Learnit Training

De blessings en valkuilen van Scrum

Scrum is ontzettend populair binnen ICT-bedrijven. Maar de agile-werkmethode wordt ook steeds vaker binnen andersoortige bedrijven geïmplementeerd. Voor veel bedrijven blijkt het systeem een goede uitkomst bij het ontwikkelen van software. Maar… er zijn ook bedrijven die al snel bij hun pogingen om scrum te adopteren stranden. Dat is zonde! Want als je scrum op de juiste wijze implementeert, zorgt de methode ervoor dat veel projecteren sneller en op een makkelijkere en leukere manier resultaat opleveren.

Scrum in het kort

Een populaire softwareontwikkelingsmethode. Dat is scrum. Vanaf ongeveer 2009 werd de methode steeds populairder in Nederland. Aan de hand van een vaste rollen, processen en rituelen levert het team steeds kleine stukjes software op. Scrum is duidelijk en iedereen weet wat er van hem verwacht wordt. Dat maakt de methode stabiel en sterk.

Wat kan er misgaan…?

Met scrum an sich is niets mis. Het probleem is dat veel bedrijven scrum niet goed implementeren. De weerstand voor verandering wint het bij veel werknemers. Daarnaast schort het aan de uitvoering van het scrumsysteem: het systeem valt of staat met het uitvoeren van de rituelen en het opvolgen van de regels die erbij horen. Daarnaast wordt binnen veel organisaties de rol van de product owner erg onderschat. Dit heeft gevolgen voor de communicatie met directie en andere stakeholders. En het levert een gebrek aan visie op. Ook de koppigheid van de mens kan het systeem de das om doen. Na een aantal sprints is je scrumteam nog niet volwassen. Als je er desondanks voor kiest om de scrumregels aan te passen en de rollen naar eigen inzicht in te vullen, zaag je aan de poten van het systeem…

Meer werkplezier en sneller resultaat

Maar er is goed nieuws: zoals hierboven beschreven, hoeft het helemaal niet te gaan! Als je scrum op de juiste wijze oppakt en toepast, profiteer je van alle voordelen die de methode met zich meebrengt. We kijken dan vooral naar de stabiliteit van de werkmethode. Maar ook naar het stukje plezier dat medewerkers krijgen als ze als team zelf verantwoordelijk zijn voor de oplevering van kleine partjes van het project. Scrum maakt van teams een geoliede machine. Dat zorgt voor een fijne werkflow. En voor een sneller resultaat!

Zelf leren hoe je scrum toepast?

Spring over de valkuilen heen en leer hoe je scrum op de juiste manier toepast in jouw organisatie. Neem deel aan één van onze Scrum-trainingen.