Webscraping met Python: gegevens binnen handbereik

Iedereen maakt er wel eens gebruik van: websites waarbij je verschillende producten of diensten met elkaar kan vergelijken. Wil je een hotel boeken? Klik de aankomstdatum aan en vul de bestemming in op een site als expedia.nl die verschillende hotels en prijzen van aanbieders met elkaar vergelijkt. Op zoek naar nieuwe sneakers? Typ sneakers in op beslist.nl en vul bijvoorbeeld in welke maat je hebt en naar wat voor kleur sneakers je op zoek bent. Op deze manier ben jij in staat om jouw perfecte sneakers te vinden. Handig toch! De techniek die het mogelijk maakt om op deze snelle manier te zoeken, wordt ook wel webscraping genoemd.

Wat is webscraping?

Webscraping stelt mensen in staat om belangrijke gegevens van een site te halen of maakt het mogelijk om te zoeken naar bepaalde kenmerken op een website. Naar keuze kunnen gegevens automatisch en periodiek opgehaald of opgeslagen worden. Websitebeheerders kunnen gebruik maken van verschillende programmeertalen om webscraping mogelijk te maken, waaronder Python. De module ‘Beautiful Soup’ is erg handig voor webscraping, en ‘numphy’ en ‘pandas’ maken het analyseren een stuk gemakkelijker. Webscraping zorgt ervoor dat bezoekers van bijvoorbeeld een vergelijkingswebsite gemakkelijk en snel de informatie kunnen vinden die zij nodig hebben. Handig dus voor websites als expedia.nl, die eigenlijk gewoon slim gebruik weten te maken van de gegevens en informatie van andere websites. Expedia trekt als het ware klanten doordat het bedrijf in staat is om gegevens van andere websites op een slimme manier te bundelen en zo te weergeven dat de pagina aantrekkelijk is voor consumenten die op zoek zijn naar een hotel.

Voordelen webscraping

De belangrijkste voordelen van webscraping op een rijtje:

  • Automatisch belangrijke gegevens ophalen van een website
  • Eenvoudige manier om meer inzichten te krijgen in door middel van data-analyse
  • Gemakkelijk en snel bruikbare data opslaan

Samengevat: webscraping is handig voor iedereen die wil leren hoe je het optimale kan halen uit het verwerken van data van je eigen website!

Webinar en Training Python

Ben jij geïnteresseerd in webscraping en wil jij hier een korte introductie webinar over volgen? Klik dan hier om het afgelopen webinar van expert-trainer André terug te kijken via ons YouTube kanaal. Wist je dat Learnit naast webinars ook diverse trainingen in Python aanbiedt op verschillende niveaus? Wanneer je nog geen tot weinig ervaring hebt met Python is onze training Python programmeren basis echt iets voor jou. In deze driedaagse training maak je kennis met de basisbegrippen en functies in Python. Heb je al ervaring met programmeren in Python? Dan is de training Python programmeren vervolg iets voor jou! Om ons volledige overzicht met trainingen met betrekking tot Python te bekijken, klik hier.