soort van stroomversnelling gekomen in mijn eigen ontwikkeling.

En zou je ook kunnen aangeven wat je minder leuk/lastig vindt aan online trainen?

Zelf kom ik uit een stroming van geschoolde trainers, waarbij je veel bij de groep laat, met andere woorden, terughoudend met beurten geven. Dat werkt soms minder goed online. Er lijkt dan een grotere drempel te zijn om iets in te brengen. Dat is iets waar ik goed mijn aandacht bij houdt iedere online training.

Dankjewel Leah! Ben je nieuwsgierig geworden en wil jij zelf ook wel trainingen gaan geven? Klik dan hier voor meer informatie over de cursus Train de Trainer en schrijf je in!

[link]

De beste tools voor online vergaderen

Door de tweede golf van de corona crisis kunnen veel mensen momenteel niet fysiek op kantoor werken. Dit heeft als gevolg dat je collega’s minder vaak ziet en spreekt. Soms kan het echter nodig zijn om toch een online meeting met collega’s te plannen, omdat een vergadering noodzakelijk is bijvoorbeeld. Er zijn tegenwoordig veel tools beschikbaar die hierop inspelen, denk maar eens aan Zoom, Teams, of zelfs Skype. Maar wat zijn nou precies de verschillen tussen deze tools? Lees deze blog en kom erachter welke tool het beste bij jou en je collega’s past.

1. Zoom

Het voordeel van Zoom is onder andere dat je gemakkelijk je scherm met collega´s kan delen. Ideaal dus als je een presentatie wil geven. Met een gratis Zoom account kun je daarnaast maar liefst 100 deelnemers toevoegen aan je video gesprek. Hierdoor is Zoom niet alleen ideaal voor een vergadering maar ook uitermate geschikt voor het geven of bijwonen van webinars. Via een speciale URL link kun je bezoekers uitnodigen om deel te nemen aan je webinar en daarnaast kun je dit webinar nog opslaan. Handig voor mensen die het webinar niet live konden bijwonen toch! Zoom is een tijdje negatief in het nieuws geweest, zo zouden onuitgenodigde gasten zomaar in een online meeting kunnen sluipen en informatie kunnen afluisteren. Zoom heeft hier echter direct gehoor aangegeven en de beveiliging is inmiddels flink aangescherpt. Bovendien heb je zelf ook de mogelijkheid om je meeting extra te beveiligen door bijvoorbeeld een wachtwoord in te stellen.

2. Microsoft Teams

Misschien wel het belangrijkste voordeel aan Teams is dat je per team je instellingen kan wijzigen. Dit kan erg handig zijn voor werknemers die aan meerdere projecten tegelijk werken. Zo kan je per team bepaalde apps in je online werkomgeving toevoegen, notificaties per team instellen en specifieke kanalen toevoegen. Doordat Teams van Microsoft is, verloopt de integratie met de verschillende Office kanalen vlekkeloos. Kortom: Teams is een tool waarbij teamwerk centraal staat. Chat, vergader of deel bestanden met je teamgenoten via een geïntegreerde slimme werkplek. Let wel op: als je Teams wil gebruiken, heb je wel een Microsoft account nodig. Gebruik van deze tool is dus niet handig als je wil vergaderen met externe partijen. Het is mogelijk om gebruik te maken van Teams via een app op je telefoon of via het web.

3. Google Meet

Als je Google Meet wil gebruiken, hoef je alleen maar een link naar je deelnemers te versturen. Wanneer de vergadering gepland staat, kunnen collega´s deelnemen aan de vergadering door te klikken op de link. Er wordt dan gevraagd of je een naam wil invullen en of je toestemming geeft om je microfoon en webcam aan te zetten. Zo simpel kan het zijn. Het voordeel aan Google Meet is dat onderdeel is van Google. Hierdoor kan je Google Meet afspraken gemakkelijk in je (Google) agenda opnemen. Doordat deelnemers slechts een link nodig hebben om bij de vergadering aanwezig te kunnen zijn, is Google Meet ook geschikt voor afspraken met externe partijen. Niemand hoeft immers eerst een programma of app te downloaden op zijn of haar computer of telefoon. Het is wel goed om te onthouden dat je vanwege de corona crisis momenteel gratis ongelimiteerd in meetings kan blijven zitten. Vanaf 2021 is de verwachting dat deze meetings voor maximaal 60 minuten gratis zijn, daarna zul je ervoor moeten betalen.

4. Webex

Via Webex is het mogelijk om een online vergadering in (grote) groepen op te zetten. Oorspronkelijk is Webex meer een tool die geschikt is voor het geven en houden van webinars. Let wel op: Webex is geen traditioneel webinar platform. De tool is namelijk niet echt geschikt voor het geven van webinars met acquisitiedoeleinden. Vergeleken met Zoom heb je bijvoorbeeld veel minder interactie mogelijkheden. Het maakt verder voor deze tool niet uit wat voor apparaat of besturingssysteem je gebruikt: bij Webex kan het allemaal. Binnen deze tool is het wel mogelijk om bijvoorbeeld je scherm te delen en ook het gebruik van een live chat is mogelijk. Veel gebruikers van Webex geven aan dat de tool soms om onverklaarbare redenen vastloopt, hou dus rekening met eventuele opstartproblemen.

5. Skype

Skype zullen veel mensen kennen als communicatiemiddel tussen familie of vrienden. Tegenwoordig is Skype ook een serieuze speler voor bedrijven die vaak te maken hebben met online vergaderingen of andere online afspraken. Het voordeel aan een Skype zakelijk account, is dat je deze kan integreren met Microsoft Teams. Dit maakt het gemakkelijker om bijvoorbeeld grote bestanden uit te wisselen met collega´s. Daarnaast kent Skype ook een whiteboard functie, waarbij je direct een poll kan plaatsen. Dit zorgt ervoor dat mensen interactief mee kunnen doen aan een vergadering. Een nadeel aan Skype is echter wel, dat mensen een Skype account nodig hebben en hiervoor software moeten installeren. Een spontane vergadering kan je dus beter niet plannen met Skype, tenzij je weet dat je collega’s of vergadergenoten al een account hebben.

Bij Learnit werken we zelf met Zoom voor onze online trainingen en webinars. Hierdoor kunnen we je alles vertellen en leren over het organiseren van een Zoom meeting. In 2 sessies van 3 uur leer je alles over het organiseren van een Zoom bijeenkomst. Bekijk onze training hier.