Learnit Training

Webscraping met Python: gegevens binnen handbereik

Iedereen maakt er wel eens gebruik van: websites waarbij je verschillende producten of diensten met elkaar kan vergelijken. Wil je een hotel boeken? Klik de aankomstdatum aan en vul de bestemming in op een site als expedia.nl die verschillende hotels en prijzen van aanbieders vergelijkt. Op zoek naar nieuwe sneakers? Typ sneakers in op beslist.nl en vul bijvoorbeeld in welke maat je hebt en naar wat voor kleur sneakers je op zoek bent. Op deze manier ben jij in staat om jouw perfecte sneakers te vinden. Handig toch? De techniek die het mogelijk maakt om op deze snelle manier te zoeken, is webscraping.

Wat is webscraping?

Webscraping stelt mensen in staat om belangrijke gegevens van een site te halen of maakt het mogelijk om te zoeken naar bepaalde kenmerken op een website. Naar keuze kunnen gegevens automatisch en periodiek opgehaald of opgeslagen worden. Websitebeheerders kunnen gebruik maken van verschillende programmeertalen om webscraping mogelijk te maken, waaronder Python. De module ‘Beautiful Soup’ is erg handig voor webscraping, en ‘numphy’ en ‘pandas’ maken het analyseren een stuk gemakkelijker. Webscraping zorgt ervoor dat bezoekers van bijvoorbeeld een vergelijkingswebsite gemakkelijk en snel de informatie kunnen vinden die zij nodig hebben. Handig dus voor websites als expedia.nl, die eigenlijk gewoon slim gebruik maken van de gegevens van andere websites. Websites als expedia.nl trekken klanten omdat zij in staat zijn om gegevens van andere websites op een slimme manier te bundelen en te weergeven.

Webinar webscraping en cursus Python voor data-analyse

Ben jij geïnteresseerd in webscraping en wil jij hier een korte introductie webinar over volgen? Geef je dan hier op voor het gratis webinar Webscraping met Python, dat plaatsvindt op woensdag 23 september. Ben jij naast webscraping ook geïnteresseerd in andere data-analyses in Python? Schrijf je dan hier in voor onze 3-daagse cursus Python voor data-analyse. Tijdens deze cursus leer je hoe data tot bruikbare inzichten kan leiden en bovendien leer je hoe je data het beste kan weergeven. Daarnaast kan je met behulp van Python leren om het gedrag van je doelgroep te verklaren en voorspellen. Hierdoor ben je beter in staat om je bedrijfsstrategie doelgericht te sturen met behulp van inzichten die je hebt opgedaan door gebruik te maken van data-analyses.

Voordelen webscraping

De belangrijkste voordelen van webscraping op een rijtje:

  • Automatisch belangrijke gegevens ophalen van een website
  • Eenvoudige manier om meer inzichten te krijgen door middel van data-analyse
  • Gemakkelijk en snel bruikbare data opslaan

Samengevat: webscraping is handig voor iedereen die wil leren hoe je het optimale kan halen uit het verwerken van data van je eigen website!