Verbaal of fysiek geweld tegen professionals in de publieke ruimte heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen. Conducteurs, baliemedewerkers van gemeenten, deurwaarders, parkeerwachters en BOA’s: de geëmancipeerde burger haalt steeds vaker zijn of haar gram en dit gaat meer en meer gepaard met allerlei vormen van geweld. Zelfs mensen die het beste met de situatie voor hebben, zoals hulpverleners, worden slachtoffer. De landelijke SIRE-campagne die al enkele jaren het toenemende geweld tegen politie, ambulance en brandweer op de kaart zet, zit ieder van ons vers in het geheugen en lijkt vruchten af te werpen.

Maar zoals gezegd worden ook andere publieke functionarissen steeds vaker geconfronteerd met verschillende vormen van geweld, zoals particuliere beveiligers. Tweederde van hen, in een steekproef van 800 personen, gaf enkele maanden geleden aan slachtoffer te zijn geworden van onder andere (seksuele) intimidatie, discriminatie en fysieke en verbale agressie - deze laatste vorm was de meest voorkomende. Een kwart van deze groep rapporteerde daarnaast ingrijpend last te hebben van deze confrontaties – van stress, slapeloosheid en minder plezier in het werk tot psychische en fysieke klachten.

Er is natuurlijk geen enkele rechtvaardiging voor dit toenemende slachtofferschap. Er is een hernieuwde relatie tussen burger en publieke professional nodig en deze gedragsverandering is inzet van bijvoorbeeld de eerder genoemde SIRE-campagne.

Maar dat neemt niet weg dat de overheid een aantal richtlijnen heeft opgesteld om het geweld en de agressie tegen professionals in het publieke domein te verminderen. Eén van die punten in het programma Veilige Publieke Taak is de richtlijn voor organisaties om medewerkers te trainen in het voorkomen van en omgaan met agressie en geweld. Slechts iets meer dan de helft van bijvoorbeeld de particuliere beveiligers heeft echter een dergelijke training gevolgd, waarbij wel moet worden opgemerkt dat een ruime meerderheid door bijvoorbeeld praktijkervaring aangeeft meent te weten hoe te handelen.

Desalniettemin zijn er altijd mogelijkheden dit handelen aanzienlijk te verbeteren. Het geweld wordt op z’n minst beter beheersbaar en brengt minder leed toe wanneer professionals meer instrumenten in handen krijgen om gewelddadig gedrag vroeg te herkennen, deëscalerend op te treden en een duidelijk beeld te verkrijgen van het eigen gedrag in de situatie. Deze vaardigheden worden, met behulp van professionele acteurs, volop ontwikkeld en herontdekt in de training Omgaan met agressie en (verbaal) geweld en de gespecialiseerde variant voor BOA’s, beiden ontwikkeld en gegeven door Learnit B.V.