Tijdens het onderhandelen doe je je best om te krijgen wat je wilt hebben. Helaas lukt het niet altijd om tot een win-win oplossing te komen. Hoe zorg je dat de relatie goed blijft tijdens het onderhandelen? Of het nou gaat om onderhandelen op je werk, met de buren of in je thuissituatie; uiteindelijk gaat het om het samenkomen van de belangen van jou en van de ander. In het gratis webinar van 10 juni tussen 13:00 - 13:30 uur deelt Learnit expert Rob kennis en tips over onderhandelen met je zodat jij de volgende keer zonder problemen met de mensen om je heen kunt onderhandelen. In dit interview met Rob krijg jij vast een voorproefje van wat je kunt verwachten tijdens het webinar!

Hey Rob! 10 juni geef jij een gratis webinar over onderhandelen, kun je ons vertellen waarom goed onderhandelen vaak zo lastig is?

Rob: “Ik denk dat goed onderhandelen vaak wel lukt hoor, maar dat het lastig wordt als er emotie bij komt kijken. Bijvoorbeeld: je hebt last van de harde muziek bij je buren. Je kunt er niet van slapen, net nu je morgen een belangrijke presentatie gaat geven op je werk. Na een tijdje twijfelen besluit je er toch wat van te zeggen. Dat soort gesprekken lopen lang niet altijd even goed af. Het kan dan op een gegeven moment lastig zijn om nog begrip op te brengen voor de situatie van de ander. En dan is de kans op een goede uitkomst vaak wel verkeken.”.

Zijn er bepaalde technieken of kwaliteiten die het voor een persoon makkelijker maken om te onderhandelen?

Rob: “Ik zie veel mensen bij onderhandelen vooral bezig zijn met zichzelf: wat wil ik? Hoe kan ik krijgen wat ik wil? Wat ga ik allemaal zeggen? Als je dat uitvergroot, maakt iemand zich klaar voor een soort gevecht. Dat wordt voor de ander nooit een fijn gesprek. En als er een winnaar is, is er dus ook een verliezer. Dus wat het makkelijker maakt is door van tevoren al bij jezelf te denken: voor die ander moet het ook een goede deal zijn. En ik wil dat we er allebei goed uit komen. Zo’n vertrekpunt is een goede basis voor een mooi gesprek. Dan voelt de ander dat je hem/haar ook wat gunt, en is hij/zij ook bereid om jou iets te geven. Nog even over die buurman met z’n harde muziek: als hij merkt dat je hem een leuke avond gunt, wordt het gesprek heel anders.”.

In welke situaties gebruik jij jouw skills op het gebied van onderhandelen?

Rob: “Ik ben getrouwd en ik heb kinderen, dus iedere dag, haha! Ik merk vooral dat ik er beter dan gemiddeld in ben tijdens vergaderingen met meerdere mensen. Bijvoorbeeld tijdens bestuursvergaderingen van een bestuur waar ik in zit. Het lukt mij door mijn trainers ervaring wat makkelijker om verschillende kanten te zien van een zaak en die bij elkaar te brengen.”.

Is het gratis webinar dat op de planning staat vooral interessant voor mensen die op hun werk met onderhandelingen te maken krijgen of heb je ook wat aan dit webinar als je het onderhandelen in je persoonlijke leven beter onder de knie wil krijgen?

Rob: “Yes, allebei! En tot slot, er is nog een laatste vorm: onderhandelen met jezelf. Bijvoorbeeld tussen je verstand en je gevoel. Maar daar vertel ik meer over tijdens het webinar :-)”.

Het gratis webinar van 10 juni tussen 13:00 - 13:30

Ben je na het lezen van dit interview met Rob enthousiast geworden over zijn gratis webinar? Klik dan snel op deze link voor meer informatie en schrijf je in. Rob kijkt er naar uit om zijn eigen expertise en ervaring in te zetten om jouw onderhandelen naar een hoger niveau te tillen!